A szolgálólány meséjének rémlátomása többször is valóra vált

Először a művészet utánozta az életet, aztán az élet a művészetet a tavalyi forgatáson. Nézd meg a sorozat sztárjaival készült kisfilmet a kulisszák mögül!

A Margaret Atwood regénye nyomán készült A szolgálólány meséje című sorozat harmadik évadát tavaly nyáron mutatták be, és a stáb több díjban is reménykedhet az idei Emmy-gálán (akármilyen formában tartják majd meg az eredetileg szeptember végi rendezvényt). Valószínűleg az Emmy-kampánynak szól az a most nyilvánosságra hozott kisfilm, amiben az alkotók és a színészek mesélnek a széria aktualitásáról.

Az atwoodi disztópia a totalitárius diktatúrák alapján született, egyre többen érzik úgy azonban, hogy napjaink Amerikájában is valósággá válhatnak a különféle kisebbségeket elnyomó intézkedések. Mivel A szolgálólány meséje harmadik évadát forgató stáb épp a kormányzati leállás befejeztekor, azaz 2019 februárjában forgatott Washingtonban, különösen hátborzongatónak érezték a hasonlóságot.

„Vannak olyan pillanatok a cselekményben, amikor a fikció és a valóság egybeolvad, és voltak olyan pillanatok, amikor a különbség e kettő között teljesen elmosódott.

Aznap, amikor Washingtonban forgattunk, egyszerűen eltűnt a fikciót a valóságtól elválasztó határ”

– mondja a kisfilmben a sorozat főszerepét alakító Elisabeth Moss.

Elisabeth Moss a sorozatban. Forrás: HBO

 

A szolgálólány meséje harmadik évadának azt az epizódját forgatták Washingtonban, amikor a főhősnő és gazdái a fővárosba mennek, ahol többek közt egy lefejezett Lincoln szobor és egy obeliszkből keresztté alakított Washington emlékmű várja őket. Mindez azt szimbolizálja, hogy a jogállamiságnak és az igazságosság idejének vége – és ezzel abszolút együtt tudott érezni a forgatócsoport is. Mint azt a magyar site-ok is megírták,

Donald Trump 2018 végén–2019 elején állította le a kormányzat működését,

mert nem tudta a saját maga számára kedvezően megszavaztatni a költségvetést (azt akarta elérni, hogy az amerikai adófizetők pénzéből épüljön a mexikói határra tervezett fal).


(via IndieWire)