Baromi ijesztő az a kis piros pötty!

A svéd túlélőfilm címe is ez: Red Dot, de nem egy heveny kanyarójárványról szól, hanem egy kedves fiatal párról, akikre egy lézer irányzék fénye vetül az éjszakában. Várjuk!

Azt így első blikkre, csakis az előzetes és a rövid tartalom alapján nehéz megmondani, hogy a svéd Alain Darborg (A tuti terv) legújabb munkája klasszikus túlélőfilm vagy agyafúrt horror, vagyis ezt a kérdést még hagyjuk nyitva. A lényeg az, hogy hőseinknek, a kapcsolatukat éppen újragondolni igyekvő szimpatikus fiatal párnak valahogy túl kell élnie az éjszakát és a benne rejlő halálos veszélyt. Pedig az eddig látottak alapján nem is történik velük semmi más, csak az, hogy egy izgágán mozgó apró piros fényfolt jelenik meg rajtuk. Egy lézer irányzék, de mint tudjuk, az ilyesmit nem csak arra használják, hogy vicces videókat vegyenek fel a pöttyöt kergető macskákról, hanem többnyire egy mesterlövészpuska tartozéka szokott lenni.

David (Anastasios Soulis) és Nadja (Nanna Blondell) azután utaznak valahová a messze északra Boris nevű kutyájukkal egy jó kis kempingezésre, amikor kiderül, a lány terhes. Boldogok is, a táj gyönyörű, felettük zölden vibrál a sarki fény, minden okés, majd este megjelenik a sátor falán az a nyugtalanító piros pötty. Ki is akadnak rajta, de a pötty nem tűnik el, majd megindul a menekülés, a jeges vízbe esés, és az éjszaka sötétje sem nyújt menedéket, hiszen a titokzatos idegennél világító rakéta is van. Mivel Boris kutyát a későbbiekben nem mutatják, azt kell feltételeznünk, hogy szegénynek nem túl jók a túlélési esélyei. És ha párkapcsolati gondok voltak korábban hőseinknél, akkor talán azt is feltételezhetjük, hogy valakinek nagy áldozatot kell hoznia a másikért, de ez már puszta spekuláció.

A Red Dot nagy erénye a gyönyörű környezeten és a fantasztikus képeken túl nyilvánvalóan az egyszerűsége lehet, merthogy az alapgondolat, amely szerint a gyilkos fenyegetést egy apró piros foltocska jeleníti meg, abszolút zseniális. Ráadásul a stáb nyilván sokat spórolt is ezen a végtelenül szimpla effekten, ami még a színészeknek is jó referencia pont, mivel megkönnyíti a munkájukat, hogy mindig tudják, mire kell reagálniuk. Hogy aztán a teljes történet milyen további csavarokat rejt, milyen indítékot kap a potenciális gyilkos, és él-e az alaphelyzetben rejlő lehetőségekkel a rendező, azt majd meglátjuk, de nyilván nem véletlen, hogy a Netflix rögtön lecsapott a svéd produkcióra. A csatorna 2021. február 1-jétől adja a svéd túlélő horrort, vélhetően már magyar felirattal is, hiszen szerepel a magyar oldal ajánlói között is.