ARMEL OPERA FESTIVAL 2018

A fesztivál 11 évvel ezelőtt a világon egyedülálló formában kezdte el a kortárs opera népszerűsítését évente öt operabemutatóval, amelyet nemzetközi előadói versennyel ötvöz.

A siker mérhető, hiszen számos nemzetközi és hazai szakmai elismerést kapott, díjazott előadásait több európai nagyváros operaháza/színháza látta vendégül, az ARTE Concert pedig élőben közvetíti a fesztivál bemutatóit, az M5 és a Bartók Rádió pedig későbbi időpontban tűzi műsorára, felvételről. És nagyon fontos, hogy a közönség is szereti a fesztivált, a visszatérő operarajongók különleges eseményként jellemzik a programok látogatását.

Az idei Armel fesztiválon a Müpában Svédország, Szerbia, Franciaország-Belgium társulatainak különleges produkcióit, magyarországi bemutatóit láthatja a közönség, Bécsben a MuTh Színházban pedig két magyarországi produkció kerül bemutatásra.


A nyitó elődás július 1-én, Glück: Orfeusz és Euridiké c. operája a NorrlandsOperan produkciója, amely különleges színpadi látványával el fogja kápráztatni a hazai közönséget. A rendező, Asa Kalmér modern rendezésében Orfeusz és Euridiké párkapcsolatának mitológiájában a szerelem elvárásait és lehetőségeit rendhagyó módon ábrázolja.

Orfeusz és Euridiké

A második napon, július 2-án a Müpában, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) magyarországi bemutatója egy vérbeli vígopera, amelyben a színház társulata, énekkara, balett tagozata és zenekara vesz részt. A megaprodukció 200 főt mozgató előadása a szerb operakomédiák aranykorát idézi, amelynek címe: Adok-Papok.
Stevan Sremac, a páratlan humoráról ismert zentai író 120 évvel ezelőtt vetette papírra a két életvidám falusi pap viszályának történetét. Később a regényéből készült az első, és máig az egyik legnépszerűbb, hatvan évvel ezelőtti színes jugoszláv film, majd tévéfilmes és számos színházi adaptáció. Most első alkalommal ölt operai formát Cira és Spira története Dejan Despic zeneszerző alkotásaként. A versenyszereplő ANTONEL BOLDAN, román- francia tenort a kocsis szerepében láthatjuk.

Adok-Papok

Július 3-án, a fesztivál harmadik estéjén Bécsben, a MuTh Színházban folytatódik az Armel Opera Festival, a Kolibri Színház produkciójával. A bécsi közönség Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő című bábopera bemutatóját nézheti meg, amelynek rendezője Novák János. A szövegkönyvet Déry Tibor azonos című színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta. A darab atmoszférája a Vitéz László féle vásári bábkomédiák világát idézi. A muzsika — akár az eredeti prózamű bátor és direkt, hol drámai, hol ironikus: sírhatunk és közben nevethetünk. Ízig-vérig mai opera, az ittről és a mostról szóló alkotás. A versenyszereplő AGATHE DE COURCY, francia mezzoszopránt az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében láthatja a közönség.

Az óriáscsecsemő

Július 4-én ugyancsak Bécsben, a MuTh Színházban kerül bemutatásra Eötvös Péter: Lady Sarashina című operája, Almási-Tóth András rendezésében.
A librettót a szerző alkotótársa, Mezei Mari készítette Ivan Morris angol fordítása alapján. A darabban a színház és a zene sajátos keveréke talált utat, és Eötvös Péter a mai napig ezt a művét érzi legközelebb saját zenei karakteréhez. 

Lady Sarashina

Az Armel Opera Festival záróprogramja július 5-én a Müpában a további ínyencségre vágyó operarajongók számára kínál különleges élményt. A Calamity/Billy című, két zeneszerző művét magába foglaló előadás francia-belga koprodukcióban készült. Calamity Jane és Billy, a kölyök két mélységesen emberi bandita, két törvényen kívüli, vadnyugati hős. Ez az egyedülálló francia zenés-színházi koprodukció kettejük legendáját felidézve repít el bennünket abba a régvolt Amerikába, melynek hősei elbuktak ugyan, mégis téren és időn túl tovább élnek. 

ARMEL OPERABUSSZAL A BÉCSI ELŐADÁSOKRA

A két bécsi előadásra (július 3-4-én), ingyenes Armel Operabuszt indít a fesztivál a belépőjeggyel rendelkezők számára Budapestről a Hősök teréről. A múlt évi tapasztalatok alapján óriási sikere van az operabusz-járatnak, az oda-visszaút jó hangulatú, új ismeretségek születnek és az Armel Operabarátok már várják a 11. fesztivált, a kényelmes utazást és a közös élményt.

DIÁKOK A FESZTIVÁL ELŐADÁSAIN

Különös hangsúlyt fektetnek a diákigazolvánnyal rendelkező fiatalok érdeklődésének felkeltésére is, mert hiszik, hogy a mai művek, a modern rendezések az ő számukra is egyedi élményt nyújtanak. Számukra a szabad helyek függvényében regisztrációs lehetőséget biztosítanak majd a programok előtti napokban.

További információk: www.armelfestival.org