5 kínzó kérdés, ami nem hagy nyugodni a Westworld 2. évadának startja óta

Bitang jó lett a nyitóepizód, csak győzd összelegózni, amit láttál!

Vigyázat, extrém spoilerveszély, felkavaró tartalom!!!

Ez a nap is eljött végre: lement a Westworld második évadának első része! 2016 legmenőbb sci-fi sorozata természetesen most is megizzasztotta a rajongókat, Reddit-fórumokat bújó, konteógyártó fan legyen a talpán, aki elsőre értett mindent, amit a filmnyi játékidejű, 73 perces nyitóepizódban látott! Össze is szedtem pár kérdést, ami egyszerűen nem hagy nyugodni, mióta végignéztem az első részt.

1. Hány idősík van?

Nagyon úgy tűnik, hogy minimum kettő. Vagy inkább három, és mindegyikhez a nyitóepizód főszereplője, Bernard (Jeffrey Wright) a kulcs. Róla a néző mostanra már tudja, hogy nem ember, hanem egy különleges robot, de ezt senki más nem sejti rajta kívül. Benne egyrészt ugye tovább él a park elhunyt tervezője, titokzatos Arnold, de valószínűleg a fő tervező, Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) is fontos információkat rejtett el az agyában (vagy törölt onnan ki). Az első idősík valószínűleg napokkal az 1. évad fináléja után játszódik, amikoris a Westworld-vurstli fellázadt robotjai a Delos VIP-buliján lemészárolták a vidámpark öltönyös-kosztümös befektetőit. A legrégebbi android, Dolores (Evan Rachel Wood) pedig Dr. Ford agyát is kiloccsantotta.

Bernard ebben a cselekményszálban amnéziásan ébred a tengerparton, és a szigetre érkező, állig felfegyverzett katonák társaságában végül megtalálja a VIP-buli véres helyszínét, Ford kukacok rágta hullájával. A zsoldosok vezérét egyébként Gustaf Skarsgård alakítja, aki zseniális színész: ezúttal egyáltalán nem a kettyós Flokit adja elő a Vikingekből, hanem egy hűvösen profi Mr. Wolfot, aki mindent diszkréten feltakarít a multicégek véres és kényes konfliktusai után.

Bernard emellett egy másik idősíkban is szerepel. Ez valószínűleg közvetlenül a vérfürdőbe torkolló VIP-buli eseményei után játszódik: Bernard egy rakás kétségbeesett öltönyös-kosztümös Delos-részvényessel(?) együtt próbál menekülni az öntudatra ébredt vadnyugati robotok bosszúja elől. Vele van a vállalat törtető kisfőnöke, a folyton konspiráló Charlotte Hale (Tessa Thompson) is, aki olyan titkos alagutakat és szinteket nyit ki a Westworld-park kirakatsivataga alatt, amiről eddig nem hogy a néző, de maga Bernard/Arnold sem tudott!

A harmadik Bernard-idősík a „szokásos” üvegkalicka, amit már az 1. évadban is sokszor láthattunk. Itt a magát robotprogramozónak gondoló, átprogramozott robot az „eredeti”, kékruhás farmerlány Doloresszel beszélget az emberi élet és az android élet szépségéről. Most például egy olyan álomról, amiben a tengerparton Bernardot körbeöleli a víz (lásd: nyitójelenet), és körülötte ott van egy rakás android (lásd: zárójelenet). Na de mit akar ez jelenteni?

2. Mi az az agymag-kütyü és körülötte a lötty a robotokban?

Eddig nem mutatták meg az androidok fejét belülről – leszámítva Ed Harris skalpolós jelenetét, amikor a marcona Fekete Kalapos az egyik host koponyacsontjának belsejébe vésett labirintus-rajzolatot nézegette. Most viszont több gyomorforgató jelenetben is láthattuk azt, hogy a robotok fejében egy kivehető adattároló mag körül valamiféle létfenntartó folyadék kering, amiből ha kevés van, a műember ugyanúgy elgyengül, mint egy igazi a vérveszteségtől. A szemlátomást gyengélkedő Bernard a Charlotte-idősíkban a legnagyobb titokban a többi androidból pótolja ezt az elveszített agyfolyadékot – bizarr robotkannibállá válva ezzel!

3. Mit csinálnak a bőr nélküli, ijesztő műemberek?

Miközben Bernard az agyfolyadékát pótolja a titkos földalatti bázison, Charlotte megpróbálja lokalizálni annak az androidnak a hollétét, aki Dolores farmer apját alakította a Westworld-szimulációban, egészen addig, amíg le nem selejtezték, mivel egy ottfelejtett(?) látogatói fénykép miatt elkezdte megkérdőjelezni a saját robotlétét. A húsraktárba beállítva viszont pont kapóra jött az öreg Abernathy annak a klikknek, akik az ő testében akartak adatokat kicsempészni Westworldből a külvilágba. Bernard és Charlotte tehát őt akarják megkeresni a földalatti labor számítógépén – miközben végig nagyon furcsa, arc nélküli androidok sündörögnek körülöttük. Kik ők, miért sertepertélnek a föld alatti bázison? Pontosan mire lettek beprogramozva? Egyszer úgy tűnik, mintha más androidokat szerelnének össze vagy javítgatnának, de ugye erre a feladatra egy rakás embert is felfogadott a Delos. Mi a fene folyik ezekben a szigorúan titkos, külön áramforrással és nettel rendelkező üvegkazamatákban?

4. Hogy kerül egy bengáli tigris Westworld világába?

A másik Bernard-szálon, amibe ráadásul visszatért az eddig eltűntnek hitt biztonsági főnök, Stubbs (Luke Hemsworth) is, a kommandósok rátalálnak egy (mű)tigris hullájára. A Delos-dolgozók eléggé tanácstalanok, mivel legjobb tudomásuk szerint ilyen állat csak a „6-os parkban” él, semmi keresnivalója nincs a vadnyugati díszletek közt. Ezek szerint viszont valahol a távolban összeérnek a mesterséges világok? Vagy a cicus valahogy utat talált a bengáli vidámparkból az üvegkalickás alagsorba, és onnan szökött fel Westworldbe? Mi a többi világ tematikája? A vadnyugatit, a szamurájost és a „bengálit” most már ismerjük, a készítők korábban emlegettek egy lovagos és egy római settinget is. De mi a hatodik?

5. Kinek a hullája lebegett az anomáliaként létrejött tengerben?

Bernard az epizód zárójelenetében nagyon beparázott. Egyrészt azért, mert ugyanúgy vízben úszó androidok vették körül, mint az álmában, amiről mesélt, másrészt azért, mert ezek a robotok mind halottak voltak – és saját bevallása szerint ő ölte meg őket. Ráadásul a testek egy olyan sós tengerben lebegtek, ami nem volt feltüntetve még a veterán Westworld-alkalmazottak térképén sem, azaz valamiféle anomália (esetleg Dr. Ford mesterkedése?) nyomán jött létre. Számomra az sem volt teljesen egyértelmű, kinek a hullája miatt kellett volna meglepődnöm a végén. Az Inverse elemzős-találgatós cikke szerint a pórul járt Teddy (James Marsden) volt az, ami azért is érdekes, mert az epizód játékidejének felében ő teljesen máshol volt: a VIP-bulis mészárlás után Doloresszel vadászott az elmenekült öltönyös-kosztümös vendégekre, hogy felakasszák őket. Mit keresett most itt? És a többi host? Hol van Dolores ebben az idősíkban? Megannyi kínzó kérdés, amire lehet, hogy nem is fogunk választ kapni, majd csak az évadzáróban!