Az évszázad konteója: Virág doktor Virág elvtárs fia?

Kézdy György A tanúban és a Szomszédokban is szerepelt, mindkettőben Virág-családtagként. Véletlen? Aligha!

Érdekes egybeesés, hogy az egyik legtöbbet idézett magyar kultfilmünk, A tanú szereplői közül többen is szerepeltek az egyik legnépszerűbb hazai gyártású tévésorozatban, a Szomszédokban. Both Béla például mindkét produkcióban emlékezeteset alakított. A tanúban ő volt a legendás Bástya elvtárs, akivel mindig kibabrált a szerencsétlen gátőr, Pelikán. A Szomszédokban pedig a gazdagréti iskola legmorgósabb, folyton politizáló tanárát, a magyar-töri szakos Báthory Bélát, azaz Béla bácsit alakította fergetegesen. Arra viszont nem biztos, hogy mindenki emlékszik, hogy Kézdy György is szerepelt A tanúban.

Forrás: Mafilm / MOKÉP

 

Ő volt ugyanis Virág elvtárs (Őze Lajos) egyik fotómániás „fia” abban a jelenetben, amikor Virág elvtárs egy kedélyes családi látogatást tesz Pelikánnál (Kállai Ferenc) és a gyerekeinél. Ebben a jelenetben Kézdy György volt az, aki az egyik csínytevő Pelikán-csemete zacskódurrantása után reflexből előkapott a kabátja alól egy géppisztolyt, és szitává lőtte Pelikánék befőttjeit. Az apját pedig érdekes módon „ezredes elvtárs”-nak szólította, miközben engedélyt kért két kézigránát eldobására. Íme:

Valószínűleg egy belsős filmgyári poén miatt Kézdy György a Szomszédokban is „Virág elvtárs fiaként” tűnt fel a 20. fejezetben, mint a fül-orr-gégész dr. Virág György. A rokoni kapcsolat akár életszagú is lehet: ha az 1950-ben játszódó kultfilmben Virág György mondjuk egy 25 éves ÁVÓ-s kiskatona volt, akkor 1987-re, 62 éves korára simán lehetett belőle egy zsémbes főorvos – hiszen az ilyen karrierutak egyáltalán nem voltak ritkák a szocializmusban.