Amikor Bud Spencer visszatért a vadnyugatra

Az Aranyeső Yuccában nem csak miatta az egyik legjobb western, hiszen a stábban a műfaj veteránjai dolgoztak.

Bud Spencer utoljára közel egy évtizeddel a 1981-es Aranyeső Yuccában előtt szerepelt westernben: az Élet vagy halál című filmmel 1972-ben búcsúzott a műfajtól. Hogy miért tért vissza hozzá mégis a nyolcvanas évek elején? Ekkorra már szinte mindenféle zsánerben kiosztotta a pofonokat, még földönkívüliekkel is megküzdött, és úgy érezte, itt az ideje visszatérni a gyökerekhez.

Talán nem túlzás azt írni, hogy az Aranyeső Yuccában Bud Spencer legjobb szólófilmje. Ebben ugyanis nem Terence Hill a társa, hanem Amidou, aki egy amerikai őslakost alakít. A történet szerint az általa játszott Girolamo úgy érzi, vérszövetséget kötöttek Buddyval (Spencer), aki egy vérátömlesztéssel megmentette az életét. A páros kisebb svindlikből tartja el magát, mígnem véletlenül hozzájuk kerül egy orvosi táska, és egy kisvároskában doktornak nézik őket. Buddynak – szintén véletlenül – sikerül segíteni a betegen, így onnantól mindenki hozzájuk jár az egészségi problémájával. Persze ez nem egy kórházfilm, van itt nagyobb baj is pár egészségügyi problémánál: egy bűnöző, Colorado Sim (Riccardo Pizzuti) úgy gondolja, hogy arany van a kisváros alatt, ezért el akarja onnan űzni a lakosokat. Így viszont már nehéz dolga lesz, hiszen Buddyval és vértestvérével is meggyűlik a baja.

Az Aranyeső Yuccában stábjában a western igazi veteránjai dolgoztak:

A hangulat és profizmus tehát adott volt, e mellé társultak még a szokottnál is költségesebb kaszkadőrjelenetek – vagyis kifejezetten jóféle bunyókat prezentál a film. Arról nem is beszélve, hogy nincs igazi Bud Spencer-film kajálás nélkül: itt egy jó kis zaba-versenyt láthatunk, ami egyáltalán nem esett nehezére a színésznek:

Ott sosem kellett színészkednem. Egy jelenetben benyomtam negyven húsgolyót és négy szárított tőkehalat.

ez is érdekelhet

7 hihetetlen Bud Spencer–Terence Hill-sztori

Bud Spencer megmentette egy rendező gyerekét, Terence Hillt pedig egyszer majdnem halálra késelték! Íme egy csokornyi érdekesség gyerekkorunk kedvenc színészeiről Király Levente Verhetetlen páros című könyvéből.

Tovább

 

(via Tobias Hohmann: Bud Spencer – Terence Hill krónikák)