Elég penge az új Zorro A nagy pénzrablás és az Elit sztárjaival

Az RTL+-on látható széria egyszerre idézi a klasszikus, Disney-féle Zorrót, és dúsítja modern elemekkel a legendát.

Vannak örökérvényű történetek: ilyen az elnyomó zsarnok ellen harcoló magányos hős sztorija is, aki jön, ha baj van, teszi a dolgát, majd úgy tűnik el, mintha ott se lett volna, még a köszönetet sem várja meg.

A maszkos igazságtevők manapság átköltöztek a mozik harsány szuperhősfilmjeibe,

de van egy figura, aki több mint 100 éve jelen van, és sosem fog eltűnni, mert minden szuperhős őt majmolja (az egyik különösképp) – ő Zorro, akivel az idén indult egy egyszerre klasszikus és modern sorozat. Az új Zorro minden országban más platformon landolt, nálunk az RTL streamingfelületén, az RTL+-on látható.

Zorro (1957)
Forrás: Disney

 

Zorro születése

A fekete maszkos figura múltja több mint 100 évre nyúlik vissza: eredetileg ugyanis folytatásos regény formájában kelt életre 1919-ben az All-Story Weekly magazin lapjain. Írója, Johnston McCulley elárulta, hogy Zorro karakterét a népszerű Vörös Pimpernel ihlette. A történetek Felső-Kaliforniában játszódnak, ami a 19. század elején spanyol, majd 1848-ig mexikói fennhatóság alatt állt. Főszereplőjük egy gazdag földbirtokos fia, Don Diego de la Vega, aki éjjel Zorróként (a név spanyolul rókát jelent) küzd az igazságért, vagyis a zsarnok kormányzó és a spanyol elnyomás ellen, nappal pedig megjátssza az elkényeztetett, gyáva ficsúrt, így még a közvetlen környezete sem sejti, hogy ő a rettenthetetlen Zorro, aki minden akció után otthagyja a védjegyét: a pengével vésett Z betűt – hol a házfalon, hol egy bútoron, hol pedig a gonosztevő homlokán. Nem csoda, hogy egy ennyire összetett figura, aki ilyen általános és örökérvényű értékeket képvisel, hatalmas utat járt be a legkülönfélébb médiumokban.

 

Zorro legendája

Az első Zorro-film 1920-ban készült: ez volt a Zorro jele Douglas Fairbanks főszereplésével. Innentől nem volt megállás, a „Róka” elindult a diadalútján. A legnépszerűbb feldolgozás, amit szinte mindenki ismer – mi több, talán a legtöbben ebben találkoztunk először Zorróval – a Disney 1957 és ’61 közt vetített televíziós sorozata, melyben Guy Williams alakította a címszereplőt, és aminek főcímdalát hallva sokunkban megmoccan a nosztalgia:

Ez a széria tette világhírűvé Zorrót, és ekkoriban tetőzött igazán a karakter népszerűsége. A sorozatból összesen három évad készült, az első kettőt 1992-ben kiszínezték.

Eredetileg az ABC vetítette, és bár népszerű volt, a Disney és a csatorna közti tulajdonjogi vita kaszálta el két évad után

– ennek ellenére a hatvanas évek elején még elkészült egy rövidebb, harmadik évad. Nálunk először a Magyar Televízió vetítette 1992 és 1996 közt a Walt Disney bemutatja blokkban, de látható volt a Duna TV-n is a kétezres évek végén, egészen új szinkronnal. Érdekesség, hogy a sorozatban két magyar színész is feltűnik: Charles Korvin (eredeti nevén Kárpáthy Korvin Géza) José Sebastian Varga, a Sas szerepében, Charles Horvath pedig egy angol tengerészt alakít, aki megverekszik Zorróval.

A hetvenes évek leghíresebb Zorro-filmje 1975-ben készült Alain Delon főszereplésével, és ebben nem Kalifornia, hanem Kolumbia a történet helyszíne.

 

Zorro öröksége

Az évtizedek során Zorro számtalan formában feltűnt: 1981-ben mutatták be a Zorro, a penge című méltatlanul alulértékelt paródiát, amely a klasszikus történet elemeit forgatja ki – például az egyik jelenetben a megmentett földműves kettesnek nézi a házfalra valóban girbegurbán felvésett Z betűt.

A kilencvenes évek legnépszerűbb adaptációja kétségtelenül az 1998-as Zorro álarca, amiben olyan sztárok vonulnak fel, mint Catherine Zeta-Jones, Anthony Hopkins és Antonio Banderas. A történet klasszikus stafétaátadás: Zorro kosztümjének továbbörökítése. Amúgy a legtöbb feldolgozásra – még az említett paródiára is – jellemző, hogy kiderül:

Zorro időtlen, hiszen mindig van, aki magára öltse a jelmezt

(nahát, csak nem innen nőtt ki a Sikoly-franchise is?!). A filmhez 2005-ben készült egy kevésbé sikeres folytatás Zorro legendája címmel. De vajon ki az a szuperhős, akit az elején említettem, vagyis Zorro modern utódja?

Ő bizony Batman, akit Bob Kane és Bill Finger alkotott meg 1939-ben, és Kane saját bevallása szerint is számtalan motívumot átvett Zorrótól:

  • mindketten kettős életet élnek
  • gazdag ficsúrnak adják ki magukat nappal
  • éjjel álruhába bújva erednek a bűn nyomába
  • mindkettőjük titkát csak a komornyik tudja
  • a maszk nagy része a szemük környékét takarja
  • feketébe öltöznek
  • és mindkettő egy állatról kapta a nevét

És ha már képregény: 2019-ben indult egy magyar képregénysorozat Zorro főszereplésével.

 

Zorro jelene

Az RTL+-on látható új, spanyol Zorro-sorozat tulajdonképpen pont ezért működik, mert nem akar mindenáron modern lenni, sőt,

alapvetően a régi tévésorozatok tempóját és dramaturgiáját követi, miközben pont annyi pluszt visz bele, amitől mégis frissnek hat az egész.

Az alapállás a szokásos: 1834-et írunk, Diego de la Vega apját meggyilkolják, ezért hazautazik a birtokra, Alta Californiába, ahol a komornyik, a jó öreg Bernardo várja. A címszereplőt ezúttal az Elit című Netflix-sorozatból ismert Miguel Bernardeau alakítja, megjegyzem, remekül – legyen akár hétköznapi ruhában, akár Zorro jelmezében. Bernardo szerepére is kiváló választás volt Paco Tous – ő A nagy pénzrablásból lehet ismerős mint Moszkva, és valljuk be, már ott megszakadt érte a szívünk, itt pedig kiválóan alakítja a siket és lojális lakájt. Ami pedig a legfontosabb: remekül működik a kémia a két színész között.

Forrás: RTL+

 

Nem hiányozhat a szerelmi szál sem, ami egy sértődött, a szülőföldön hagyott lány személyében jelenik meg, ám a Renata Notni által alakított Lolita Marquez, aki amúgy tetőt ácsol és vadászik, talpraesett csaj. Természetesen behozzák még a gonosz kormányzót és embereit, a korabeli közéleti közeget, valamint egy szokatlan szálat: az amerikai őslakosokat, akik szintén jogot formálnak Zorro örökségére, legalábbis az egyikük – így de la Vegának lesz egy riválisa is.

Forrás: RTL+

 

A látványvilág

kissé képregényes, kissé steampunkos, kissé pedig Guy Ritchie-s

– ez utóbbi elsősorban a lassított akciójelenetekben érhető tetten. Összességében tehát az új Zorro sok mindent vegyít, de még pont úgy, hogy nem lesz sok, mi több: tökéletes tévésorozat, ami nem akar mást, pusztán szórakoztatni, azt viszont pengevágásnyi pontossággal teszi.

eközt is van egy Zorro

7 film, amiben minden bizonnyal először láttunk meztelenséget a ’90-es években

A legmeglepőbb alkotásokban is felvillan olykor egy pucér testrész.

Lássuk!

 

(via Wikipedia)