9 érdekesség, amit talán nem is tudtál a Hyppolit, a lakájról

Nem az első, hanem a második magyar hangosfilm volt, amit németül is leforgattak. Nemcsak Kabos Gyula és Csortos Gyula kiváló kettőse miatt imádjuk a mai napig, de azért is, mert itt csendült fel először a Pá, kis aranyom, pá.

1. A két világháború közötti magyar színjátszás színe-java felvonult a filmben. A Hyppolit, a lakáj egy 1931-ben bemutatott, kultikus népszerűségnek örvendő fekete-fehér magyar filmvígjáték. Diadalútja, első sorban Kabos Gyula és Csortos Gyula kiváló párosának köszönhetően, máig tart. Kabos alakítja Schneider Mátyás fuvarozót, az ő polgári villájába érkezik meg a címbéli lakáj, Hyppolit, aki Csortos Gyula fergeteges játékának köszönhetően már-már pokollá teszi a Schneider család életét, amikor átrendezi a lakást, megvariálja az étrendet, kicseréli a személyzetet, és fenekestül felforgatja a társasági kapcsolatokat – a néző pedig dől a röhögéstől, 10 és 100 évesen is! A film nagy erénye még, hogy a legapróbb szerepeket is olyan korabeli színészlegendák kapták meg, mint Haraszti Mici (Schneiderné), Fenyvessy Éva (Terka, Schneiderék lánya), Jávor Pál (Benedek István mérnök) vagy épp Gózon Gyula (Makács).

Forrás: Örökmozgó

 

2. A kamera mögött is igazi nagyágyúk dolgoztak. A rendező a Németországból épp hazatért Székely István volt, a zeneszerző pedig Eisemann Mihály, akinek többek között olyan örökzöld dalokat köszönhetünk, mint az Egy csók és más semmi, az Én és a kisöcsém, a Köszönöm, hogy imádott vagy a Pá, kis aranyom, pá. De dolgozott a filmen a korszak legnagyobb operatőre, Eiben István is.

3. Bár sokan ezt hiszik, nem a Hyppolit volt az első magyar hangosfilm. Néhány hónappal a Hyppolit forgatását megelőzően ugyanis, 1931 tavaszán a Hunnia filmstúdió már elkészítette Jávor Pállal A kék bálvány című komédiát, de ezt csak szeptemberben kezdték el vetíteni a mozik. Mivel A kék bálvány végül nem hozta meg a várt sikert, elég hamar feledésbe merült – ellentétben a Hyppolit, a lakájjal, amiből kultfilm lett.

4. Itt csendült fel először a Pá, kis aranyom, pá. Az artistából lett komika, Erdélyi Mici énekelte el a filmben Eisemann Mihály bohókás kupléját. A fülbemászó nótát azóta sokan, sokféleképpen előadták már, az iskolai színdaraboktól kezdve a dzsesszkoncerteken át a kereskedelmi tévék zenei tehetségkutatójáig.

 

5. A magyar mellett német változat is készült. Igen érdekes forgatási kulisszatitok olvasható a Hyppolit, a lakájról a Filmarchív kiváló cikkében: mivel a '30-as években még nem létezett a mai értelemben vett szinkronizálás, bizonyos filmeket eleve több nyelven forgattak le. Ilyenkor először az egyik, majd a másik verzió színészei álltak be a díszletbe, hogy előadják ugyanazt a jelenetet. A Hyppolit, a lakáj a magyar mellett német változatban, más szereposztással is elkészült, de az utóbbi kevésbé lett népszerű, hiszen a film sikerének egyik titka épp a kiváló magyar színészek egyéniségében rejlett.

6. 1956 októberében, a magyar hangosfilm születésének 25. évfordulóján a Hyppolit, a lakájt vetítették. A Vörös Csillag moziban rendezett esemény Filmhíradó-tudósításában a hazai filmes és színházi élet olyan kiváló alakjai láthatók, mint Deésy Alfréd, Gertler Viktor, Kalmár László és Bán Frigyes filmrendezők, Rózsahegyi Kálmán, Eiben István, a Hyppolit, a lakáj operatőre, a Schneidernét alakító Haraszti Mici, valamint Gózon Gyula, aki Makácsot alakította az 1931-es klasszikusban.

 

7. A mai napig se szeri, se száma a színpadi feldolgozásoknak. Ami azért ironikus egy kicsit, mert Nóti Károly zseniális Hyppolit, a lakáj-forgatókönyve részben Molière: Az úrhatnám polgár című színdarabján alapult. A színdarabból rendezett mozifilmből rendezett színdarabokkal tehát bezárult a kör.

8. Színészlegendák játszottak a Verebes István által rendezett Hyppolit, a lakájban. Ez a színpadi verzió például a rendszerváltás idején futott igen nagy sikerrel, csupa ismert és nagy népszerűségnek örvendő sztárszínésszel a főszerepben. Benedek Miklós volt Hyppolit, Szacsvay László Schneider Mátyás, Molnár Piroska játszotta Arankát, Hollósi Frigyes pedig Tóbiást. Érdekesség, hogy a Szomszédok atyja, Horváth Ádám pont a Verebes-féle Hyppolit, a lakáj 200. előadásán látta Bajor Imrét Makáts Csaba szerepében, és annyira tetszett neki a fiatal komikus alakítása, hogy direkt Bajor számára írt egy új karaktert: ő lett a teleregényben 1990-ben színre lépő, gyíkbőr neszeszeres, pösze fodrász, mindenki kedvenc Oli ura.

 

9. Botrányosan rossz lett az 1999-es remake, kár is rá vesztegetni a szót... Kabay Barna rendező-producer-forgatókönyvíró egy időben sportot űzött abból, hogy hitványabbnál hitványabb modernizált verziókat készített a magyar filmgyártás olyan legendás címeiből, mint a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, az Egy szoknya, egy nadrág és az Egy bolond százat csinál. Az 1999-es Hippolytban Schneider úr (Koltai Róbert) a rendszerváltás nagy nyertese, aki a szippantóskocsijával vált újgazdag polgárrá, ám a  vagyon ellenére megmaradt egyszerű kisembernek. A megszerzett pénz azonban kötelez, Schneiderné (Pogány Judit) tehát dönt: ha lakáj a divat(?!?), nekik is kell egy. Hamarosan meg is érkezik Hippolyt (Eperjes Károly) az elegancia és erkölcs mintaképe – csak valahogy nem ülnek a poénok. Pedig ebben a verzióban is szerepeltek a Verebes-féle Hyppolit sztárjai, Molnár Piroska és Szacsvay László, akik mellé olyan ismert hazai sztárok is felsorakoztak, mint Gáspár Sándor, Haumann Péter, Balázs Péter, Szirtes Ági, Ullmann Mónika és Árpa Attila.

Forrás: CinemaStar Filmforgalmazó Kft.