Ezeket streameld, hogy átvészeld ezt a borús hétvégét

A röpke tavasz után nem lesz valami jó idő a hétvégén: eső, szél és köd várható. Ilyenkor jobb a tévé előtt maradni, mutatjuk is, hogy mit érdemes nézni a streamszolgáltatók kínálatából.

Az űrhajós (Netflix)

Március 1-től nézhető a Netflixen Adam Sandler új sci-fije, amiben a komikus ismét a komolyabb oldalát mutatja meg. Ő alakítja Jakub Prochazka parancsnokot, aki egy magányos küldetésre indul az űrbe, hátrahagyva a feleségét. A film fő témája a magány, és nemcsak a világűrben végzett, hat hónapnyi egyedüllét kínozza Jakubot, hanem abban sem biztos, hogy egy olyan világba érkezik vissza, amit hátrahagyott. Persze ne valami posztapokalipikus sci-fit várjatok: Jakub attól fél, hogy a felesége nem várja már odalent, a Földön. Közben egy idegen lény kezd el kommunikálni vele, aki állítólag az idők kezdete óta létezik, és az űrhajó belsejében rejtőzött. Emberünk saját józan eszét is megkérdőjelezi, mikor megpillantja a lágy hangú idegent, aki olyan, mint egy hatalmas pók.

Hamarosan kritikánk is érkezik a filmről.

 

A sógun – 1. évad (Disney+)

Az FX történelmi sorozata nálunk a Disney+-on nézhető: jelenleg két epizód érhető el, az új részek hetente érkeznek. A széria James Clavell azonos című, 1975-ben megjelent regénye alapján készült, amiből már a 80-as években készült egy minisorozat. Az új feldolgozás minden ízében a korhűségre törekedett: a díszleteket és jelmezeket is aprólékosan kidolgozták. A tízrészes sorozat az 1600-as évek Japánjában játszódik, éppen az évszázadot meghatározó polgárháború hajnalán. Középpontjában John Blackthorne (Cosmo Jarvis) áll, aki Európából érkezett Japánba, és egy olyan titoknak van birtokában, ami az egész birodalomra kihat. A PORT.hu kritikusa szerint A sógunról

„túlzás nélkül kijelenthető, hogy »ez a japán Trónok harca«, hiszen tele van intrikával, szexjelenetekkel és látványos kardcsörtetéssel."

 

Napóleon (Apple TV+)

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez volt a tavalyi év egyik legjobban várt filmje, és valljuk be, kifejezetten csábító volt, hogy Ridley Scott rendez történelmi tablót Bonaparte Napóleonról, Joaquin Phoenix-szel a főszerepben. Sajnos azonban a kritikák már kevésbé voltak biztatók, a PORT.hu kritikusa is azt írta:

„Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki bizony tökéletesen megkomponált, lenyűgözően kivitelezett, grandiózus csatákat akart látni a vásznon, és nem én vagyok az első és egyetlen, aki ezzel kapcsolatban csalódott.”

A több mint két és fél órás játékidő se volt túl csábító a moziban, de most otthon, a kanapénkról tekinthetjük meg a filmet, amit így bármikor leállíthatunk, félbehagyhatunk. Ráadásul, mint azóta kiderült, a film Bonaparte és Joséphine kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, így az otthoni tévén is tökéletesen élvezhető. Ha eddig kimaradt, azért most érdemes pótolni, úgyis vacak idő lesz a hétvégén, és már jóval kisebb elvárásokkal ülhetsz neki.

 

CSI: A helyszínelők – 10-15. évad (Netflix)

Ezt nem bírtam kihagyni, de az örömbe persze egy kis üröm is vegyül. A huszadik századi televíziózás egyik legjobb bűnügyi sorozata 2000-ben indult és tizenöt éven át szórakoztatta közönséget. Ahogy a cím is mutatja, az

ügyeket itt a Las Vegas-i rendőrség helyszínelői oldják meg, az ő szemszögükből láthatjuk a nyomozás mentetét.

Nem friss széria, de ha még nem láttad, érdemes tenni vele egy próbát, ha meg már láttad, remek nosztalgia a hétvégére. Az említett keserű szájízt csak az adja, hogy a Netflixre nem elölről került fel a sorozat: mindössze a 10. évadtól nézhető (ez már az az időszak, mikor Laurence Fishburne vezette a csapatot), és szinkron nem választható az epizódokhoz, csak felirat.

 

Resident Alien – 1. évad (Netflix)

Szintén nem egy friss sorozat, de a Netflixre most került fel a Peter Hogan és Steve Parkhouse képregénye alapján készült sci-fi-, krimi- és komédiahibrid első évadja. A széria középpontjában az Alan Tudyk által alakított idegen lény áll, akit azért küldtek, hogy kiirtsa az emberiséget, de kényszerelszállást kell végrehajtania egy coloradói kisvárosban. Megöli, felveszi egy nyaraló orvos személyazonosságát, ám pechére őt kérik meg, hogy boncolja fel a kisváros doktorát, aki épp akkor hunyt el titokzatos körülmények között. Végül átveszi a helyét a kisvárosi klinikán, miközben

a küldetésével járó erkölcsi dilemmával, a beilleszkedéssel és egy bűnüggyel is meg kell birkóznia.

Ráadásul a polgármester kisfia látja a valódi kinézetét. A sorozatból eddig három évad, összesen 38 epizód készült, és berendelték a negyedik évadot is.

 

Az eltérített járat (Apple TV+)

Idris Elbának mindig is jól álltak ezek a higgadt, megfontolt karakterek – most sincs ez másként. Az Apple TV+ nyolcrészes sorozata – nomen est omen – egy repülőgép-eltérítést állít középpontba. A csavar az, hogy ezúttal nem egy akcióhős búvik meg az utasok közt:

Sam Nelson (Elba) afféle megoldóember, akit akkor hívnak, ha elakadnak a tárgyalások, és el kell érni, hogy az egyik fél azt tegye önszántából, amit a megbízó akar.

Azért ez többet ér, mint egy töltött fegyver, pláne, hogy láthatjuk ennek a pszichológiáját, ahogy Nelson tényleg úgy győz meg embereket, hogy elhiteti velük, szabad akaratukból döntöttek így. A széria végig feszes és fordulatos, kihozták a helyzetből a maximumot, és még egy nagyobb csavart is tartogat a vége felé.