Ősbemutatóval búcsúzik a 2019-es évtől a Mozsár Műhely, januártól pedig újabb premierek érkeznek

Hegedűs D. Géza tolmácsolásában szólalnak meg Gabriel García Márquez sorai, a Bánatos kurváim emlékezete december 31-én látható első alkalommal a Mozsár Műhely színpadán. Januárban egy egészen különleges és pikáns előadássorozat debütál Pucér fiúk olvasnak címmel, februárban kerül műsorra az Álmos utas haragja – négy hallomás című produkció, ami Egressy Zoltán novellái alapján készül olyan ismert művészekkel, mint Földes Eszter vagy Ódor Kristóf. A színházi premierek mellett egy klasszikus zenei standup is színesíti a palettát, Bősze Ádám nagysikerű önálló estje, a bő szekund a Mozsárban talált új befogadóhelyre.

A Nobel-díjas Gabriel García Márquez világhírű regénye, a Bánatos kurváim emlékezete egy öregember és egy kamaszlány szenvedélyes, de teljességgel lehetetlen szerelméről mesél, miközben megelevenedik a férfi múltja és feltűnnek az író műveiből jól ismert karibi kisváros képei és színei. A mély empátiával és erős öniróniával megírt művet maga a rendező, Erdeős Anna dolgozta át magyar színpadra. A főhős gondolatait a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Hegedűs D. Géza tolmácsolja.

2012-ben indult útjára Londonban a Naked Boys Reading nevet viselő mozgalom, mely épp azt takarja, amit a címe is sejtet: meztelen férfiak állnak ki a színpadra és olvasnak a nagyközönség előtt. Januárban hazánkba is megérkezik a nagy sikerrel futó produkció. Pucér fiúk olvasnak címmel tűzi műsorára a sorozat újragondolt változatát a Mozsár Műhely. Az előadássorozat minden estjén egy-egy kortárs magyar írónő szövegei kerülnek terítékre, pőre férfiszínészek felolvasásában. (A meztelenség persze akkor igazán izgalmas, ha több a sejtetés, mint a teljes feltárás…) A sorozat első eseményén Fiala Borcsa, a WMN főszerkesztőjének írásait olvassa fel három színész – ám kilétükre majd csak később derül fény.

Egressy Zoltán négy novellája alapján készül az Álmos utas haragja – négy hallomás című színdarab. Simon Kornél rendező Egressy korábban megjelent novellásköteteiből válogatta a látszólag hétköznapi történeteket, amelyekről természetesen kiderül, hogy mindig van bennük egy csavar. A darab végére pedig arra is fény derül, hogy mi az a pici, de fontos kapocs, ami összeköti a négy szereplőt. A minimalista hangulatú és látványvilágú előadásban az emberi történetek, érzelmek kerülnek fókuszba olyan avatott, elismert művészek tolmácsolásában, mint Földes Eszter, Ódor Kristóf, Sipos Vera és Vándor Éva. A bemutatóra várhatóan február végén kerül sor.

Bősze Ádám zenei standupja, a bő szekund február 7-én mutatkozik be a Mozsár színpadán. A cím utal a második előadásra, egy zenei szakkifejezésre, de az előadóra is, illetve egy, az esten elhangzó jelenet slusszpoénjára. Bősze Ádám a színház rendszeresen visszatérő előadója – mondhatni, szinte állandó tagja -, több alkalommal is ő volt a házigazdája a négy éve töretlen népszerűségnek örvendő Beszélő levelek sorozatnak. Új műsorával azonban önállóan áll a közönség elé. A Magyar Televízió egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb műsorvezetője köztudottan nagy komolyzene szerető és értő ember, nem véletlenül, hiszen a Zeneakadémia zenetudományi szakának növendéke volt. 2017-ben készítette el első klasszikus zenei standup estjét #szeretnekahallgatók címmel. Csak idő kérdése volt, hogy a nagysikerű sorozat új köntösben, megújulva ismét műsorra kerüljön. Nagy öröm, hogy a bő szekund helyszíne ezúttal a Mozsár lesz.