10 érdekesség, amit tuti nem tudtál az Országúti diszkóról

Patrick Swayze női rajongói komoly fennakadásokat okoztak a forgatáson. Maga a sztár pedig olyan súlyosan megsérült a folyóparti félmeztelen bunyóban, hogy emiatt bukta a Predator 2-t...

1. Számos szereplő neve a vadnyugat letűnt hőseire utal. Patrick Swayze ugyebár ebben a filmben Daltont alakítja, akit egy hírhedt országúti mulató vezetője kér fel, hogy segítsen rendet teremteni. Dalton rögtön az első éjszaka megsérül, és a közeli kisváros doktornője (Kelly Lynch) látja el a sebét, aki azonnal rabul ejti a férfi szívét. A dokira azonban a helyi rosszfiú, Brad Wesley (Ben Gazzara) is kivetette már a hálóját, így a kettejük összecsapása elkerülhetetlen... Ebben a westernfilmnek is beillő történetben tényleg úgy hívnak mindenkit, mintha valami vadnyugati történetből lépett volna elő: a Daltonok a régi Amerika leghírhedtebb banditái voltak, Kelly Lynch karakterét a Wyatt Earpnek besegítő, híres pisztolyhős-fogorvos Doc Holliday után becézik a filmben Dokinak, Brad Wesley, a film főgonoszának vezetékneve pedig megegyezik John Wesley Hardin középső nevével (ő volt a vadnyugat leghidegvérűbb gyilkosa, aki egy hotelben egyszer azért lőtt át falon a szomszéd szobába, megölve ezzel a férfit, aki ott aludt, mert zavarta a horkolás). De van egy Younger nevű karakter is, akinek a neve egy másik hírhedt banditára, Cole Youngerre utal.

Patrick Swayze és Kelly Lynch az 1989-es Országúti diszkóban (kép forrása: MGM / Prime / Moziverzum)

 

2. Eredetileg Annette Bening lett volna a női főszereplő. Meg is kapta a doktornő szerepét, de később a producerek kirúgták, mert úgy érzékelték, hogy „nem izzik a levegő, nincs meg a kémia” a Patrick Swayze-vel közös jelenetekben. A színésznő helyére végül azért került pont Kelly Lynch, mert neki már volt egy új filmre szóló, aláírt szerződése az United Artists stúdióval.

3. Swayze többször is úgy érezte, nem fogja túlélni a forgatást az élesben felvett verekedések miatt! Ez többek között amiatt volt, mert a Jimmyt alakító Marshall R. Teague kezdetben nem jött ki túl jól Swayze-vel, ám a verekedési jelenetük forgatása közben mindketten rájöttek, hogy valójában nagyon is közös az elhivatottságuk a film sikere iránt. Sőt, olyannyira összecimboráltak, hogy rengeteget improvizáltak, és simán megengedték egymásnak, hogy a hitelesebb akciójelenetek érdekében igazi ütéseket és rúgásokat vigyenek be, ne csak mímeljék a bunyót. Swayze verekedése egyébként azért is volt nagyon életszerű a filmben, mert egy élő legenda, Benny Urquidez amerikai kick-box bajnok trenírozta, aki az Országúti diszkó után igen szép kaszkadőrkarriert futott be olyan blockbusterekben, mint a Tango és Cash, a Gladiátor, a Con Air - A fegyencjárat vagy a Pearl Harbor - Égi háború. Swayze is ígéretes akciósztár-várományos volt, hiszen ekkor már túl volt a kultikus Puszta acélon. Maga Urquidez is nagyra tartotta a küzdősportokban való jártasságát (olyannyira, hogy kick-box tornákon való hivatalos indulást javasolta neki!), végül Swayze a Dirty Dancing és a Ghost miatt inkább a romantikus filmek kockás hasú amorózója lett... 

Marshall R. Teague és Patrick Swayze az 1989-es Országúti diszkó emlékezetes verekedős jelenetében (kép forrása: MGM / Prime / Moziverzum)

 

4. Swayze az Országúti diszkó miatt bukta a Predator 2 főszerepét. Amikor ugyanis a Jimmyt alakító Marshall R. Teague a legendás erdőszéli verekedésük során megcsapta a vízparton Daltont egy deszkával, Teague azt hitte, hogy az csak egy előre odahelyezett papírmasé kellék – csakhogy igazi faléc volt! Így aztán eltört Swayze két bordája, kifordult az egyik térde és az egész testét zúzódások borították be (az ütés erejétől azonnal összeesett, ami végül a filmbe is bekerült, az alábbi videóban 3:55-nél látható). Az ekkor szerzett sérülései utáni lábadozás ráadásul sajnos olyan hosszúra nyúlt, hogy végül nem került be a Predator 2 főszereplői közé, pedig a híres producerrel, Joel Silverrel már meg is egyeztek addigra a részletekkel kapcsolatban.

 

5. Patrick Swayze-t szerelmes nők tucatjai bámulták a forgatáson, olykor a munkát is megakasztva. A fenti, folyóparti verekedés forgatásakor például egy fanatikus Swayze-rajongó hölgykoszorút szállító kis hajó „véletlenül” mindig pont akkor vitorlázott el a stáb mellett, amikor a kipattintott felsőtestű, félmeztelen sztárt vette a kamera. Máskor egy pincérnőt alakító női statiszta annyira megbabonázva bámulta a jóképű sztárt, hogy nem figyelte, hova lép, megbotlott, és az összes italt egy másik statiszta nyakába borította. A legfanatikusabb Patrick Swayze-rajongók viszont egyértelműen azok a lányok és asszonyok voltak, akik egy furgonba zsúfolódva egészen Swayze lakókocsijáig(!) hajtottak, csak hogy egy pillanatra találkozhassanak vele.

6. A filmvégi  leszámolás már-már a klasszikus westerneket idézi. Patrick Swayze ugyanis a csehóban alaposan móresre tanítja az ottani bulizást ellehetetlenítő randalírozókat. Állig felfegyverzett, marcona férfiak lövöldöznek perceken át kitömött állatok és egyéb vadásztrófeák gyűrűjében, és még a főgonoszt is lepuffantják – Tarantino sem rendezett még ennél menőbbet, pedig kis túlzással még most is a westernfilmes korszakát éli! A jelenet különösen amiatt vicces, hogy a seriff megérkezésekor már minden résztvevő rekeszizomszaggató tudatlansággal adja az ártatlant, így aztán egyáltalán nem csoda, hogy az utolsó párbeszédet pár éve mi is beválogattuk itt a PORT.hun a 7 letaglózóan emlékezetes filmvégi mondat közé.

– Te láttál valamit, Tinker?
– Rám dőlt a jegesmedve.

 

7. A film öt kategóriában szerzett Arany Málna-jelölést az 1990-es Razzie Award-gálán. Ez ugye a már akkor is létező „anti-Oscar”, amit évek óta a hivatalos Oscar-gála előtt szoktak kiosztani – előfordult már, hogy olyasvalaki kapta, aki utána az aranyszobrocskát is behúzza (ilyen volt többek között Sandra Bullock 2009-es esete is, amiről ebben a cikkben írtunk bővebben). Az országúti diszkó végül nem „nyert semmit”, viszont az Arany Málnát kitaláló John J. B. Wilson The Official Razzie Movie Guide című könyvében már felkerült a „minden idők 100 legélvezhetőbb vacak filmje” listára.

8. Mit írt az Országúti diszkóról a korabeli a Filmvilág? Sajnos semmit. A Heves Megyei Népújság viszont leközölt róla egy nyúlfarknyi kedvcsinálót az 1989. december 8-i, pénteken megjelenő számban, a Tudomány és világa - hét végére ajánljuk rovatban. A szerző (talán az oldal egyetlen cikkénél feltüntetett Vasné Tana Judit?) szinte már szuperlatívuszokban írt a tartalomismertetőjében a filmről, amit ekkoriban egyébként még Országúti disco címmel vetítettek országszerte a filmszínházak Országúti diszkó helyett:

Országúti disco a címe annak a kiváló amerikai produkciónak, melyet az egri Vörös Csillag mozi tűzött műsorra.
Patrick Swayze-ről cikkezett 1989 végén a Heves Megyei Népújság (forrás: Hungaricana.hu)

 

9. A negatív kritikák ellenére az Országúti diszkó igazi kultfilmmé vált. A mozipénztárakban a vártnál sokkal rosszabbul teljesített: mindössze 30 millió dolláros bevételt kapart össze Észak-Amerikában. A külföldi moziforgalmazásnak, a kábeltévés sugárzásoknak, valamint az 1989-ben és a '90-es években még javában a virágkorukat élő videótékáknak köszönhetően mégis nagy sikert tudott aratni a közönség körében. 2003-ban musical is készült belőle, 2006-ban pedig megjelent dvd-n a folytatása Országúti diszkó 2. címmel.

10. Évek óta ígérgetik az Országúti diszkó ütős és modernizált remake-jét. Ráadásul állítólag nem kisebb sztár bújna ezúttal Patrick Swayze feszülős kidobósingébe, mint Jake Gyllenhaal! Sajnos azonban erről a produkcióról évek óta nincs semmi hivatalos infó, maga Gyllenhaal ráadásul ezen kívül minimum tíz másik filmben és sorozatban vállalt el főszerepet, úgyhogy a következő néhány évben aligha lesz esély szabad időpontra a naptárában.