A legnagyobb sztárok első tévés szerepei 2.

Demi Moore-on, Sandra Bullockon, Leonardo DiCaprión és Ben Afflecken kívül is "van takargatnivalója" jó pár sztárnak. Cikkünk második részében feltárul Morgan Freeman, Tom Hanks és Jennifer Lawrence sötét tévés múltja is.

Morgan Freeman – The Electric Company

A veterán sztár csodás mély, megnyugtató hangját számos tévésorozatban és tévés dokumentumfilmben hallhattuk. Az Isten nyomában Morgan Freemannel című NatGeo-műsorban személyesen is megjelent, és sokan talán azt hitték, hogy Freeman akkor vállalt először tévészereplést – de egy nagy túróst! Mivel még a hetvenes években történt, nem sokan emlékezhetnek rá, de szerencsére az internet nem felejt, így mozgóképen is meg tudjuk mutatni, hogy a színész még 1971-ben egy The Electric Company című, gyerekeknek szóló oktatósorozatban kezdte a pályát: 1977-ig nem kevesebb, mint 780 epizódban szerepelt! Freeman mondjuk ebben a(z egyébként igen változatos) szerepkörben is nagyon laza, ahogy például olvasni tanítja a gyerekeket (lásd lentebb) – de vegetáriánus vámpírként is nagyon adja! Sőt, még dalra is fakad...


Julianne Moore – As the World Turns

Az Oscar-díjas színésznő épp a napokban debütált a Stephen King regénye alapján készült Lisey története című minisorozatban – de előtte csak elvétve szerepelt tévés produkciókban, így vele kapcsolatban is meglepő, hogy a televízióban kezdte a pályát: ráadásul egy igazi kínos szappanoperában, a nem kevesebb mint 46 évadot megért, 1985 és 2010 között futott As the World Turns címűben.

Visszanézve a korabeli epizódokat, kifejezetten bizarr élmény ezt a tehetséges színésznőt egy ilyen melodrámai alkotás túlmozgásos, túlgesztikuláló és túljátszott szerepében

látni – de hát mindenki elindult valahonnan. Moore-nak pedig nem volt büdös az 1985 és 1987 közötti epizódokat követően, évtizedekkel a távozása után, már befutott színésznőként 2010-ben visszatérni a széria nagy fináléjára. Az alábbi videóban a színésznő bónuszként a fiatal Marisa Tomei oldalán látható. Ide kattintva pedig megcsodálhatjuk, hogy az As the World Turnsben ráadásul kettős szerepben tündökölt.


Diane Keaton – Rod Serling’s Night Gallery

Diane Keatont is láthattuk pár éve a tévében: Az ifjú pápa Mary nővéreként remekelt – de előtte is feltűnt időről időre tévés alkotásokban. S habár legelső mozgóképes munkája 1970-ben egy Szerelmesek és más idegenek című ismeretlen romkom egyik főszerepe volt, utána többször is vendégszerepelt különböző sorozatokban, mielőtt A keresztapa Kaye elhozta volna számára a nagy áttörést. Az egyik ezek közül a Night Gallery című antológiaszéria volt, amelyben az Alkonyzóna révén ismert Rod Serling egy képgaléria tulajdonosaként mutatott be különféle, a festményekben megbúvó rémmeséket. Keaton az egyik 1970-es, Room with a View című epizódban játszotta egy mozgásképtelen gazdag férfi ápolónőjét.

A színésznőnek egyébként nem derogáltak ezek a kis tévés szerepek,

mivel teljesen hétköznapi átlagembernek tartotta magát, akiről senki sem gondolta volna, hogy hatalmas tehetsége lenne, így saját bevallása szerint kizárólag a kitartásának (azaz pont az ilyen kis tévés szerepeknek) köszönheti, hogy végül sikeres lett.


Robert Redford – The Twilight Zone

Első hivatalos mozifilmes szerepét, az 1962-es War Hunt című háborús filmet megelőzően Robert Redford egy sereg tévésorozatban vendégszerepelt a Mavericktől kezdve a Perry Masonön át az Alfred Hitchcock bemutatjáig és a fentebb is említett Alkonyzónáig, amelynek egyik 1962-es, Nothing in the Dark című részében tűnt fel mint a sötétség hercege, hogy átcsalogassa a túlvilágra az idős Wanda Dunnt. A ma már idős színész nagyjából 25 éves a szóban forgó epizódban, és nemcsak veszettül jóképű, de a tehetsége is nyilvánvaló. Érthetetlen, de ezek után még hosszú évekig nem fedezte fel magának a filmipar, és kénytelen volt a tévés gettóban senyvedni. De aztán jött az Üldözők (1966), a Mezítláb a parkban (1967) és a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), és a sors bőkezűen kárpótolta.


Tom Hanks – Bosom Buddies

Ahogy azt 10 sztár, aki ócska horrorban kezdte a karrierjét című összeállításunkban is megírtuk, a Forrest Gump sztárja pályájának első szerepe egy ócska sorozatgyilkosos horror/thriller volt, az 1980-as Gyilkos randevú, de ezt követően, még mindig küszködő színpadi színészként, a televízióban is próbálkozott. A Szerelemhajóban való vendégszereplése után Hankset a nagy kitörési lehetőség egy olyan sorozat formájában találta meg, ami

minden bizonnyal a legkínosabb a listánkon szereplő összes ciki szerep közül:

1980 és 1982 között a Bosom Buddies című sitcomban nőnek öltözve tűnt fel, mivel a Van, aki forrón szeretire hajazó sztori szerint két fiatal srác elveszíti az albérletét, és csak egy olyan házban találnak maguknak elérhető áron lakást, ahol kizárólag női albérlőket fogadnak. Hanks egyébként egyáltalán nem érzi kínosnak a műsort: egyszer azt nyilatkozta, hogy ha visszanézi a Bosom Buddiest, csak az jut az eszébe, hogy milyen jó kis show-t csináltak.


Jennifer Lawrence: Monk – Flúgos nyomozó

Napjaink egyik legnagyobb fiatal sztárjára a 2010-es Winter’s Bone – A hallgatás törvénye című szikár bűndrámában figyelhettünk fel, mielőtt megkerülhetetlen tényezővé vált volna Az éhezők viadala-tetralógiával. Előtte azonban ő is a tévében jeleskedett: 2007 és 2009 között főszerepet játszott a Bill Engvall-show című sitcomban, de előtte vendégszerepelt a Médiumban és a Döglött aktákban is. Legeslegelső mozgóképes szerepét pedig a Monk – Flúgos nyomozó című krimisorozat egyik 2006-os epizódjában alakította – mint kabalaállat. Történt ugyanis, hogy a feltörekvő színésznő megpályázott egy nagyobb szerepet a szériában, és amikor értesítették, hogy benne lesz a műsorban, azt hitte, hogy a szóban forgó szerepet kapta meg.

Lawrence értesítette az összes ismerősét, hogy majd mindenképpen nézzék meg, és csak a forgatáson derült ki, hogy a pár perces szerepben szinte végig egy oroszlánjelmezben lesz,

hogy kabalaállatként lelkesítse egy középiskolai kosárcsapat szurkolóit. Az alábbi részletben is látható, ahogy a későbbi sztár a jelmezben bohóckodik, majd a videó legvégén veheti csak le a fejéről a maszkot, hogy elmondja egyetlen mondatát.


Brad Pitt – Growing Pains

A cikkünk első részében említett Leonardo DiCaprióhoz hasonlóan Brad Pitt is a Growing Pains című sitcomban próbált betörni a show business világába. A széria két epizódjában, egy 1987-esben, majd egy 1989-esben tűnt fel – annyira nem tartották emlékezetesnek, hogy két különböző szerepben. Az alábbi részletben a korábbi megjelenést láthatjuk, és egyik érdekessége, hogy a suliba érkező új fiúként Pitt karaktere James Deanhez hasonlítja magát, nem minden alap nélkül. Még ugyanebben az évben egyébként az ifjú színész szerepet kapott a Dallasban is, amelynek 1987 és 1988 folyamán négy részében játszotta azt a srácot, aki a Priscilla Presley által alakított karakter lányának csapja a szelet, ami miatt többször is összeütközésbe kerül a lány nevelőapjával, Rayjel. Egy évvel később pedig (ahogy azt már említett cikkünkben is megírtuk) megkapta egyik első filmfőszerepét a Kivégzős című rettenetes horror/thrillerben.


Michael Keaton – Mr. Rogers’ Neighborhood

A Birdman sztárja pályája kezdetén jó pár, nálunk nagyrészt ismeretlen tévés alkotásban szerepelt. Tom Hanks 2019-es, Egy kivételes barát című életrajzi filmjének köszönhetően azonban Mr. Rogersről, a(z Amerikában) legendás gyerekműsor-vezetőről már mi is hallhattunk, Keaton pedig éppen az ő műsorában, a Mister Rogers’ Neighborhood címűben kapta pályája legelső szerepét. A színész Rogers stábjának tagjaként 1974–75-ben több szerepben is feltűnt a kamerák előtt, produkciós asszisztensként pedig a másik oldalon is kipróbálhatta magát. A sztár jó szívvel emlékszik vissza ezekre az időkre: Fred Rogerst tartja az egyik legkedvesebb és legviccesebb embernek, aki a kamerák mögött is ugyanúgy viselkedett, mint a felvételeken.


Sally Field – Gidget

Forrest Gump anyukáját nem nehéz a kisképernyőn elképzelni, hiszen a közelmúltban is több sorozatban láthattuk (például a Testvérekben vagy A mániákusban) – annál nehezebb dögös szörfös lányként gondolni rá. Pedig 1965–66-ban ő játszotta a címszerepet a Gidget (magyarul: Csirpe)-nagyfilmek folytatásaként készült szériában. Ekkor a színésznő még csak 17 éves volt, és saját bevallása szerint egyszerűen a mennyországban érezte magát a forgatáson, ahol megpróbált annyi tudást magába szívni a tévés iparból, amennyit csak bírt. Pár évvel később, 1969–70-ben Field újabb vígjátéksorozatban tündökölt, a The Flying Nunban, amelyben egy repülő apácát alakított (ide kattintva leshetjük meg), de a Gidget sikerének köszönhetően addigra már igazi tévésztárnak számított. És akkor még nem is sejtette, hogy hamarosan kétszeres Oscar-díjas lesz!


Jack Nicholson – The Andy Griffith Show

Az 1969-es Szelíd motorosok előtt Nicholson a hatvanas években egy rakás tévés alkotásban szerepelt, amelyek közül a legfontosabb megjelenéséről már 12 dolog, amit nem tudtál a Tizenkét dühös emberről című cikkünkben is írtunk. A fiatal színész 1966-ban, majd ’67-ben a The Andy Griffith Show két epizódjában is szerepelt, amelyek közül a későbbi rész, az Aunt Bee, the Juror a Tizenkét dühös ember című film remake-jeként működik. A sztori szerint egy bírósági tárgyalás folyamán Bee néni az esküdtek közül az egyedüli, aki úgy gondolja, hogy a vádlott nem bűnös, és erről megpróbálja meggyőzni a többieket. Nicholson pedig a szóban forgó, lopással vádolt férfi kulcsfontosságú szerepét hozta. Érdekesség, hogy a sztár ezt követően soha többé nem vállalt tévés munkát, de a 2010-es Honnan tudod? című romkom óta a nagyvásznon sem láthattuk.


(via purple clover.)