30 izgalmas érdekesség, amit már most tudunk a Trónok harca 8. évadáról

2019-ben csak 6 új részt kapunk, mozifilm minőségben. Meghal vajon az összes kedvencünk?

Vigyázat, spoilerveszély!!!

Tavaly nyáron ért véget a Trónok harca hétrészes 7. évada, a rajongóknak azonban még várnia kell az újabb részekre. Jelen állás szerint ugyanis az utóbbi évek legnépszerűbb tévésorozata idén nem, majd csak 2019-ben folytatódik. Az HBO egyelőre nem sok konkrétumot árult el, a Digital Spy viszont egy hosszú cikkben minden olyan infót összeszedett, amit jelenleg tudni lehet a várva várt 8. évadról.

Íme a lefgontosabb infók:

  1. A 8. évad 6 epizódos lesz. Ez nem sok, cserébe viszont mindegyik mozifilmeket megszégyenítő látványvilágot és játékidőt kap majd – mintha csak egy-egy grandiózus évadzárót néznénk!
  2. Az egyes epizódok 70-90 percesek lesznek.
  3. Egy epizódra 15 millió dollárt költ az HBO (korábban részenkénti 10-14 milliós büdzséből kellett gazdálkodni).
  4. A több, mint egyéves szünet egyik oka az, hogy a két fő kreátor, David Benioff és D.B. Weiss kicsit már belefáradt a Trónok harcába. 12 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni íróként és producerként a sorozattal: 2006 januárjában beszéltek először a könyvek írójával, George R. R. Martinnal az adaptálás lehetőségeiről. Az utolsó évadban viszont nagyon oda akarják tenni magukat, egy jó forgatókönyv megírásához viszont időre van szükségük – ráadásul most már saját kútfőből kell dolgozniuk, mert a sorozat beelőzte Martin regényfolyamát.
  5. A másik ok az, hogy mostanra hatalmasra duzzadt a produkció. Az HBO-nak komoly logisztikai bravúr lesz időre összehoznia egy több kontinensen zajló forgatást, és a speciális effekteknek sem árt, ha hónapokig tudnak molyolni velük a szakemberek, nehogy megkapják a fanyalgóktól, hogy megint csúnya lett a CGI sárkány.
  6. A főszereplők közül visszatér Kit Harington (Havas Jon), Peter Dinklage (Tyrion), Lena Headey (Cersei), Emilia Clarke (Daenerys) és Nikolaj Coster-Waldau (Jaime), akik epizódonként 1,1 millió dolláros sztárgázsit kapnak.
  7. Ben Crompton is visszatér, mint Bánatos Edd, az Éjszakai Őrség jelenlegi parancsnoka.
  8. Állítólag visszatér a Meera Reedet alakító Ellie Kendrick (a karakter a teóriák szerint Havas Jon eltitkolt ikertestvére), és állítólag Jason Momoát sem véletlenül látták a rajongók a belfasti forgatáson: Khal Drogót is látni fogjuk (ha más nem, egy flashback jelenetben).
  9. Bizonyára Óriásvész Tormund (Kristofer Hivju) is életben maradt, mert a nézők nagyon megszerették azt a bohóc figurát, amivé az HBO írói átgyúrták (az eredeti regényben nem volt semmiféle kaján évődés közte és Brienne között).
  10. Beric Dondarrion (Richard Dormer) további sorsáról semmit sem tudni. A félszemű lord lángoló kardja valószínűleg jól fog jönni a Mások és az Éjkirály elleni harcban, de most már nincs mellette Myr-i Thoros, hogy feltámassza, ha esetleg elesne a csatamezőn...
  11. Minimum egy új fontos főszereplő fel fog tűnni a 8. évadban: állítólag Marc Rissman alakítja majd az Arany Kompánia nevű zsoldoscsapat vezérét.
  12. Danielle Galligan egy Sarra nevű lányt fog alakítani, aki a rajongók szerint nem más, mint Sarra Frey.
  13. Egyéb szerepekre is castingolt az HBO: egy időben olyan színészeket és színésznőket kerestek, akik el tudnak játszani egy vagány, fiatal zsoldost, aki már kiharcolt magának némi hírnevet, egy északi akcentusú tinilányt és egy hétpróbás, zord tengerészt.
  14. A legjobban sikerült korábbi részek veteránjai fogják rendezni a 8. évad epizódjait is: visszatér a kamera mögé Miguel Sapochnik (Fattyak csatája), David Nutter (Vörös Nász) és persze a David Benioff-D.B. Weiss-páros is.
  15. A forgatás már hónapok óta gőzerővel zajlik, mivel egy-két szereplő elkotyogta különféle interjúkban, hogy mikor várja vissza az HBO. A Ser Davost alakító Liam Cunningham tavaly szeptemberben forgatta le a jeleneteit, a Jaime-t alakító Nikolaj Coster-Waldau októberben végzett, Sophie Turnernek viszont idén februárban lesz jelenése. Peter Dinklage januárban azt nyilatkozta, hogy a munka felével már megvan a stáb.
  16. Peter Dinklage azon ekvesek egyike, aki már elolvasta az utolsó epizód forgatókönyvét is. Szerinte „szívszaggató lesz, méltó lezárása egy korszaknak”. Jason Momoa sem fukarkodott a jelzőkkel: „Ez lesz a legelképesztőbb dolog, amit valaha a tévében láttam! Hihetetlen! Nagyon oda fog b*szni! Nagy rajongója vagyok a sorozatnak, de a fenébe, még engem is meglepett, hogy ezt meg fogják lépni a készítők!” Sophie Turner egy interjúban elmesélte: azok a stábtagok, akik már ismerik a teljes 8. évadot, „mindannyian zokogtak a forgatókönyv összeolvasása után, és állva tapsolták a showrunnereket”.
  17. Ugyanakkor a Brant alakító Isaac Hempstead Wright szerint az utolsó évad nem fog minden rajongónak tetszeni.
  18. Rajongók forgatási beszámolója szerint az egyik részben állítólag porig égetik Derest.
  19. Coster-Waldau szerint nem elképzelhetetlen, hogy teljesül a rajongók álma, és Jaime a végén nemcsak elpártol a nővérétől, de ő maga öli meg, megszerezve a Királyölő mellé a Királynőölő gyúnynevet is. Más rajongók egyenesen odáig mentek a konteógyártásban, hogy nem is Havas Jont tartják az új világrend beköszöntét elhozó „megígért hercegnek”, hanem Jaime-t (de persze ezt állítják Tyrionról is, akinek nem is Tywin volt az apja, hanem az őrült király).
  20. Sok rajongó arra számít, hogy míg Cersei elvetél Jaime gyerekével, Daenerys már Jon gyermekét hordja a szíve alatt (annak ellenére, hogy jelenleg úgy tudjuk, nem lehet utódja).
  21. Több rajongó is biztos benne, hogy az utolsó évadban végre láthatjuk a két Clegane fivér, az égett arcú Véreb és a zombi Hegy között eddig elmaradt nagy leszámolást.
  22. David Benioff és Nikolaj Coster-Waldau is emlegette már korábban egy interjúban, hogy a rajongók készüljenek fel lélekben: a kedvenc karaktereik nemcsak hogy meg fognak halni, de a Mások seregében fognak feltámasztott zombiként szolgálni!
  23. Azt viszont ne várjuk, hogy felbukkan a sorozatban is Kőszív űrnő, Catelyn Starkot ezek szerint csak a regényfolyamban támasztotta fel Thoros a Fény Urának kegyelméből.
  24. Sansának az új évadban szembe kell néznie egy új fenyegetéssel – de az nem derül ki, hogy ezalatt Deres árulóit vagy a Másokat kell-e érteni.
  25. A számos tekercset és ősi kódexet elolvasó Sam és a múltba bármikor visszatérő Bran Stark igen ütőképes és hatékony párost fognak alkotni az új epizódokban. Ezt maga John Bradley, a Samet alakító színész mondta el egy interjúban.
  26. Szintén Bradley beszélt arról is, hogy a 8. évadban a szereplők egy olyan idegen helyre fognak eljutni, ahol még egyikük sem járt, és ez alapjaiban fogja megrengetni mindazt, amit eddig a világról tudtak.
  27. Keserédes befejezést fogunk kapni, az odáig vezető utat pedig Benioff és Weiss személyesen Martinnal egyeztetve kövezték ki székbe szögezős jelenetekkel.
  28. Hat rész alatt sok olyan konteóra lesz válasz, ami évek óta lázban tartja a fanokat: ki fog derülni, ki a „megígért herceg”, mint ahogy az is, ki a valonqar, azaz a testvér, aki a boszorkány jóslata szerint megöli Cerseit.
  29. Bár egy időben lépten-nyomon kikerültek a netre az új évadok szinopszisai, az HBO egyelőre kamunak minősítette a 8. évadról szóló kiszivárogtatásokat (ugyanakkor a 7. évad korábban kiszivárgott sztorivázlatát szinte egy az egyben viszontláthattuk a képernyőn).
  30. Akármit is ígérgessen, szinte biztos, hogy George R.R. Martin majd csak a 2019-es évadzáró után fogja megjelentetni a soron következő hatodik regényt. Vagy még akkor sem, tekintve, hogy nem kevesebb, mint öt Trónok harca spin off sorozatot tervez az HBO a következő évekre, Martin pedig állítólag mindegyiknek az előkészítésében részt venne valamilyen szinten. Az első regényt ráadásul még 1991-ben kezdte el írni, és most tart a hétrészesre tervezett A tűz és jég dala-ciklus hatodik köteténél, úgyhogy termékenységben semmiképp sem nevezhető a fantasy Nemeréjének...