Vicces lett a Netfix új, interaktív horrorvígjátéka

Az Escape The Undertakerben három vigyori muszklimiska bemerészkedik Undertaker kastélyába, hogy ellopja az ereklyét, amiből a legendás pankrátor az erejét nyerte a meccsein. De merre keressék? A döntés a tiéd!

Hulk Hogan, Dwayne „The Rock” Johnson, John Cena és Dave Bautista évek óta ismert nevek a globális szórakoztatóiparban, ékes példájaként annak, hogy az igazán karakteres fellépésű és fizimiskájú pankrátoroknak a ringből egyenes útja vezethet Hollywoodba.

Ehhez a díszes társasághoz csatlakozott most egy újabb nagy név: Mark Calaway, akit 1990 óta The Undertakerként ismerhetnek a pankrátormeccsek kedvelői.

A szó temetkezési vállalkozót jelent, és Calaway kezdetben valóban egy fekete öltönyt és kalapot viselő, gyászindulóra bevonuló, kimért figuraként lépett a ringbe. Idővel viszont számos további horrorfilmes elemet illesztett be a repertoárjába, a pokolbéli motorosként való felbukkanástól a lángoló koporsóból kiugráson át egészen addig, hogy csuklyás szektások fáklyás sorfala előtt lépett szorítóba, miközben a filmbéli őrült tudósok segédeire emlékeztető „menedzsere” egy azóta ikonikussá vált halotti urnával adott neki emberfeletti, mágikus erőt.

Az biztos, hogy Undertaker egészen 2020-as visszavonulásáig évtizedeken át egy nagyon jól kitalált, látványos showelemeket felvonultató figurája volt az amerikai pankrátorsportnak. Mondjuk én már a '90-es években is csak annyira tartottam őt félelmetesnek, mint a Scooby-Doo-rajzfilmek szellemnek beöltözött fő gézengúzait. Az viszont vitán felül áll, hogy

az Undertaker-meccsek teátrális horrorbetétei mindvégig profin kidolgozott, emlékezetes szórakoztatóipari termékek voltak.

A Netflix tehát keresve sem találhatott volna jobb alanyt Mark Calawaynél ahhoz, hogy meglovagolva a tomboló '90-es évek retrólázat, no meg az újra divatba jött horrorfilmek népszerűségét, A félelem utcája-trilógiával ledobott nosztalgiabomba utórezgéseként leforgasson egy gyerekbarát kísértetházas filmet. Ami ráadásul egyúttal egy fenemód vicces interaktív játék is!

A kísértetjárta, ódon kastély toposza több száz éves: a romantika korának gótikus rémregényei óta szeretünk ilyesmin borzongani. Nyikorgó ajtók, hirtelen elalvó gyertyák, könyvtárszobákból nyíló rejtett átjárók, pókhálós termek, életre kelő lovagi páncélok, mozgó szemű festmények, beszakadó padlók, suttogó kísértethangok, ördögi rítusokat leíró kódexek, titkos földalatti laboratóriumok... Se szeri, se száma az efféle kellékeket felvonultató filmeknek és tévésorozatoknak – csak a Netflix leforgatott vagy egy tucatnyi hasonlót. Mégis, sokadszorra is izgalmas dolog nézőként nyakig merülni az ilyesmiben. Főleg akkor, ha a kísértetjárta, ódon kastély lakója ezúttal pont az a levitézlett pankrátor, aki a saját maga által kreált legendárium szerint egy mágikus hatalmú urnának köszönheti az erejét.

Ezt az urnát akarják a Netflix Escape The Undertaker (magyarul Menekülés az Undertaker elől) című új, interaktív filmjében megszerezni a kalapos gyászhuszárnál fiatalabb pankrátorok, Kofi Kingston, Big E és Xavier Woods, akik mindannyian 2000-es években szálltak ringbe, hogy ott látványos akrobatamutatványokat bemutató, vicces muszklimiska trióként írják be nevüket a showbiznisz történetébe. Most pedig azt tervezik, hogy az élő(holt) bunyóslegenda kísértettanyájára behatolva megszerzik Undertaker híres-hírhedt urnáját, amivel majd sorra nyerhetik a WWE-meccseket.

Hülyeségnek hangzik? Persze, hogy az,

de semmivel sem komolytalanabb a dolog, mint a hasonló alapszituációra épülő B-kategóriás horrorfilmek! Sőt, akit mindig is idegesített, hogy a sikoltozó főhősnő miért folyton az emeletre rohan fel, miközben egy konyhakéssel hadonászó, maszkos sorozatgyilkos kóricál a házban, az most túljárhat a forgatókönyvírók eszén, és elküldheti a főhősöket az emelet helyett akár a szomszéd szobába vagy a pincébe is!

Az Escape The Undertaker ugyanis pont azt a receptet követi, amit a Netflix előző interaktív sztorija, a Segíts Bear Gryllsnek (ebben a cikkünkben írtunk róla bővebben). Vagyis: Ben Simms és csapata ezúttal is úgy forgatták le a filmet, hogy a nézők a cselekmény bizonyos pontjain döntési szituációba kerüljenek.

Szétváljon a kísértetkastélyban bolyongó, három tökkelütött izomkolosszus, vagy maradjanak inkább együtt? Elrakják a titkos rejtekhelyen megtalált tárgyat a mackófelsőjük zsebébe, vagy hagyják inkább ott, mert biztosan az ördögi Undertaker tette oda, halálos csapdának?

A készítők mindegyik ilyen elágazási pontnál alternatív jeleneteket forgattak, így a sztori annak függvényében alakul a szemünk előtt a képernyőn, hogy merre terelgetjük a főhősöket, jártunk-e velük bizonyos kulcsfontosságú dramaturgiai pontokon és felvettük-e a szükséges tárgyakat. Pont úgy, mintha csak a '90-es években népszerű Kaland, Játék, Kockázat-könyvekkel vagy a szintén ugyanekkor virágkorukat élő, filmjelenetekkel felturbózott, interaktív számítógépes kalandjátékokkal szórakoznánk. 

No persze ami az Escape The Undertaker előnye, egyúttal hatalmas hátránya is.

A történet néha teljesen értelmetlenül ágazik el, és érezhetően csak azért válnak szét a karakterek, hogy egyenként kerüljenek valami csúnya slamasztikába, amit amúgy simán elkerülhetnének, ha együtt maradnak. Mivel egy-egy szituációhoz többféle jelenetet is le kellett forgatni, a film nettó játékideje mindössze 30 perc. Aki jó döntéseket hoz, az ennyi idő alatt valóban végigpörgetheti az egész kalandot, viszont így egy rakás jelenetet nem is lát a filmből. Rossz választások esetén viszont egy idő után már igencsak idegesítővé tud válni, hogy egyes részeket újra és újra meg kell néznünk, mert csak onnan indulhatunk másfelé...

No és persze ott van még az a tény is, hogy a pankrátor főszereplők egyike sem Oscar-díjas színész. Így aztán igazán emlékezetes, drámai alakítást ne nagyon várjon tőlük senki, hiszen ez csak afféle kedélyes ökörködés volt a részükről. Nincs persze ezzel semmi baj, hiszen aki a Netflixen kiválaszt egy olyan interaktív horrorvígjátékot, amit direkt egy levitézlett sztárpankrátor nevével hirdetnek, bizonyára nem a Sátántangót tervezte végignézni. Az viszont szinte biztos, hogy lesznek még a Netflixen az Escape The Undertakerhez hasonló, a filmeket és az interaktivitást ötvöző tartalmak, mivel már a nyáron kiderült, hogy a népszerű streaming platform videójátékokkal fogja bővíteni a kínálatát (nemrég pedig megvették a Night School Studio nevű játékfejlesztő céget is).

Tehát nincs más hátra, mint minden bátorságunkat összeszedve belépni Undertaker kísérteties kúriájába. Kalandra fel, a megoldás a te kezedben van!

Ítélet: 6/10

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki kedveli a pankrációt, szívesen néz horrorvígjátékokat, annak idején imádta az interaktív mozifilmes kalandjátékokat, szamárfülesre játszotta a nálunk is népszerű lapozgatós könyveket és szeretne végre valami igazán szórakoztató kontentet látni a Netflixen a sok egy kaptafára készülő film és sorozat után. 

Forrás: Netflix