Kitört a „píszí-láz” a streaming szolgáltatóknál

A George Floyd meggyilkolása miatti tiltakozáshullám elérte a streaminget is: egy sor, rasszistának bélyegzett film, széria vagy sorozatepizód tűnt el a szolgáltatók oldaláról.

Ahogy arról a múlt héten mi is beszámoltunk, elsőként (a Disney+ akciói után persze) a rabszolgatartó dél világát romantizáló Elfújta a szél került ki az HBO Max kínálatából. Ahogy azonban azt a cég meg is ígérte, a klasszikus alkotás azóta már ismét fent van az oldalon, „a történelmi kontextust megvilágító kritikai magyarázattal” kiegészítve: ez a gyakorlatban az afroamerikai televíziós műsorvezető és egyetemi tanár, Jacqueline Stewart bevezetőjét jelenti.

A többi esetben az 1939-es alkotásnál jóval későbbi művekről van szó. A UKTV nevű angol kábelcsatorna streaming oldaláról a múlt héten eltávolították a Waczak Szálló egyik leghíresebb, The Germans című epizódját (ebben van a híres „Don’t mention the war” jelenet), a benne megjelenő rasszista tartalom és az N betűs szó használata miatt. A sorozat alkotója, egyúttal főszereplője, John Cleese nyilvánosan hülyeségnek nevezte a döntést.

„Ha van valami, amit az elmúlt 180 évben megtanultam, az az, hogy mindenkinek eltérő a humorérzéke. Egyesek képesek megérteni, hogy

ha baromságokat adunk valakinek a szájába, hogy hülyét csináljunk belőle, az nem jelenti azt, hogy egyetértünk a gondolataival, csupán azt, hogy kifigurázzuk”

– mondta Cleese. Nem tudni, hogy az ő szavainak hatására-e, a UKTV mindenesetre átgondolta a döntését, és ígéretet tettek rá, hogy az epizód visszakerül a netre, tartalmi figyelmeztetéssel ellátva.

Lényegében ugyanez áll a hátterében a Felhőtlen Philadelphia című amerikai sitcom megbélyegzésének és a Netflixről való eltávolításának is. A streamelős cég leszedte az oldaláról a 2. évad hatodik, Dee Reynolds: Shaping America’s Youth című részt, mert abban a blackface jelensége volt megfigyelhető, azaz két szereplő (a Macet és Dee-t alakító színészek) fehér létükre feketére maszkírozták magukat, ami a hollywoodi filmgyártás egyik legszégyenteljesebb gyakorlatát idézi.

A gond csak az, hogy ettől még – ahogy arra több twitterező is felhívta a figyelmet – maga a sorozat nem lesz rasszista. Csak a két karakter rasszista, akiket a cselekményben egyáltalán nem dicsőítenek, ellenkezőleg: mindenki tudja, hogy borzalmas emberek, és az összes többi figura lehordja őket, és megbűnhődnek tetteikért. Ugyanígy a blackface miatt kellett eltűnnie az Angolkák című humorszériának több streamelős szolgáltatás, köztük a BBC-féle iPlayer kínálatából.

A sorozat két alkotója és sztárja, David Walliams és Matt Lucas nyilvánosan bocsánatot is kért amiatt, hogy a 2003 és 2006 között futott program egyes részeiben magukat elmaszkírozva alakítottak többek közt egy Desiree Devere nevű fekete karaktert, több énekest és egy Ting Tong nevű thai menyasszonyt. „Matt és én/David és én többször felszólaltunk nyilvánosan az elmúlt években,

és hangot adtunk megbánásunknak, amiért más rasszhoz tartozó karaktereket formáltunk meg. Még egyszer világossá akarjuk tenni, hogy ez helytelen volt, és nagyon sajnáljuk”

– olvasható a Twitterre kirakott közleményükben.

Az angol sorozatok közül több is kiverte a biztosítékot a Netflixnél: az Angolkák mellett a Repülj velem!-nek (szintén Walliams–Lucas-produkció), a Kretének klubjának és a Zooniverzum – Állati kert!-nek is mennie kellett. Utóbbi szériában több problémás elem is található: egy The Spirit of Jazz nevű figurát feketére maszkírozott arccal, rajta halálfejes festéssel, magas cilinder alá rakott raszta parókával és New Orleans-i akcentussal jelenít meg a fehér színész, Noel Fielding.

Zooniverzum – Állati kert! Forrás: port

 

A műsorban ezenkívül van egy pszichedelikus gitáros, akit egy másik fehér színész, Julian Barratt játszik – feketére festve, egy hatalmas afrofrizurával, amin külön ajtó nyílik, olyan méretes. Van továbbá egy dobos karakter is, őt megint csak Fielding játssza, barnára sminkelve és erős mexikói akcentussal. De nem úszták meg az ausztrál tévéshow-k sem: blackface és az N betűs szó használata miatt száműzték a Netflixről a Summer Heights Gimit és a We Can Be Heroest is.


(via NME, Consequence of Sound, Uproxx)