Lenyomta a Netflix Tom Cruise-t

Elérhetővé vált a streaming szolgáltatónál az első civil űrmissziót bemutató Visszaszámlálás: Az Inspiration4 űrrepülés című mini dokumentumsorozat.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Netflix ötrészes dokuszéria formájában dolgozta fel

az Elon Musk-féle SpaceX magánűripari cég szervezésében

a milliárdos üzletember, Jared Isaacman vezetésével megvalósuló forradalmi űrutazást. Isaacmanen kívül további három civil (egy ráktúlélő fiatal orvosasszisztensnő, egy 51 éves repülőoktató és a légierő 41 éves veteránja) volt még ott az űrhajóban.

Az első civil űrmisszió szeptember 15-én indult, de a sorozat első két része már szeptember 6-án felkerült a Netflixre, a harmadik és negyedik részt pedig szeptember 13-tól lehetett streamelni, hiszen ezek az epizódok az előkészületeket és a kiképzést mutatták be. A csúcspontot jelentő záróepizód szeptember 30-án debütált, szóval most már azt is a saját szemünkkel láthatjuk, ahogy az Inspiration4 felemelkedik a Kennedy Űrközpontból.

Habár a Visszaszámlálás: Az Inspiration4 űrrepülés ezek fényében sikersztorinak számít, a Netflix hatalmasat kockáztatott a vállalkozással, hiszen simán megtörténhetett volna, hogy valami balul üt ki (hiszen erre is volt már példa a történelem során), és a résztvevők esetleg nem élik túl a merész kalandot. „Talán felelőtlenségnek tűnik a részemről, de nem volt erre nézvést konkrét tervem” – árulta el a sorozatot rendező Jason Hehir, aki egyébként áprilisban történt felkéréséig egyáltalán nem foglalkozott a témával, azóta viszont megszállottja lett az űrkutatásnak.


„Az első négy rész nagyrészt arról szólt, hogy el kellett nyernünk az asztronauták és a családjuk bizalmát, és meggyőzni őket, hogy közel engedjenek minket magukhoz” – mesélt tovább a filmes, aki egy izgalmas titokról is lerántotta a leplet. A civil űrhajósokat ugyanis a misszió során felhívta Tom Cruise, aki hasonló vállalkozásra készül (ahogy arról korábban már írtunk, az űrben akar akciófilmet forgatni Doug Liman rendezővel).

Tom Cruise telefonhívása azonban nem került be a sorozatba.

„Nagyon menő, hogy felhívta őket, de engem nem igazán érdekelnek a hírességek.

Szóval ez nem egy kihagyott lehetőség volt, hanem tudatos döntés. Sosem merült fel, hogy belerakjuk” – szögezte le a rendező.

Aki egyébként figyeli a civil űrutazásokat és dokumentálásukat illető híreket, annak feltűnhetett, hogy idén a hidegháborús éveket idéző valódi űrverseny indult, hiszen a Visszaszámlálás: Az Inspiration4 űrrepülést követően nemcsak Tom Cruise, hanem az oroszok is terveznek forgatni az űrben. Korábban már megírtuk, hogy Julija Peresild színésző és Klim Sipenko rendező a Nemzetközi Űrállomáson forgat majd nagyjátékfilmet Challenge címmel – állítólag már október 5-én. Jövő tavasszal a Discovery+ készül egy Who Wants to Be an Astronaut? című reality sorozattal, és (ahogy arról szintén beszámoltunk) a 90 éves William Shatnerből is űrturista válhat. A Netflix sorozata azonban mindegyik rivális projektet beelőzte.


(via IndieWire)