14 dolog, amit nem tudtál a Förtelmes főnökökről

A film, amelynek a forgatásán Colin Farrell laktózport szippantott, hogy karakterben maradjon.

Több mint 10 éve mutatták be a népszerű munkahelyi komédiát, amely ma már nem készülhetne el. Nem a témája miatt, hanem azért, mert Kevin Spacey az egyik főszereplője. Ettől persze még nem lesz kevésbé vicces, sőt! Íme néhány kulisszatitok a Förtelmes főnökökről.

  • A film forgatókönyve felkerült a 2005-ös Black Listre, amely az év "legkedveltebb", meg nem valósított forgatókönyveinek listája.
  • Michael Markowitz szkriptjét végül Brett Ratner produkciós cége adta el 2005-ben hat számjegyű összegért a New Line Cinemának egy árverésen. Ratner eredetileg érdeklődött a rendezés iránt is, de a Hogyan lopjunk felhőkarcolót? című filmje miatt nem lett volna rá ideje. Frank Oz és David Dobkin neve is felmerült, majd miután 2010-ben Jonathan Goldstein és John Francis Daley átírta a forgatókönyvet, Seth Gordont választották ki rendezőnek.
  • Vince Vaughn, Owen Wilson, Matthew McConaughey, Dax Shepard, Ashton Kutcher, Paul Rudd, Philip Seymour Hoffman, Jeff Bridges és Tom Cruise neve is felmerült egy ponton. Kutchert Dale Arbus (Charlie Day) szerepére, míg Cruise-t, Hoffmant és Bridgest Dave Harken (Kevin Spacey) szerepére kereste meg a New Line Cinema.
  • Dr. Julia Harris (Jennifer Aniston) szerepére Naomi Watts és Sarah Jessica Parker is szóba került.

  • Colin Farrell maga is részt vett a karaktere kinézetének kialakításában. A sajátos frizura és a hasprotézis az ő ötlete volt. Azt is ő döntötte el, hogy a karaktere a kínai sárkányok megszállottja lesz, és részt vett Bobby lakásának kialakításában is.
  • Bobby "kokainja" laktózporból készült. Hogy karakterben maradjon, Farrell ezt szippantotta fel a jelenetek között.
  • Érdekesség: a Harkent alakító Kevin Spacey-nek tulajdonítják Colin Farrell „felfedezését”. Ő adta az ír színésznek az első amerikai szerepét, miután látta egy színdarabban játszani.
  • Spacey lényegében a Filmcápák hálójában (1994) című filmjében alakított karakterének másolatát játssza el.
  • A forgatás Los Angelesben és környékén zajlott. A produkciós csapat igyekezett olyan helyszíneket találni, „amelyeket az emberek nem láthattak már milliószor a filmekben és a tévében", és arra törekedtek, hogy úgy tűnjön, mintha a film bárhol játszódhatna Amerikában, "ahol az emberek megpróbálják megvalósítani az amerikai álmot, de egy szörnyű főnök meggátolja őket ebben".

  • A film népszerűsítésére a Warner Brothers Canada egy 3,6 méteres, céges főnökre hasonlító voodoo-babát állított fel Montreal belvárosában. A járókelők az irodai frusztrációikat a babán vezethették le, nagy tűkkel szurkálva és ütögetve azt, illetve megoszthatták a legjobb vagy legrosszabb történetüket a főnökükkel kapcsolatban, amivel belépőt nyerhettek a film premier előtti vetítésére.
  • Amikor egy „veszélyes bárt” keresnek, Gregory felveti, hogy három háztömbnyire van egy Applebee's. Jason Sudeikis karaktere azt válaszolja, hogy "nem azokra a szarháziakra van szükségünk". Sudeikis később az Applebee's szóvivője lett.
  • Míg Seth Gordon rendező a legtöbb színészt arra biztatta, hogy improvizálják a szövegüket, Jennifer Aniston utólag azt nyilatkozta, hogy neki nem volt erre szüksége, mert a szövegei "gyönyörűen meg voltak koreografálva".

Forrás: InterCom

 

  • A 35 millió dolláros költségvetésből készült film 117,5 millió dollár jegybevételt hozott Észak-Amerikában és 92,2 millió dollárt a többi területen, így világszerte összesen 209,6 milliót termelt.
  • A filmet több díjra is jelölték, Colin Farrell a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Satellite-díjra volt esélyes, a 2012-es Comedy Awardson pedig Bateman, Aniston, illetve a film kapott jelölést a legjobb vígjáték kategóriában. Az MTV Movie Awards-on is kapott jelölést Farrell és Aniston a „legjobb rohadék” kategóriában, és a színésznő el is vitte a díjat. Farrell a „legjobb átalakulásért” is kapott jelölést.

Via: IMDb / Wikipedia