16 bemutató a Miskolci Nemzeti Színház 2018-2019-es évadában! A cirkusz jegyében hirdette meg az új évadot a teátrum

Cirkuszi kavalkád, családi programok, ízelítő az új évadból - idén is hatalmas volt az érdeklődés a Miskolci Nemzeti Színház évadhirdető szabadtéri rendezvényén. A teátrum 16 új bemutatóval készül a 2018-2019-es évadban. Opera, balett, musical, operett, klasszikus és kortárs színdarabok várják a közönséget.

Szabadtéri sajtótájékoztatón leplezték le a jövő évadot a művészeti tanács tagjai. A rendezők ismertették a 16 tervezett bemutatót. Az új évad különlegessége, hogy három olyan kortárs magyar színdarab is bemutatásra kerül a Játékszínben, amely kifejezetten a Miskolci Nemzeti Színház számára készül. William Shakespeare Lear király című műve alapján Enyedi Ildikó készít átiratot, amit Keszég László állít majd színpadra.

Ismét közös produkcióra készül a k2 színház és a miskolci teátrum: az Eklektikon 2048 Benkó Bence és Fábián Péter író és rendezőpáros munkája, amely az Elza trilógia befejező része lesz. Mikó Csaba író, dramaturg pedig Agavé címen kifejezetten miskolci, a miskolciaknak szóló színművön dolgozik, amelyet Béres Attila rendezésében láthat majd a közönség.

A Nagyszínházban a Cirkkuszhercegnővel nyílik az évad szeptemberben, amelyet júliusban már láthat a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Szőcs Artur és Miller Zoltán főszereplésével, Szabó Máté rendezésében. Anton Pavlovics Csehov egyik legismertebb drámája, a Három nővér is színpadra kerül jövőre, de Edmond Rostand Cyrano című színműve, Erkel Ferenc operája, a Hunyadi László, és az Oscar-díjas amerikai musical, a Hello, Dolly is várja a közönséget a Nagyszínházban.

A Kamaraszínházban idén is készül gyerekelőadás, ezúttal Békés Pál-Várkonyi Mátyás Félőlény című zenés mesejátéka várja a kicsiket. Kosztolányi Dezső regényét, az Édes Annát Rusznyák Gábor rendezi és készít színpadi átiratot a műhöz. Brecht zenés példázata, a Jó embert keresünk!, David Eldridge Ünnep című színműve és William Shakespeare vígjátéka, a Velencei Kalmár is színesíti még a palettát.

A Miskolci Balett két bemutatóval készül jövőre: A Casablanca hatalmas sikere után ismét egy jól ismert film elevenedik meg táncelőadásban, ezúttal a Truman Capote kisregénye alapján született Oscar-díjas alkotás, az Álom luxuskivitelben. Második bemutatójukban Shakespeare legforrongóbb komédiája, a Szentivánéji álom kerül színre.

Számos elismert rendező érkezik Miskolcra a jövőre: újra itt rendez a Jászai Mari-díjas Mohácsi János, Harangi Mária állítja színpadra a gyermekelőadást, és a Harangozó-díjas, Érdemes művész Barta Dóra is jegyez egy előadást a következő évadban. Tantermi előadás is készül a középiskolás korosztálynak: Pályaválasztás címmel a jövőről, félelmekről, elvárásokról, álmokról beszélhetnek a diákok a színház segítségével Szőcs Artur rendezésében.


Az évadhirdetés mellett családi programok várták egész délelőtt a miskolciakat: Musical mesék a gyerekeknek, operett slágerek a felnőtteknek, a Miskolci Balett bemutatója – mindezzel találkozhattak azok, akik kilátogattak május 6-án a Miskolci Nemzeti Színház rendezvényére. Egy legendás csatának is szemtanúja lehetett a közönség: Béres Direktor Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója és Deák Bárdos Mihály olimpikon, ötszörös Világbajnoki ezüstérmes, Európa bajnok nehézsúlyú birkózó legenda állt a szőnyegre és mérkőzött meg. Volt arcfestés, zsonglőrök, bohócok, gólyalábasok, valamint a Diósgyőri Birkózó Szakosztály növendékei szórakoztatták a nagyérdeműt, de bárki készíthetett polaroid képet kedvenc színészével is. Idén újra számos bátor jelentkező akadt, aki kipróbálta, milyen vezényelni egy zenekart: Cser Ádám zenei vezető segítségével karmesterré válhattak néhány percre, és bemutathatták tudásukat. A színház művészeinek előadásában operett és musical dalok, rajzfilmslágerek csendültek fel sztárvendégként Miller Zoltánt is hallhatta a közönség, aki jövőre a Cirkuszhercegnő előadásában gyakori vendég lesz a színházban. A Miskolci Balett a Harlequinade – szenvelgők komédiája című, nemrég bemutatott táncjátékból adott ízelítőt.


Vasárnap kezdődött a bérletújítás és a bérletvásárlás is, számos akcióval és játékkal. A bérletpénztárban a színművészek és táncművészek várták a bérletért és jegyért sorban állókat. Minden vásárló hazavihetett egy óriásplakátot is az idei évad valamely előadásáról, amelyet a művészek dedikáltak is, de az ezen a napon bérletet váltó nézők közül egy szerencsés nyertes visszakaphatta bérlete árát is.


A Miskolci Nemzeti Színház a 2018-2019-es évadban is a műfaji sokszínűségre, a társadalmat foglalkoztató kérdések iránti érzékenységre és a minőségre törekszik. Így minden néző úgy érezheti: Itt a helyem!