Ezt gondolta Escobar a kolumbiai kokainbárónőről

A Griselda című minisorozat nagyot megy a Netflixen.

Január végén került fel a Netflixre a Griselda című 6 részes minisorozat, amelyből kiderül, hogy Griselda Blanco (Sofía Vergara), a "kokain keresztanyjának" becézett hírhedt drogbárónő hogyan építette fel Miamiban a történelem egyik legkegyetlenebb drogkartelljét.

A sorozat jelenleg is a Netflix globális toplistájának élén trónol (nálunk is a legnépszerűbb szériának számít), és mivel a másik ismert kolumbiai drogbáróról, Pablo Escobarról is futott sorozat a Netflixen (Narcos), joggal merülhet fel a nézőkben a kérdés, hogy milyen viszonyban állt ezt a két hírhedt figura egymással.

Griselda Blanco úgy vált az 1970-es és 1980-as években az alvilág vezérévé, hogy közben négy fiát is felnevelte, és miközben kíméletlenül árulásokkal feljutott a csúcsra, rengeteg ellenséget szerzett magának.

A Medellín-kartell vezetője, a kokainkirály Pablo Escobar azonban a jelek szerint tisztelettel viseltetett Blanco iránt. Escobar a csúcson a globális kokainpiac 80 százalékáért volt felelős, és minden idők egyik leggazdagabb drogbárójának számított. Egy időben a becslések szerint heti 420 millió dolláros bevételt termelt.

Blancóról így nyilatkozott:

Az egyetlen ember, akitől valaha is féltem, egy Griselda Blanco nevű nő volt."

Ez az idézet, amely a Griselda elején szerepel, arra utal, hogy Escobar tudott arról, mekkora hatalma volt a nőnek - de a kapcsolatuk részleteit nem ismerjük. Ami biztos, hogy mindketten a kolumbiai Monte Sacro temetőben nyugszanak.

Blanco hírnevéről a Narcos és a Griselda társ-showrunnere, Eric Newman így nyilatkozott: "Ő egy igazi anomália, mivel korábban egyetlen nő sem jutott ilyen magasra egyetlen drogkartellben sem. És nyilvánvalóan ez azonnal felkeltette az érdeklődésünket, de úgy találtuk, hogy ha Griselda történetét megpróbálnánk beilleszteni a Narcosba, az nem lenne igazságos."

Blanco fia, Michael és felesége, Marie beperelte a címszerepet alakító Sofía Vergarát, aki a sorozat producere is volt, valamint a Netflixet és a Griselda készítésében részt vevő többi közreműködőt.
Azt állítják, hogy a széria jogosulatlanul használta fel családtagjaiknak "képét, képmását és/vagy személyazonosságát", és a pár 50 ezer dollárt meghaladó kártérítést követel. A perben azt is állítják, hogy a sorozat olyan rögzített beszélgetésekből dolgozott, amelyeket a műsor producerei készítettek Michaellel, és amelyek felhasználásáért nem kaptak ellentételezést.

A sorozatról hamarosan a Porton is bővebben írunk.

Via: Independent