A Mátrix producerei beperlik a stúdiót

A Mátrix: Feltámadások bukásáért a Warner Bros-t és az HBO Max-os bemutatót okolják.

A Mátrix negyedik részét a Warnerrel társfinanszírozásban gyártó Village Roadshow úgy döntött, beperli a gigastúdiót, mert véleményük szerint a film „hibrid bemutatója”, vagyis hogy a mozipremierrel egy időben az HBO Maxra is felkerült, hozzájárult a bukáshoz.

Az incidens előzménye, hogy a Warner még 2020 decemberében úgy döntött, hogy minden nagy címét a mozipremierrel egy időben streamelhetővé teszi, amiről amúgy nem is egyeztettek a művészeikkel. A stúdió a koronavírus-helyzettel és a mozik zárva tartásával indokolta a lépést, de ki nem mondott cél volt az HBO Max felfuttatása is.

A Mátrix: Feltámadások végül mindössze 37 millió dollárt szedett össze az USA-ban, míg világszerte 153 milliónál jár, ami édeskevés, ahhoz képest, hogy a teljes büdzsé 190 millió körül lehetett. Összehasonlításképpen: a széria legsikeresebb része, a Mátrix – Újratöltve több mint 740 milliót hozott 2003-ban, és ebben az infláció még nincs benne.

A Village Roadshow által benyújtott kereset állítása szerint a Warner döntése nemcsak a Mátrix: Feltámadások mozis sikerének esélyét kaszálta el, de az egész Mátrix-franchise-t súlyosan veszélyezteti, a bukás ugyanis megakadályozhatja, hogy további folytatásokba vagy kapcsolódó filmekbe invesztáljanak a stúdiók.

Forrás: YouTube / Warner Bros. Pictures

 

A filmet eredetileg 2022 áprilisában mutatták volna be a mozik, vagyis akkor, amikor a Warner már felhagyott volna a hibrid bemutatási stratégiával, a premiert azonban előrehozták 2021 decemberére, a Village Roadshow szerint azért, hogy

egy kétségbeesett kísérlettel generáljanak egy év végi hullámot az HBO Max prémium előfizetéseknek.

Két hete jelentette be a Warner, hogy 2021-ben 5 millió új amerikai előfizetőt szerzetek, ami 35%-os növekedés az előző 24 hónaphoz képest – a stratégia tehát működött.

A Village Roadshow több más közösen tulajdonolt filmmel kapcsolatban is szerződésszegéssel vádolja a Warnert, állításuk szerint a stúdió akadályozza, hogy a Charlie és a csokigyárhoz, illetve a Holnap határához folytatásokat készíthessenek. A cég több mint 4.5 milliárd dollárt invesztált a warneres együttműködésbe az elmúlt 20 évben.

Warner szerint a per csak egy elkeseredett kísérlet arra a Village Roadshow-tól, hogy kibújjanak a szerződésben vállalt kötelezettségeik alól, és nincs kétségük afelől, hogy meg fogják nyerni a pert.

Via: The Guardian