Nézz sorozatokat a világ minden tájáról!

A streaming platformok tele vannak jobbnál jobb nem angol nyelvű sorozatokkal. Ezek közül ajánlunk néhányat.

Elképesztő mennyiségű tartalmat találhatunk a streaming szolgáltatók kínálatában, különösen a Netflixen: egy élet is kevés rá, hogy akár csak azokat megnézzük, amelyeket érdekesnek találunk. A nálunk elérhető négy nagy streamelős cég, azaz az HBO GO, a Prime Video, az Apple TV+ és a Netflix kínálata a nem angol nyelvű alkotások tekintetében is rejt kincseket – különösen a Netflix, mert ott aztán tényleg rengeteg minden van. Aki csak a főoldalt szokta nézni, még a felszínt sem kapargatja: mélyre kell ásni, hogy egyáltalán megismerjük a kínálat egy szeletét!

A The Hollywood Reporter listájából kiindulva nem angol nyelvű sorozatokat ajánlunk. Nem vettük át azokat a címeket, amelyek nem elérhetők itthon, illetve ők ajánlják az Aranyéletet is (milyen jó már!), amit mi most nem, mert úgyis mindenki minimum hallott róla. Ahogy a túlhájpolt sorozatokat is mellőzzük – A nagy pénzrablást, a Squid Game-et és a Darkot tehát csak ebben a mondatban említjük; olyanokat viszont felvettünk a listára, amiket gyaníthatóan sokan ismernek, de nem beszélünk róluk eleget.

Gomorra

Ötödik évadával most fejeződött be a Roberto Saviano 2006-ban megjelent azonos című tényfeltáró könyve, majd az abból 2008-ban adaptált film alapján készült sorozat, ami a Camorra uralta Nápolyba kalauzol minket. A cselekmény legfontosabb helyszínét a Scampia negyed hírhedt vitorlái jelentik: ezek a hajókra emlékeztető, ormótlan és iszonyatosan csúf panelházak (azóta már az utolsót is lebontották), amelyekben zömmel nincstelenek, drogfüggők és bűnözők élnek – egy marha nagy Hős utca.

A területet a Savastano família uralja, ami maffiakörökben persze nem olyan egyszerű: ármánykodás, véres és kegyetlen leszámolások, színpadias bosszúhadjáratok, embertelen mennyiségű pénz és hulla.

A sorozat a kezdetben tejbetök Savastano csemete, Gennaro felemelkedéséről és szükségszerű bukásáról szól, s habár az utolsó évad elmarad az előzőek színvonalától, nagyon erős sorozat. (HBO GO)

 

Suburra: Véres Róma

A Gomorra után három évvel, azaz 2017-ben indult Suburra afféle testvérsorozatnak is tekinthető, csak ennek helyszíne Róma, így a politika és a Vatikán kulisszái mögé is betekintést enged, ahol persze elég sok ocsmányságot találni. A szériában három figura különös barátságát követhetjük nyomon: egy klánvezér fiáét, a cigánymaffia egyik nagy hatalmú urának fiáét (aki meleg, és ezt bizony nem nézik jó szemmel alvilági körökben) és egy rendőr fiáét, aki maga is zsaru lesz, de nem a törvénytisztelő fajta. A Suburrában ugyanúgy megtalálhatók a maffiasztorik kellékei, mint a Gomorrában, csak ez rövidebb, három évados, cserébe azonban nem mismásolták el a kerek lezárást. (Netflix)

 

Időbevándorlók

Az Időbevándorlók alapötlete egyszerűen zseniális: nem tudni, miért, de az egész világon egyszer csak emberek érkeznek a múltból a mába. Norvégiába három korszakból jönnek: ősemberek, vikingek (vagyis ónorvégok) és 19. századi hölgyek és úriemberek. Persze nehéz beilleszkedniük, és a modern világnak is alkalmazkodni kell hozzájuk, miközben a sorozat egy fantasztikus krimi ürügyén reagál a migránsválságra is. A középpontban álló nyomozópáros egy drogos, egyébként eléggé jellegtelen férfiból és Alfhildrból, a meglehetősen tróger első viking nyomozónőből áll.

A sorozat nagyon szellemesen mutatja be a különböző korokból jöttek ügyes-bajos együttélését: az ősemberek kecskét és birkát vágnak a panelban, egy másik talpig állatbőrben cupákot majszol a fán, a vikingek hajót ácsolnak a járdán, és akkor az idővándorló, folyton tejet kortyolgató királyról, aki a YouTube-on igyekszik meggyőzni a népet címe jogosságáról és olyan dumákat ereszt meg, mint

„hálás vagyok, hogy kifejezted hűségedet a komment szekcióban”,

még nem is beszéltünk. Még két rész van hátra a második évadból, és míg az első jobbára csak bemutatta ezt a világot, a második már egyre érdekesebb rejtélyeket vet fel. (HBO GO)

 

Az Árnyak

Az HBO román gengsztersorozata simán beállhat a Gomorra és a Suburra mellé, csak itt épp Bukarest alvilágában merülhetünk el. A főhős, Relu taxizik, de egyébként a helyi, a rózsaszín flamingó figurákat rendkívül ízlésesnek tartó maffiafőnök behajtója, afféle tisztességes bűnöző, mert nem öl, mindössze végtagokat ropogtat.

Az ő felemelkedésének (és erkölcsi bukásának) történetét meséli el Az Árnyak három évada.

A díszletek ismerősek: lerohadt panellakások, sarki kocsmák, szocreál épületszörnyetegek, piros-fekete kockás viaszosvászon abroszok, újságokból kivágott félmeztelen nők a falra celluxozva, és így tovább. (HBO GO)



A pontozott vonal mentén

Az olasz kortárs képregény legnagyobb alkotója, Zerocalcare rajzfilmsorozatáról nemrég így írtunk:

„Édes-bús, sírva röhögős, röhögve sírós történeteket mesél,

főhősnek pedig mindig saját rajzolt alteregóját teszi meg. Egy egyszerű srácot, akinek az élete tele van kihagyott lehetőségekkel, aki csak a popkultúrába kapaszkodva érzi, hogy tartozik valahová, és megpróbálja feltalálni magát a világban, továbbá igyekszik túlélni sorozatos rossz döntéseit. A rajzfilm címe is erre utal, hiszen marha nehéz a társadalmi elvárások szerint nekünk kijelölt helyet elfoglalni, és ez akár szűkebb környezetünk elvárásaira is igaz lehet.” (Netflix)

Bebörtönözve

Najwa Nimri, A nagy pénzrablás terhes nyomozónője a főszereplője ennek az öt évadot megért spanyol börtönsorozatnak. A helyszín egy női börtön, így óhatatlan az összehasonlítás az Orange is the New Blackkel, ám míg ott sok-sok humorral oldották a legsötétebb emberi drámát, addig a Bebörtönözve bizony nem nélkülözi a brutalitást. Az Orange...-ban azért jórészt rokonszenves karakterek ültek az (eleinte) elég kényelmesnek tűnő sitten, itt azonban kegyetlen gyilkosok, terroristák és egyéb szörnyetegek töltik büntetésüket, és egy ilyen környezetben bizony bárki állattá válhat, még az is, aki korábban nem is feltételezte magáról, hogy képes lenne ilyesmire. (Netflix)



A bosszú nevében

Ez a dél-koreai sorozat nem árul zsákbamacskát: kőkemény bosszútörténetről van szó. Apja meggyilkolása után egy elszánt fiatal nő egy befolyásos maffiafőnökbe veti a bizalmát – és az ő irányítása alatt új személyazonossággal belép a rendőrség kötelékébe. Kritikánkban így írtunk a szériáról: „Igaz, az alapsztori rejt néhány klisét, és vannak fordulatok, amelyekbe bele lehet kötni (nyolc rész helyett akár hat epizódba is belefért volna a sztori), de

az egésznek olyan energiája és lendülete van, hogy a hibák elhanyagolhatónak tűnnek.

Persze hiába az energia és a lendület, ha a történetnek nincs súlya, de itt egyrészt végig hiteles hősnőnk elszántsága és kétségbeesése, és maga So-hee Han is remek. A sorozat erőssége pedig a főnökéhez fűződő már-már apa-lánya kapcsolata. (...) Gengszter témában a koreaiak nem tudnak hibázni, és másban se nagyon.” (Netflix)

 

Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna helyben megalakult zenekarukba.