10 dolog, amit nem tudtál az Orvlövészről

Mark Wahlberg kőkemény, mint mindig – biztos ezért szeretitek annyira ezt a filmet, amit megint lead a tévé. További jó hír, hogy összeszedtünk róla közel egy tucat érdekességet.

1. Az eredeti koncepció szerint az Orvlövész főszerepét Clint Eastwood, Robert Redford vagy Harrison Ford alakította volna, csak mind nemet mondtak a felkérésre. Mivel a Stephen Hunter által írt regényben, amelyen a film alapul, a főhős vietnámi veterán, a forgatókönyvet meg kellett változtatni, miután Mark Wahlberg képbe került:

a filmverzióban így Bob Lee Swagger a sztori szerint a kilencvenes években volt bevetéseken az afrikai térségben, hogy stimmeljen a jóval fiatalabb Wahlberg életkora.

2. De nemcsak a forgatókönyv idomult Mark Wahlberghez, Mark Wahlbergnek is idomulnia kellett a forgatókönyvhöz – 9 kilót le kellett adnia, hogy elég fittnek tűnjön egy harctéri bevetéseken edződött orvlövész megformálására.

3. Bob Lee Swagger szerepére egy ideig

Keanu Reeves is esélyes volt.


4.
Az egyik gonosz karakterre pedig a filmesek Eminemet kérték fel, aki azonban sajnos nemet mondott (pedig nagyon érdekes lett volna).


5. A film során azt láthatjuk, hogy amikor Swagger lő, egyszer az egyik, máskor a másik szemét használja a célzásnál. Ezt sokan hibának könyvelték el, de valójában nem az. Két oka is lehet, amiért a filmesek így ábrázolták a karaktert: egyrészt a népesség egy bizonyos százalékának nincs domináns szeme, egyformán tudja használni mindkettőt.

A másik, a figura esetében sokkal valószínűbb ok, hogy a rendkívül magasan képzett orvlövészek a kiképzésük során megtanulják mind a két szemüket használni a célzáshoz.

6. Swagger botcsinálta segítője, Sarah az egyik jelenetben azt mondja, hogy a hírekben hallott a férfi Ralphie nevű kutyájáról – holott a főhős kutyáját Samnek hívják.

A filmből ez sajnos nem derül ki, csak a könyvből, de a szemek cserélgetéséhez hasonlóan ez sem hiba.

Az FBI ugyanis a sztori szerint szándékosan adta meg a nyilvánosságnak hibásan a kutya nevét, hogy így szűrjék ki a kamu betelefonálókat, akik valójában semmit sem tudnak az ügyről, csak szórakoznak a hatóságokkal. A regényben egyébként Mike a kutyus neve, a félrevezető név pedig Pat.


7. A film előzetesében van egy jelenet, ami végül nem került be a filmbe: az látható rajta (1 perc 8 másodpercnél), hogy távirányítóval felrobbantanak egy kisgépet.

Ez egyébként nem olyan ritka, mint gondolnánk (nem a távirányítóval robbantás, hanem az, hogy egy képsor csak a trailerben szerepel): legutóbb A Riviéra vadorzóiról szóló cikkünkben írtunk egy hasonló esetről.

8. Az a jelenet, amelyben Sarah egy étteremben találkozik a Michael Peña által alakított FBI-ügynökkel, Nick Memphisszel, utalás A Keselyű három napja című klasszikusra, ami egyértelműen az Orvlövész egyik referenciája.

9. A producerek eleinte alacsonyabb korhatár-besorolást szántak a filmnek, ám amikor kiderült, hogy sikerült Mark Wahlberget leszerződtetni a főszerepre, úgy döntöttek, az ő arcával elbírja a produkció a 17 éven felülieknek szóló besorolást is.

 

Ez is érdekelhet

3+5 dolog, amit nem tudtál a 35 éves A Riviéra vadorzóiról

1988. december 14-én mutatták be a mozik Steve Martin és Michael Caine zseniális vígjátékát. Tudtad, hogy ezt a 8 érdekességet nem is tudtad róla?

Tovább


10. A filmesek viszont még így is gyakran túllőttek a célon, és több jelenetben is vissza kellett végül venni az erőszakból: a ranchen zajló lövöldözés például eredetileg sokkal véresebb lett volna. Ezenkívül a korhatárbizottság kérésére azt a képsort is alaposan meg kellett vágni, amelyben Swagger úgy öl meg egy testőrt, hogy torkon szúrja egy késsel

– eredetileg ugyanis mutatták volna, hogy az eszköz az illető orrán jön ki, a vére pedig ráfröccsen a főhősre.


(via IMDb)