10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál a Forrest Gumpról

John Travolta lehetett volna a főszereplő – azóta is bánja, hogy nem vállalta el. A kasszasiker után az eredeti regény szerzője 1995-ben megírta a Forrest Gump 2-t, de ezt azóta sem filmesítette meg senki.

1. Gondoltad volna? Bizony a Forrest Gump is egy könyvadaptáció! Mégpedig Winston Groom 1986-ban kiadott regénye alapján készült, amit 1994-ben magyarul is megjelentetett Forrest ​Gump avagy: „Egy együgyű fickó följegyzései” címmel a JLX kiadó. A film azonban több szempontból is eltér a könyvtől. Eric Roth forgatókönyve csak a regény első tizenegy fejezetére összpontosított, majd sok kihagyással oda ugrott, hogy Gump (akit a filmben Tom Hanks alakít) sikert sikerre halmoz a rákhalász cégével, majd találkozik a fiával, a kis Forrest Jr.-ral. A regény és a film Forrest Gumpja ráadásul a képességeit, a tudását és a természetét tekintve teljesen különböző karakter. Előbbi egy erős akcentusú, sokat káromkodó figura, aki a fizikumát és az eszét tekintve sem marad el különösebben a többi embertől. Sőt, kifejezetten egy bikanyakú fickó, aki ráadásul a fizika órákon különösen jeleskedik az egyetemen. Így aztán a filmtől eltérően focista, űrhajós, pankrátor és sakkozó is lesz belőle. A filmbéli Forrest viszont inkább hasonlít egy jólelkű és kedves fogyatékkal élőre, mintsem a regénybeli önmagára.

Forrás: Amazon.com / Moly.hu

 

2. Winston Groom már 1995-ben megírta a Forrest Gump 2-t, de a mai napig nem készült film belőle. A film népszerűsége nyomán nálunk, Magyarországon is megjelent '95-ben a kötet Gump ​& Tsa – Forrest Gump és Fia : Ketten Amerika ellen címmel. A folytatásban Forrest még hajmeresztőbb, kacagtatóbb és szívfacsaróbb kalamajkákba keveredik, mint korábban, és most már a fia is vele van. Trágyameghajtású rákászhajót épít, aztán amikor az felrobban, szegfűszegből, vasreszelékből, fokhagymából és sóból kotyvasztott, új üdítőitalt dob piacra, börtönbe kerül, aztán menekül. Sőt, egy furcsa jelenetben még magával Tom Hanksszel is összehozza őt a sors!

3. A Gump-regények írója mindig is John Goodmant képzelte el Forrest Gumpként. Ezt az ötletet azonban a rendező, Robert Zemeckis elvetette, mert ő A bolygó neve: Halál egyik sztárját, Bill Paxtont szerette volna látni a címszerepben. A stúdió azonban felszólította, hogy kerítsen helyette egy másik, híresebb színészt a főszerepre, aki nagyobb vonzerővel rendelkezik a mozinézők körében, mint Paxton. Így lett a főhős Tom Hanks, az ártatlan amerikai fickó, aki pont abban a korban élt, amikor Amerika elvesztette az ártatlanságát.

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Bill Murray, John Travolta és Chevy Chase is visszautasította Forrest Gump szerepét. Travolta később bevallotta, hogy élete egyik legnagyobb hibáját követte el, amikor nem mondott igent a filmre.

5. Két sztárrendezőnek felajánlották a Forrest Gump elkészítésének lehetőségét Robert Zemeckis leigazolása előtt. Az egyik a Monty Python-társulat veteránja, számos kultfilm rendezője, Terry Gilliam volt, ám ő visszautasította a felkérést. A második jelölt a Segítség, felnőttem! és a Tortúra operatőre, Barry Sonnenfeld volt, de ő inkább az Addams Family 2. – Egy kicsivel galádabb a család megrendezését vállalta el.

6. A kultikus futójelenet kis híján kimaradt a filmből. Tavaly Tom Hanks egy igen izgalmas kulisszatitkot árult el a Forrest Gump forgatásával kapcsolatban egy beszélgetős műsorban: ő és Robert Zemeckis kétszer is saját zsebből oldotta meg a forgatást a gyártó stúdió makacssága miatt – és dollármilliókat kerestek vele! Történt ugyanis, hogy a Paramountnál nem akartak pénzt adni arra, hogy Tom Hanks egy szabadtéri forgatáson a sivatag közepén, egy országúton futkározzon, mert ez túl drága lett volna, és az értelmét sem igazán látták. Zemeckis azonban ragaszkodott hozzá, mert szerinte ez volt a film egyik kulcsjelenete. Ő és Tom Hanks saját zsebből finanszírozták a jelenet büdzséjét, és megállapodtak a stúdióval abban, hogy utólag majd ezt a pénzt visszakapják, és a bevételből is nagyobb részt hasíthatnak ki. Mivel Hanks nem fix gázsit kért ezért a filmért, hanem fix százalékot a bevételből, a futójelenet forgatásának meghitelezése miatt végül 40 millió (más források szerint 65-70 millió) dollár ütötte a markát.

7. Hatalmas kasszasiker lett a film. Könnyen lehetett gavallér a stúdió Tom Hanks sztárgázsijának megállapításakor, hiszen a tokkal-vonóval 55 millió dollárba kerülő film végül 683 millió dollárt kaszált a mozipénztárakban. Ezzel a Forrest Gump lett a második legnézettebb film 1994-ben, olyan blockbustereket is maga mögé utasítva, mint a True Lies, A maszk, a Féktelenül, a Dumb és Dumber, A Flintstone család, a Végveszélyben és az Interjú a vámpírral (egyedül csak Az oroszlánkirály tudta megelőzni).

8. Összesen 6 Oscar-díjat kapott a film az 1995-ös gálán. Tom Hanks lett a legjobb férfi főszereplő (ez már a második Oscarja volt, mert az előző évben a Philadelphiával nyert), Eric Roth a legjobb forgatókönyvíró, Robert Zemeckis a legjobb rendező, Arthur Schmidt a legjobb vágó, de a Forrest Gump hozta el a legjobb filmért és a legjobb speciális effektekért járó aranyszobrocskát is. Holly Hunter egyébként annyira izgult a legjobb férfi főszereplő kihirdetésekor, hogy véletlenül hamarabb kinyitotta a borítékot, mint hogy beolvasta volna a jelölteket: Morgan Freemant (A remény rabjai), Nigel Hawthorne-t (György király), Paul Newmant (Senki bolondja), John Travoltát (Ponyvaregény), no és persze a győztes Tom Hankst.

9. A Keanu Reeves-rajongók megmutatták, milyen lett volna, ha a kedvenc sztárjuk alakította volna Forrest Gumpot Tom Hanks helyett. Meg kell hagyni, elég vicces lett lett a deepfake technológiával összehozott végeredmény:

10. A Filmvilág 1994-ben egy rövid, de velős kritikában intézte el a Forrest Gumpot. Bíró Péter így írt a filmről a Láttuk még rovatban leközölt, mindössze két bekezdésből álló cikkében:

Kiagyalt, következetesen végigvitt, zsúfolt és tragikomikus film ez, amit az alapötletéből törvényszerűen adódó irónia tesz az európai ízlés számára is fogyaszthatóvá, szeretnivalóan szellemessé. A főhős (maga Amerika) nem egy szép, kétméteres, széles vállú tökös gyerek, hanem a 75-ös IQ-val rendelkező, enyhén autisztikus, alabamai Forrest Gump, aki bármibe is kezd, azt a maga lelassult, szívós módján egészen a tökélyig csinálja.