Megérkezett a Napóleon rendezői változata, de ne ájuljunk el tőle!

Ahogy Ridley Scott ígérte, megjött az APPLE TV+-ra a Napóleon rendezői verziója 48 percnyi eddig sosem látott anyaggal - amibe bele is néztünk picit.

Ridley Scott nagyszabású történelmi eposza, a Napóleon tavaly novemberi bemutatója előtt bejelentette, hogy a filmből készül egy hosszabb, rendezői változat is. Ez neki egyrészt szokása, de azt is gyanítjuk, hogy ő sem volt teljes mértékben elégedett az akkori verzióval – ami aztán egyrészt sok lesújtó kritikát kapott, másrészt a történészek szedték szét megannyi pontatlansága is hibája kapcsán. A beígért ún. director’s cut különös csinnadratta nélkül került fel most az APPLE TV+-ra, és

48 percnyi extra, eddig sosem látott anyagot tartalmaz.

A kérdés persze, hogy mik ezek a hozzáadott jelenetek – amik egy korábbi hír szerint 92 percet tettek volna ki - és az, hogy hozzátesznek-e valamit az eddig ismert filmhez. A jelenetek egyrészt Joséphine (Vanessa Kirby) korábbi életét járják kissé jobban körbe, több kosztümöt és díszletet mutatnak meg, és most jöjjön a dobpergés:

egy eddig nem látott csatajelenetet.

Ez azért nagy durranás, gondoltuk, - panaszoltuk is, hogy ez miért maradt ki, mert az 1800-as marengói csatáról van szó, az itáliai hadjárat fordulópontjáról, ami meghozta Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) számára az igazi dicsőséget és megszilárdította politikai helyzetét – ekkor még „csak” első konzul volt, de így is Franciaország első embere.

Forrás: APPLE TV+

 

Gyorsan meg is néztük a kérdéses részt, ami azzal kezdődik, hogy Napóleon hírt kap arról, hogy az osztrákok offenzívát kezdtek Itáliában, és egy hatalmas térképen megtervezi az ellencsapást. A következő jelenetben már látjuk, amint a lovassága élén legázolja az osztrák gyalogságot, egyetlen kardcsapással  vágva le egy ellenséges katona fejét. A fej repül a levegőben, földet ér, és az arc még rándul egyet.

Erősen hatásvadász mozzanat,

ráadásul Napóleon sosem vezetett lovasrohamot, a csata nem sík terepen, hanem hegyvidéken zajlott, az egész pedig csak pár másodpercnyi – teljesen érhető, hogy annak idején olló alá került. De ha már leforgatták, felhasználták – az ilyenek szerepeltek régen a DVD extrákon.