5 méltatlanul alulértékelt mellékszereplő a filmekből és sorozatokból

Kivel is táncolt Joey a tetőn? Mi volt a neve a közhelyeket pufogtató, kopasz taxisnak a Taxisofőrben? Hogy is volt Quathie jóslataival a Trónok harcában?

Itt a PORT.hu hasábjain elég sokszor írtunk már különféle listákat, lajstromba gyűjtve többek között a legjobb filmes idézeteket, a legjobb Johnny Depp-mentes kalózos filmeket, a filmtörténelem legnagyobb szemétládáit, a legpocsékabb színészi alakításokat és a legkínosabb szexjeleneteket. Csakhogy ezek mellett rengeteg olyan apró szerep is van, amely segíthet egy filmet vagy egy sokévados tévésorozatot kultikus státuszba emelni. Elvégre még a leghitványabb produkciókban is akadhat egy apró, emlékezetes alakítás. Íme egy lista, amely elismeréssel adózik néhány olyan mellékszereplőnek, akikről sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni!

 

1. Mr. Treeger a Jóbarátokból

Miközben a '90-es évek legnépszerűbb tévésorozatának hat főhőse folyton-folyvást csak egymást heccelte, csocsózgatott a nappaliban vagy épp kávét kortyolgatott a Central Perkben, addig a morcos házfelügyelő, Mr. Treeger (Michael G. Haggerty) éjt nappallá téve csak melózott. Hogy a munkásosztály tagjai ne csak valami lesajnált lúzerek legyenek a léha életű színész, szakács és paleontológus mellett, az egyik epizódban a mogorva melósról kiderül, hogy

valójában érzékeny fickó, aki táncórákat vesz, hogy ne süljön fel a közelgő bálon...

 

2. A kopasz taxis a Taxisofőrből

Peter Boyle egy teljesen átlagos fickót, egy Wizard nevű tipikus New York-i taxist alakított Martin Scorsese kultfilmjében, aki szöges ellentétben állt Robert DeNiro elmebeteg vietnámi veteránjával. Amikor Travis Bickle megkéri, hogy segítsen neki némi életbölcsességgel csillapítani a társadalommal szembeni növekvő nyugtalanságát, Wizard elcsépelt közhelyeket kezd pufogtatni. Olyanokat mond a leendő ámokfutónak, hogy feküdjön le és rúgjon be, hiszen többé-kevésbé minden elég sz*r, ő meg különben is csak egy taxis, aki mit tudhat a világról. De Wizard pont azért fontos figura,

mert ő változtatja át a néző szemében DeNiro ikonikus antihősét karikatúraszerű szörnyetegből egy megtört lelkű szerencsétlenné, aki a társadalom elkeseredett számkivetettje.

 

3. Charmaine Bucco a Maffiózókból

Az HBO kultikus sorozatában Arthur „Artie” Bucco annak a Vesuvio étteremnek a séfje, ami pont a Soprano család tagjainak rendszeres törzshelye. Artie Tony Soprano legjobb gyerekkori barátja, aki vonzódik az alvilági életformához, de nincs benne elég keménység és ravaszság ahhoz, hogy ő is az utcák királya lehessen. Viszont ott van a felesége, Charmaine (Kathrine Narducci), aki tipikus New Jersey-beli olasz: nagyon hangos, nagyon őszinte

és nagyon ellenzi férje törzsvendégeinek bűnöző életmódját.

Fanyar humorával folyamatosan emlékezteti Artie-t és a nézőket arra, pontosan kikről is szól a széria: gengszterekről, akik pont olyan könnyedén gyilkolnak, mint ahogy befalnak egy tányér tésztát.

 

4. Quaithe a Trónok harcából

A Trónok harca ezerszer elátkozott showrunnerei, David Benioff és Dan Weiss nagyon mostohán kezelték Quaithe karakterét, akit a sorozatban Laura Pradelska alakított. George R. R. Martin regényfolyamában ugyanis a távoli Ashai városából származó, folyamatosan egy furcsa maszkot viselő Quaithe az intrika és a misztikum mestere volt. Látomásokat és jóslatokat osztott meg Westeros leendő királynőjével, Daenerys Targaryennel, akinek szellemként bukkant fel az életében a legváratlanabb pillanatokban. Rajongói spekulációk szerint Quaithe egy bukott Targaryen, vagyis Daenerys hosszú életű, sokat látott távoli rokona, aki tökéletesen tisztában volt azzal, milyen sors vár majd erre a valaha szebb napokat is megélt királyi dinasztiára.

A sorozatban persze mit sem láttunk ebből. Quaithe felbukkant, mondott néhány furcsa dolgot, és ennyi...

 

5. Éomer A Gyűrűk Ura-trilógiából

Ha A Gyűrűk Uráról van szó, akkor az ember hajlamos azt gondolni, hogy Zsákos Frodó és Csavardi Samu mentették meg a világot azzal, hogy bedobták az Egy Gyűrűt a Végzet-katlanba. No persze Gandalf segítsége nélkül ők sem mentek volna semmire, és azért a rend kedvéért említsük meg Aragorn, Gimli, Legolas, Pippin, Trufa és Boromir állhatatos segítségét is.

Akiről viszont szinte mindenki elfeledkezik, az bizony a derék Éomer

(és testvére, Éowyn), aki nagybátyja, Théoden halála után a rohani lovasok vezére lett. Peter Jackson trilógiájában Karl Urban játszotta – akinek a lenti jelenetben egyébként 0:20-nál kicsúszik a kardja a hüvelyéből (de akkora hős, hogy fegyver nélkül is győzedelmeskedik a gonosz felett)!

 

(via Listverse)