Amikor a (hír)csatornát elönti a szenny

Az amerikai Fox News csatorna leginkább politikai ellenfelei lejáratásáról ismert, így érhető volt a döbbenet - és sokakban a káröröm -, amikor a csatorna igaztóját vádolták meg szexuális zaklatással. Erről a botrányról (is) szól a Botrány.

Íme, néhány cím Jay Roach rendezői munkásságából: Versenyben az elnökségért (2012), Képtelen kampány (2012) vagy Újraszámlálás (2008), amiből elég jól kivehető, hogy emberünket nagyon is érdekli a politika – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy neki köszönhetjük az Apádra ütöket (2000) és a Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynökét (1997) is. És bár a Botrány (2019) egy kiterjedt szexuális zaklatási ügyről szó, Roach itt sem hazudtolta meg magát, mert a politika most is masszívan jelen van.

A kérdéses, valóban megtörtént szexuális zaklatási ügy ugyanis a Fox News stúdióiban történt. Márpedig a Fox Newst Rupert Murdoch médiamogul (Malcolm McDowell) hozta létre a republikánus párt nem hivatalos szócsöveként a 90-es évek közepén. A Roger Ailes (John Lithgow) vezette csatorna a politikai ellenfelek ellen vezetett rendkívül agresszív, sokszor etikátlan lejáratókampányairól lett híres/hírhedt, így a dolgok kissé a fejükre álltak, amikor a csatorna saját női dolgozói kezdték megvádolni Ailest. Ailes letűnt idők utolsó masztodonja volt, aki szerint – és most szó szerint idézünk -, olyan, hogy zaklatás, nincs is, csak az erősebb érezteti a gyengével, hogy hol a helye, a nők pedig arra valók, hogy a testükkel termékeket adjanak el, például egy hírműsort, vagy arra, hogy a seggükre paskoljanak. Nem volt gonosz ember, ezt Jay Roach sem állítja, sőt, kiemeli, hogy remek szakember volt, és sok munkatársának segített önzetlenül, ám voltak azok, akikkel nem volt önzetlen: a csinos kolléganők.

Egyikük, Gretchen Carlson (Nicole Kidman), miután lefokozták, majd kirúgták, amiért nem járt főnöke kedvében, szexuális zaklatás vádjával beperelte őt, és később hozzá csatlakozott a csatorna egyik sztárja, Megyn Kelly (Charlize Theron) is. És megkapjuk Margot Robbie-t is egy kitalált karakterként, de a Botrány sztárja nem Robbie, nem is a társproducer Theron vagy Kidman – ők persze vérprofik, a kisujjukból rázzák ki a szerepet -, hanem az Ailest alakító, felismerhetetlenre maszkolt John Lithgow. Neki kell eladnia azt a figurát, aki észre sem veszi, hogy milyen romlott, aki mélységesen megdöbben, amikor tetteit számon kérik rajta, és baromi jól adja el.