15 dolog, amit nem tudtál Russell Crowe és Christian Bale westernjéről

James Mangold filmje, a Börtönvonat Yumába olyan remake, amiről elmondható, hogy jobb, mint az eredeti.

  • A film alapjául szolgáló Elmore Leonard-novella 1953-ban jelent meg a Dime Western Magazine-ban. Az első adaptáció már 1957-ben elkészült.
  • A Columbia Pictures 2003 júniusában kezdte meg a tárgyalásokat James Mangold rendezővel a remake elkészítéséről, de az események csak 2006-ban pörögtek fel. Tom Cruise jelezte, hogy érdekelné a film főgonoszának szerepe, és Eric Bana is a lehetséges jelöltek közt volt.
  • Russell Crowe volt Mangold első választása Ben Wade szerepére, és miután Tom Cruise visszalépett a tárgyalásoktól, az új-zélandi színész csatlakozott a produkcióhoz.
  • Crowe, Mangold és Cathy Konrad producer egyöntetűen Christian Bale-t szerették volna a másik főszerepre.
  • A Peter Fonda által alakított Byron McElroy szerepére Mangold rendező eredetileg Kris Kristoffersont látta volna szívesen.

  • A forgatás 2006 októberében kezdődött Új-Mexikóban. Rögtön az első napon egy lovas és a lova súlyosan megsérült egy jelenetben, amikor a ló belerohant egy kamerát szállító járműbe, ahelyett, hogy a tervek szerint kanyarodott volna. A lovast kórházba szállították, a lovat pedig el kellett altatni a helyszínen.
  • A forgatás befejezése előtti hétvégén egy vihar közel 60 centi havat zúdított a szárazságtól sújtott városra. Munkások lapátolták le a havat az épületek erkélyeiről és tetejéről, és nyolcvankilenc dömpernyi száraz földet szórtak szét. A kotrógépek a forgatás hátralévő hat napjára egy két és fél méter magas hófalat hoztak létre a kamerák látóhatárain túl.
  • A forgatás befejezése után a helyszínéül szolgáló ranch tulajdonosai petíciót nyújtottak be, hogy a produkció 2 millió dolláros díszlete, amelyet 90 napon belül le kellett volna bontani, maradhasson a birtokukon. A megyei fejlesztési felülvizsgálati bizottság helyt adott a kérésüknek, lehetővé téve a jövőbeli bevételszerzés lehetőségét.
Forgalmazó: Intersonic

 

  • Arra, hogy pontosan mikor játszódhat a film, a DVD-n szerepelő törölt jelenetből lehet következtetni. Ebben Ben Wade (Crowe) azt mondja Byron McElroynak (Fonda): "Hallottam, hogy a főnököd, Al Pinkerton fertőzést kapott, mert harapdálta a saját nyelvét, és a múlt hónapban meghalt. Igaz ez?" Allan Pinkerton valóban belehalt egy nyelvharapás miatti fertőzésbe 1884. július 1-jén, és ez alapján a film eseményei 1884 augusztusában történtek. Ez ellen az elmélet ellen szól, hogy a Byron, majd később Dan által használt puska csak 1889-ben került gyártásba.
  • A sötét szakállú, alacsony férfi, akit Potter doki (Alan Tudyk) az alagutakban egy lapáttal arcon üt, a film fegyverszakértője, Mike Tristano.
  • A Ben (Crowe) és Dan (Bale) közötti párbeszéd a bárban, amikor Bent elfogják, szinte szó szerint megegyezik az 1957-es film kapcsolódó dialógusaival, bár néhány sort a másik férfi szájába adtak, illetve a megszólalás sorrendjét megváltoztatták.
  • Contention városának egyik sheriffhelyettesét Sam Fullernek hívják, ami tisztelgés az azonos nevű kultikus rendező előtt.
Forgalmazó: Intersonic

 

  • A film eredetileg 2007. október 5-én került volna a mozikba, de a Lionsgate végül egy hónappal korábban, szeptember 7-én mutatta be, hogy megelőzze a konkurens westernfilmeket, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Fordot és a Nem vénnek való vidéket.
  • A nyitóhétvégén a film 14 millió dolláros bevételt hozott, és az amerikai és kanadai jegypénztárak első helyén végzett. Világszerte 71,2 millió dollárt termelt, ami nem túl kiemelkedő, tekintve, hogy a büdzsé 48-55 millió köré becsülhető.
  • A film két Oscar-jelölést kapott a 80. Oscar-gálán. Marco Beltramit a legjobb eredeti filmzenéért, Paul Masseyt, David Giammarcot és Jim Stuebét pedig a legjobb hangkeverésért jelölték.

Via: IMDb / Wikipedia