10 dolog, amit nem tudtál az Apollo 13-ról

Vasárnap este megint leadja a tévé a filmtörténelem egyik legjobb űrhajós filmjét. Hogy az élmény még jobb legyen, az igazi sztárparádét felvonultató Ron Howard-filmről most összeszedtünk nektek tíz érdekességet, amit biztos nem hallottatok még.

1. Néhány felvételhez, amin a Föld az Apollo 13 ablakából látható, azokat a fotókat használták, amiket maguk az űrhajósok, a karakterként a filmben is megjelenő Jim Lowell és (az Apollo 13-ban nem szereplő) Bill Anders készítettek még az Apollo 8-as küldetésen.

2. Az azóta halhatatlanná vált idézet, miszerint „Houston, van egy kis gondunk”, valójában nem is így hangzott el, és a filmből terjedt el ez a verzió. A valóságban nem is egy, hanem két űrhajós mondott két hasonló mondatot. Először Jack Swigert (az Apollo 13-ban Kevin Bacon játssza) mondta a központnak, hogy „Oké, Houston, volt itt egy kis problémánk”, majd amikor a központból visszakérdeztek, már Jim Lowell (Tom Hanks) ismételte meg, hogy „Szóval Houston, volt egy kis problémánk”. A rendező, Ron Howard azért változtatta meg az eredeti sor(oka)t, mert úgy érezte, a múlt idő használata azt a benyomást kelti, mintha a probléma már meg is oldódott volna. Ezt leszámítva azonban a filmesek számos párbeszédet szó szerint a küldetés szöveges leiratából vettek át.

3. Ron Howard az Apollo 13-at szereti a legjobban saját filmjei közül. Leginkább a kilövés képsorára büszke, mert szerinte filmesként ez a leginkább filmszerű dolog, amit valaha forgatott. De hogy ne csak Howard dicsérje saját magát: a néhai rendezőlegenda, Billy Wilder is ezt tartotta a legjobbnak a direktor munkái közül, mivel egy olyan fickóról szól, aki nem tudja megvalósítani az álmát, és ettől válik olyan emlékezetessé.

4. Amikor az igazi Jim Lovell megnézte a filmet, olyan meggyőzőnek találta a CGI-t, hogy meg volt róla győződve: valódi felvételeket lát, amiket a NASA bocsátott a filmesek rendelkezésére. Ron Howard pedig arról számolt be, hogy miután megnézte az Apollo 13-at, Buzz Aldrin, a híres űrhajós elkérte a NASA számára a kilövést ábrázoló jelenetet.

5. A hitelesség nem csak az űrhajóval kapcsolatban és az űrben játszódó jelenetekben volt fontos. A film díszlettervezői annyira ügyeltek a részletekre, hogy átnézték Lovellék régi családi fotóit, hogy minél élethűbben rekonstruálhassák a házukat 1969-ből. Tom Hanks és a filmbeli feleségét játszó Kathleen Quinlan pedig ellátogattak Lovellékhez Texasba, hogy személyesen is végezzenek kutatásokat a szerepükhöz.

6. Ron Howard mesélte, hogy az egyik első tesztvetítésen szinte mindenkinek nagyon tetszett az igaz történeten alapuló film – az egyik néző azonban megvetően csak annyit írt a kérdőívre, hogy „tipikus hollywoodi happy end”, és hogy a valóságban az űrhajósok nem élték volna túl a kalandot.

7. Az Apollo 13 több színésze, köztük Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon és Gary Sinise ellátogattak az Amerikai Űr- és Rakétaközpont kiképző táborába, hogy a szimulátorok segítségével még a forgatás előtt megtapasztalják, milyen is az a zéró gravitáció.

8. Eredetileg Brad Pitt is szerepelt volna a filmben, de ő inkább a Hetediket választotta helyette. Ugyanígy John Cusack, Michael Keaton és Charlie Sheen is benne lehettek volna az Apollo 13-ban, de visszautasították Fred Haise szerepét, amit így Bill Paxton kapott meg. John Travolta pedig második alkalommal blamálta magát azzal, hogy nem fogadott el egy olyan szerepet, amit utána Tom Hanks vitt sikerre (az első a Forrest Gump volt). Val Kilmer pedig Jack Swigert megformálására mondott nemet (hogy helyette a Ragadozókat forgathassa), így őt végül Kevin Bacon játszotta.

9. Az űrhajósok ruhái darabonként 30 ezer dollárba kerültek.

10. Ez az egyetlen film, amelyikben használhatták a NASA zéró gravitációt szimuláló repülőgépét, a KC-135-öt, amit más néven Vomit Cometnek („hánytató üstökös”) is neveznek. Bill Paxton, Tom Hanks és Kevin Bacon nagyon büszkék voltak magukra, amiért egyikük sem lett rosszul a gépen – a kameramanok már nem voltak ilyen szerencsések. Amikor egyébként az Apollo 13-ban hányást mutatnak, azt a filmesek leveskonzervből állították elő.


(via IMDb)