10 érdekesség, amit lehet, hogy nem is tudtál a Pillangóról

Steve McQueen és Dustin Hoffman csak a vásznon voltak barátok, ráadásul eredetileg nem is velük akarták leforgatni az egyik legismertebb börtönből szökős filmet.

Vasárnap a Film Mánián levetítik minden idők egyik legjobb börtönfilmjét, a fegyenctelepről megszökős blockbusterek királyát, az 1973-as Pillangót, ami nélkül valószínűleg nem létezne sem a Szikla, sem a Szupercella, sem a Menekülés Absolomból, sem A remény rabjai, sem a Prison Break tévésorozat. Összeszedtünk 10 érdekességet Steve McQueen és Dustin Hoffman halhatatlan klasszikusáról!

1. A film igaz történet alapján készült. Francia Guyana hírhedt fegyenctelepe, az Ördög-sziget pont olyan legendásan szökésbiztos börtön hírében állt, mint a szintén szigetre épült Alcatraz. 1945-ben azonban sikeresen megpattant innen egy Pillangó becenevű fogoly, Henri Charrière (igaz, csak többszöri próbálkozás után), aki a viszontagságos kalandjait 1969-ben egy önéletrajzi regényben is megírta. Ebből a bestsellerből készített aztán filmet Franklin J. Schaffner. Pillangó egy kisstílű francia tolvaj volt, akit életfogytiglani büntetésre ítéltek egy Roland le Petit nevű strici meggyilkolása miatt. Végig ártatlannak vallotta magát, az pedig sosem derült ki még a sztárrá válása után sem, hogy tényleg elkövette-e azt a bizonyos gyilkosságot. A filmváltozat forgatásán ő maga is részt vett, tanácsokkal látta el a díszlettervezőt, hogy minél hitelesebben legyen felépítve a rettegett börtön (bár a Charrière-szakértő szerint a könyvének nagy része kitaláció volt, és valójában sosem raboskodott az Ördög-szigeten). A mozipremiert azonban már nem élte meg: 1973 nyarán elhunyt rákban.

2. Eredetileg nem is Steve McQueen és Dustin Hoffman lettek volna a főszereplők. Eleinte úgy volt, hogy az Oscar-díjas Richard Brooks forgat filmet Charrière könyvéből. Ő úgy képzelte el a szereposztást, hogy Alain Delon a Pillangó, Jean-Paul Belmondo pedig a szökésében segédkező pénzhamisító, Lois Dega (akinek a későbbi sorsáról semmit sem tudni, könnyen lehet, hogy az Ördög-szigeten raboskodva halt meg, és Charrière csak a barátságuk emlékére nagyította fel a szökésben betöltött szerepét). Később úgy volt, hogy Roman Polanski forgat filmet Charrière bestselleréből, és Warren Beatynek adja a főszerepet, de miután a színész visszautasította az ajánlatot, Polanski sem foglalkozott többet a filmtervvel.

3. McQueen és Hoffman csak a vásznon voltak a legjobb barátok. Dustin Hoffman eléggé berágott a kollégájára amiatt, hogy hiába ígértek nekik ugyanakkora gázsit, ő csak 1,25 millió dollárt kapott a filmért, míg McQueen kereken 2 milliót. Amikor a rendező kérte, végig profin eljátszották az országos cimborákat, ám amikor leálltak a kamerák, rögtön megfagyott a levegő a két sztár között, és nem is keresték egymás társaságát a forgatási szünetekben.

4. Dustin Hoffman igencsak megszenvedett a szódásüveg-szemüveggel. A sztár mókásan kinéző, SZTK-okuláréja igazi volt, nem kellék. Dioptriás szemüveget kapott – ami alá kontaktlencsét kellett betennie, hogy rendesen lásson.

5. Francia Guyana helyett Jamaicában épült fel az Ördög-sziget. A börtönt tényleg megépítették a díszletesek a forgatáshoz Jamaica szigetének északi partján. Összesen 244 méternyi falat húztak fel, amihez a díszlettervező, Anthony Masters két éven át kereste a megfelelő helyszínt, és sokat tanulmányozta az eredeti börtönt is.

6. Egy csirke súlyosan megsérült a forgatáson. Emlékezetes jelenete volt a filmnek, amikor a foglyok súlyos zsákokat cipelve megérkeznek hajóval az Ördög-szigetre. Itt az egyik szereplő össze is esett – de olyan szerencsétlenül dőlt ki a menetoszlopból, hogy rázuhant az arra tébláboló csirkék egyikére, és az állatnak eltört a lába (a baleset 1:13-nál látható a lenti előzetesben).

7. A börtönös film stábja folyamatosan szenvedett a börtöntöltelékektől. A jamaicai forgatás nem volt felhőtlen, a helyi bűnözők ugyanis rendszeresen megdézsmálták a stáb raktárait. Összesen 30.000 dollár értékben tűntek el kellékek a fosztogatással – lába kelt többek között több gépnek, fagerendának és jelmeznek, valamint 600 pár cipőnek is.

8. McQueen nem kért kaszkadőrt a sziklaugráshoz. A film emlékezetes fináléjában Pillangó egy kókuszhéjakkal teletömött zsákból készít tutajt, ahhoz azonban, hogy használni is tudja a meneküléshez, le kell vetnie magát a tengerbe egy meredek sziklafalról. Bár Steve McQueen dublőrre is bízhatta volna ezt a halálugrást, bevállalta inkább saját maga – hogy aztán évekig emlegethesse, hogy ez volt élete egyik legőrültebb, de legfelszabadítóbb élménye.

9. McQueen karakánul kiállt az egész stábért. A film forgatása mindvégig igen hektikusan folyt – nem is volt például még kész a forgatókönyv, amikor Jamaicán elkezdték a főszereplők a munkát. A nyers felvételeket többször is el kellett küldeni Párizsba, hogy a film szponzorai azok alapján döntsék el a következő időszak feladatait. Emiatt aztán a forgatás is akadozott, egy idő után elfogyott a producerek összes pénze, és le kellett állni a munkálatokkal. Steve McQueen azonban ekkor keményen beolvasott a producereknek, és megmondta, nem folytatja tovább a filmet, amíg ki nem fizetik tisztességesen az összes stábtagot. Hogy-hogy nem, a sztár ultimátumának hatására mégiscsak lett valahonnan pénz, és három hétnyi kényszerpihenő után folytatódhatott a jamaicai forgatás. 

10. McQueennek Oscart kellett volna kapnia az alakításáért, de még csak nem is jelölték. Állítólag ez amiatt volt, mert több befolyásos hollywoodi stúdióvezető feleségével is viszonya volt a '70-es évek elején. Valami igazság valószínűleg tényleg volt ebben, mivel a második felesége, Ali MacGraw miatta vált el az előző férjétől, Robert Evanstól, a Kínai negyed és a Popeye sztárproducerétől.