Április elsején érkezik az HBO Max első magyar sorozata

Az 1985 Magyarországán játszódó A besúgó az előzetes alapján igen ígéretesnek tűnik.

Utoljára 2018-ban az Aranyélet harmadik évadával láthattunk magyar, saját fejlesztésű HBO-sorozatot, a héten indult HBO Maxon azonban röpke két hét múlva indul A besúgó, ami a rendszerváltás előtti időkbe kalauzol el minket.

1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására. Geri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre... Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

Így szól a sorozat szinopszisa, és rendkívül ígéretesnek tűnik, az előzetes pedig csak fokozza ezt. A kor ábrázolása tíz pontos, a szereplők is jók, és végre nem csak belső terekből és a kép sarkában egy szál magában parkírozgató autóból állnak egy történelmi alkotás díszletei, A besúgó a maga teljességében mutatja meg a nyolcvanas évek közepét.

A sorozat április 1-én dupla epizóddal indul, majd a további részek hetente, péntekenként érkeznek. A főbb szerepekben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak, mint Váradi Gergely (Guerilla), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma, A tanár), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi.

A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője), Radnay Csilla (Nyitva), Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Funtek Frigyes (Eszmélés, Randevú Budapesten és Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát) képviseli. A 8 részes sorozat alkotója, valamint író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, a további rendezői Mátyássy Áron és Miklauzic Bence. Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Pieces of a Woman) felel.

(Forrás: HBO)