8 felejthetetlen műsor Vitray Tamás életművéből

Ötszemközt, Telefere, Csak ülök és mesélek, Kapcsoltam, vetélkedők, olimpiai közvetítések, szilveszteri műsorok – szinte nincs is olyan tévés formátum, amiben ne próbálta volna ki magát a fél ország kedvenc tévés újságírója és sportriportere.

1932. november 5-én, született Budapesten Neufeld Tamás néven a legendás sportriporter, Vitray Tamás, megannyi tévés vetélkedő és beszélgetős műsor házigazdája, Kossuth-, Aranyszarvas-, Aranytoll- és Prima Primissima-díjas, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, főszerkesztő, kiváló művész, az egykori Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Televízió Örökös Tagja. Alábbi cikkünkben a legnépszerűbb Vitray-műsorokból igyekeztünk válogatni úgy, hogy összeállításunk minél jobban visszatükrözze a hazai televíziózás állócsillagának izgalmas és tartalmas életművét.

Vitray Tamás a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, a megyék közötti kulturális vetélkedő felvételén, 1966-ban (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

 

Vitray Tamás az Idegen Nyelvek Főiskoláján végzett angol–sajtó szakon, majd kezdetben a Honvédelmi Minisztérium fordítójaként és a Magyar Rádió munkatársaként dolgozott. Első televíziós szereplése 1958. augusztus 5-én volt: angoltudása miatt kérték fel amerikai sportolókkal való interjúzásra – ekkor történt, hogy a kétméteres atlétával, Rafer Johnsonnal egy sámlira állva beszélgetett a kamerák előtt.

Vitray Tamás műsorvezető a Magyar Televízió stúdiójában, 1976-ban (forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság)

 

1. Az 1972-es szilveszteri műsor

Vitray a termetével később is szívesen viccelődött, igen emlékezetes sajtófotó róla például az alábbi. A kép az 1972-es szilveszteri tévéadás egyik bohém pillanatát idézi fel, amikor a Kessler-nővérek (a korszak híres német táncos ikerpárja) egyike beállt pózolni Antal Imre és Vitray közé, de a két tévés egy lépcsőfoknyival fentebb volt kénytelen állni, hogy hármójuk feje azonos magasságban lehessen.

Az MTV stúdiója, az egyik Kessler nővér Antal Imrével és Vitray Tamással a televízió 1972-es szilveszteri műsorában (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

 

Az 1972-es szilveszteri esztrádműsorban egyébként Vitray Tamás a korszak nagy sztárjával, Gina Lollobrigidával is táncolt:

 

2. Ötszemközt

Vitray egyik legismertebb beszélgetős műsoráról, az 1973-tól majdnem az ezredfordulóig futó Ötszemköztről számos legenda kering. Az egyik ilyen az, hogy amikor Vitray vendége a Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kocsis Zoltán volt, Kocsis arról is mesélt neki, hogy a lakótelepi otthonában rendszeres konfliktusai támadtak a szomszé­daival (akik megfenyegették, amiért sokat gyakorol), és ez annyira megtetszett Bacsó Péternek, hogy filmet kanyarított belőle Zongora a levegőben címmel. A másik legenda még ennél is szomorúbb: Vitray visszaemlékezése szerint azért romlott meg örökre a viszonya Hofi Gézával, mert amikor 1973-ban meghívta a műsorába vendégnek, a humorista először nem akarta elfogadni a felkérést, mert félt, hogy a nézők ebben a szerepben is vicceket várnának tőle, holott az ő magánéletében nem sok humoros dolog volt. De megegyeztek abban, hogy a műsor elején elmondják a nézőknek: ezúttal ne várjanak semmi tréfásat. Hofi azonban nem egyeztette le az Ötszemközt-béli szereplését az akkori két „menedzserével” (a Mikroszkóp Színpadon Komlós János, a tévében Horváth Ádám egyengette az útját), akik az adás után azt mondták a humoristának, hogy ez az interjú sokat ártott a népszerűségének – Hofi pedig hitt nekik. Az alábbiakban Vitray beszélgetése látható az idős Honthy Hannával:

 

3. Csak ülök és mesélek

Vitray Tamás másik legendás műsora 1975 és 1978 között fekete-fehérben, 1983 és 1984 között pedig már színesben futott a Magyar Televízión. Az egyes „mesék” valójában vicces, szomorkás, érdekes és elgondolkodtató portréfilmek voltak egy-egy ismert emberről vagy ismeretlen csodabogárról, legyen az illető játékgyűjtő, mozdonyvezető vagy az archív anyagokból bevágott Puskás Öcsi.

 

4. Telefere

Eme színházi díszletek közt, a Mikroszkóp Színpad közönsége előtt felvett, klasszikus nyugati típusú talkshow 1985 és 1989 között futott nagy sikerrel a Magyar Televízióban – kezdetben ráadásul a furcsa „hunglish” Tóksó címmel (amit Vitray végül a kritikusok nyomására cserélt le egy levélíró tanár ötlete nyomán a televízió és a terefere ötletes keverékére). Sokan egyébként még ma is úgy vélik, hogy a nagy érdeklődést kiváltó, milliókat a tévé elé vonzó, híres emberekkel való esti beszélgetések műfajt Friderikusz Sándor honosította meg itthon a Friderikusz Show-val. Pedig valójában már a '80-as években létezett nálunk a műfaj a Telefere és a Tóksó formájában.

Friderikusz egyébként többek között pont a Tóksó és a Telefere szerkesztőjeként kezdte a karrierjét a Magyar Televíziónál a '80-as években – lásd például az alábbi videót, az 1982-es Teleráma című, szintén Vitray által vezetett műsor egyik részletét, ami a tévéstúdiók izgalmas világát és a műsorkészítés kulisszatitkait volt hivatott bemutatni a nézőknek.

 

5. Az 1988-as szöuli olimpiai közvetítés

Vitray a pályája során megszámlálhatatlanul sok Telesport-közvetítés, valamint számos nagy világverseny helyszíni riportere volt: összesen 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített. Ahogy egy egész generáció kollektív tudatalattijába beleégett a Kacsamesék megszakítása Antall József halálakor, ugyanúgy a hazai televíziózás egyik legemlékezetesebb tévétörténeti pillanata volt az is, amikor az egész ország együtt ujjongott a tévéképernyők előtt az 1988-as szöuli olimpia alatt. Különösen a 200 méteres női hátúszás végén volt nagy öröm: a mindössze 16 éves Egerszegi Krisztina ugyanis ekkor győzte le a nála jóval erősebb fizikumú, széles vállú német vetélytársait, Cornelia Sirch-t és Katrin Zimmermannt (az, hogy az NDK úszónők a dopping miatt voltak ennyire eredményesek, ekkor még csak pletykaszinten volt ismert, később kaptak nagyobb nyilvánosságot az erről szóló dokumentumok). A sportkommentátorként mindig higgadtan és okosan tudósító Vitray az utolsó 50 méteren már teljes eksztázisban drukkolt Egerszeginek, ekkor született meg a híres felkiáltása is: 

Gyere, Egérke! Gyere, kicsi lány! Ússzál!

 

6. Apád, anyád ide jöjjön

Vitray 1975. december 1-től már a Magyar Televízió Szórakoztató és Zenei Főosztályának osztályvezetője volt, 1981 nyarától pedig a Drámai Főszerkesztőség Dokumentum Dráma osztályvezetője. 1988 őszén kinevezték a Sport Önálló Szerkesztőség élére, ahová rövid kitérő után (1991-ben az M2 intendánsa lett) 1992. március 15-én visszatért. 1990 és 1991 között futó, a műveltségi vetélkedő és a varieté határán egyensúlyozó Apád, anyád ide jöjjön című műsorának lényege az volt, hogy a stúdióba hívott játékosoknak az ismert magyar énekesek, zenészek és színészek gyermekeitől kellett furmányos kérdésekkel megtudnia, ki fia borja az illető – ezt követően pedig általában a csemeték és a szülők közös szórakoztató produkciója következett. Az alábbiakban a Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Pászthy Júlia gyermekei láthatók (a NAVA.hun pedig azt az adást is vissza lehet nézni, amikor a Haumann család műsorszáma végén a még kisfiú Haumann Máté a levonuláskor megfejelte a stúdiódíszletet).

 

7. Töltsön velem egy órát

A Töltsön velem egy órát, illetve az elődje, a Töltsön velem egy estét 1993 és 1994 között futott a Magyar Televízió műsorán. Vitray Tamás szokásához híven itt is rendkívüli emberi sorsokat, hétköznapi hősöket és hihetetlen történeteket mutatott be a világ minden pontjáról, minden adásban leckét adva a nézőknek emberségből, élni akarásból, törődésből és kitartásból.

 

8. Kapcsoltam

A Kapcsoltamról valószínűleg az is hallott már, aki túl fiatal ahhoz, hogy akár egyetlen adást is élőben láthatott volna a tévében. A Magyar Televízió egyik első betelefonálós játékainak egyike 1979-ben indult, és bár a címe a folyton vizet kortyolgató Rózsa Györggyel forrt örökre egybe, azért a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy az indulástól egészen 1980-ig Vitray Tamás volt a műsorvezető, és csak ezután adta át a stafétabotot „az ország Rózsa Gyurijának”. A Kapcsoltam hihetetlenül népszerű műsor volt a maga idejében, már csak azért is, mert ez volt az első, amiben nem tárgynyeremény, hanem készpénz üthette a helyes válaszokat adó játékosok markát.

Rák Kati színésznő, háttérben a televízió képernyőjén Vitray Tamás és a Kapcsoltam egyik 1979-es adása (forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság)

 

A Kapcsoltam népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2001-ben ismét képernyőre került, ráadásul ismét Vitray Tamással a játékmesteri székben – ezúttal azonban már nem a Magyar Televízión láthattuk, hanem a TV2-n (Vitray 1997-ben ment nyugdíjba a köztévétől, de az MTV Örökös Tagja maradt, végül 2009-ben bocsátották el hivatalosan a Magyar Televíziótól, költségcsökkentésre hivatkozva). Jómagam ekkoriban ráérős egyetemistaként imádtam nézni Vitray furmányos feladatait, bár ezeket ugye a fotelben ülve mindig hamar kitalálta az ember. Éles játékban azért bizonyosan nem ment volna ilyen jól a dolog, ezért jelen sorok írója végül bármennyire is szeretett volna, sosem volt annyira bátor, hogy telefonáljon Vitraynak...

 

Elindult a Port.hu új videósorozata, a SZESSÖN. Nézzétek meg az első részt, amelyben Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok mutatja meg, milyen remekül bánik a dobverőkkel. Kövessetek minket a Youtube-on is!