Az uborkaszezonban is megtaláljuk a legnézhetőbb műsorokat

Csütörtökre is elkészítettük a válogatásunkat.

Az eltakarítónő - Filmcafe, július 23. csütörtök, 19h

Walter Goodfellow tiszteletest teljesen lefoglalja élete legjobb prédikációjának megírása. Eközben nem veszi észre, hogy felesége, Gloria a szemtelen golfedzővel enyeleg, Holly lánya hetente más pasival kavar, Petey fia pedig az iskolai zaklatások céltáblája. Gloria viszont torkig van a szomszéd kutyájának ugatásával, elhidegült házasságával és kamasz gyerekei kihágásaival. Álmatlan éjszakáin megváltásért imádkozik, ami meg is érkezik az idős házvezetőnő, Grace személyében. A kedves néninek sajátos elképzelése van arról, hogyan teremtsen rendet a Goodfellow-házban.

 

45 év - M5, július 23. csütörtök, 20.50h

Kate és Geoff 45. házassági évfordulójáig már csak egy hét van hátra. Jól haladnak az előkészületek az ünnepléshez. Ám egy váratlan levél mindent felborít: Geoffet arról értesítik, hogy évtizedekkel ezelőtt eltűnt régi szerelmének holttestét megtalálták egy svájci gleccserbe fagyva. Az ünnepség jelentősége veszít a fényéből, feszültséggel teli napokat él át a pár. 2015-ben, a Berlinalén a legjobb színészi alakításért Ezüst Medve díjat kapott Charlotte Rampling és Tom Courtenay is. Charlotte Rampling 2015-ben EFA, Európai Filmdíjat nyert, 2016-ban pedig Oscar-díj jelölést kapott.

 

Ragadozó - Moziverzum, július 23. csütörtök, 21h

A különlegesen képzett kommandót egy dél-amerikai dzsungelbe vezénylik, hogy felkutassák és kimentsék bajba jutott társaikat _ akik a környéken tűntek el és akik egy ideje nem adnak életjelet magukról. A veszélyes terepen rutinosan mozognak a minden lehetséges veszélyre felkészült katonák, ám az igazi fenyegetést nem a vadállatok, nem az embertelen éghajlat és környezet, de még csak nem is a fegyveres terroristák jelentik, hanem egy titokzatos, arctalan lény, akiről csak akkor vesznek tudomást, amikor már majdnem késő. A láthatatlan teremtmény sorra végez áldozataival, de nem a bosszú hajtja, hanem a puszta vadászszenvedély: egy másik bolygó lakója, aki azért látogatott a földre, hogy minél több trófeát gyűjtsön. Az új akció célja becserkészni és elpusztítani a vérszomjas lényt.

 

Keménykötésűek - Sony Movie Channel, július 23. csütörtök, 21h

Benny Chains (Dennis Hopper) maffiafőnök fiacskája Matty (Barry Pepper) úgy néz ki, messze esett az almafától, hiába is próbálták korán kezdeni a nevelését. Neve miatt a fiút kicsapják minden normális munkahelyről, de egy gyerekkori ballépése miatt a gengszterek sem fogadják be igazán. Az elkeseredett Matty ezek után bekönyörgi magát apjánál egy nagy balhéba. A haverokkal, Taylor Reese-zel (Vin Diesel) és a többiekkel bevállalnak egy könnyűnek ígérkező pénzszállító melót a családnak, hogy aztán elveszejtsenek egy táskányi fekete pénzt egy isten háta mögötti kisvárosban. Mindössze két napjuk marad, hogy a táskát visszaszerezzék a korlátolt kisvárosi seriff markából. Teddy bácsi (John Malkovich) a fiúk segítségére siet, és egyben megtanítja őket arra, hogy mit is jelent családtagnak lenni.

 

Megszólít az éjszaka - Film Mánia, július 23. csütörtök, 21h

Egy nyugat-virginiai kisvárosban éjszakánként szárnyas teremtmények jelennek meg a házak között. John Klein (Richard Gere), a feleségét gyászoló újságíró a helyszínre utazik, ahol megdöbbenve tapasztalja, hogy a teremtmények épp olyanok, mint azok a fura lények, akiket Klein haldokló felesége rajzolgatott. A környékbeliek azt állítják, hogy ők jól ismerik a férfit. A tér átalakul, Klein váratlanul egy idegen kisvárosban találja magát, melynek folyója fölött különös fény ragyog, lakói pedig ugyanazt álmodják: éjszakánként egy közeledő szárnyas lényt látnak maguk előtt.

 

Halálos fegyver - Film+, július 23. csütörtök, 21h

Roger Murtaugh most ünnepli ötvenedik születésnapját. Gyilkossági ügyekben nyomozó zsaru létére otthonülő, családszerető ember, aki már csak a jól megérdemelt nyugdíjas évekre készül. Pech-e vagy szerencse, de egy teljesen más típusú nyomozóval, Martin Riggs-szel hozza össze a sors. Riggs felesége 11 éve autóbalesetben az életét vesztette, a férfi azóta magányosan él. A két rendőrnek egy öngyilkossági ügyet kellene megoldania, amely szorosan összekapcsolódik a hírhedt nemzetközi drogkartell leleplezésével. Hamar felismerik, hogy van ugyan némi esélyük a túlélésre, de kizárólag akkor, ha minél hamarabb megtanulnak együttműködni, és megpróbálnak bízni egymásban. Nem telik el 48 óra, és máris túlesnek egy közös családi vacsorán, megölnek néhány embert, túlélnek egy lövöldözést a sivatagban, felveszik a küzdelmet helikopterekkel és géppuskákkal, kézigránátokat hajigálnak, tetőről ugrálnak, megmentik Murtaugh elrabolt lányát, keresztülhajtanak a falon, áramütést kapnak, megisznak néhány pofa sört, megjavítanak egy motorcsónakot és elsütnek jó néhány poént.

 

Zéró gyanúsított - Film4, július 23. csütörtök, 21.50h

Thomas Mackelway FBI-ügynök egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki a jelek szerint véletlenszerűen választja ki áldozatait. A kegyetlen gyilkosságokat csupán a tetthelyeken hátrahagyott különös üzenetek kötik egymáshoz. Az áldozatok egyre sokasodnak. Mackelway versenyt fut az idővel, hogy megfejtse a halálos rejtvényt. Úgy tűnik, a sorozatgyilkos olyan áldozatokat szemel ki magának, akik maguk is gyilkosok lehettek. Az ügynök arra gyanakszik, hogy minden valószínűség szerint kapcsolatban áll a Szövetségi Nyomozó Irodával.

 

Casanova visszatér - Duna Tv, július 23. csütörtök, 22h

Kalandokban, párbajokban, szerelmekben, utazásokban bővelkedő élet után az idősödő Casanova _ akinek annak idején, még a hírhedt velencei Ólombörtönből is sikerült megszöknie _ már csak egykori legendájából él. Így Casanova _ pénz híján _ kénytelen "természetben" fizetve, egyik fogadóból a másikba szökni. Egy régi barátja birtokán azonban a nagy nőcsábász még egyszer találkozik a szerelem kísértésével: s minden szenvedélyét és szerelmi tapasztalatát a gyönyörű Marcolina meghódítására fordítja.

 

Prospero könyvei - M5, július 23. csütörtök, 22.30h

"Az elfogadás és a megbékélés a Vihar fő témája. A darab arról szól, hogyan lehet jóvá tenni a rosszat." - vallja a rendező. A film Shakespeare Viharának sajátos "ultramodern" adaptációja abban az extravagáns megjelenítési módban ami Greenaway-t minden más filmrendezőtől összetéveszthetetlenül megkülönbözteti. Természetesen - ahogy ez Greenaway-től elvárható - nem szöveghű, és főképpen nem történethű feldolgozással látjuk szemben magunkat, a többlet az a fajta értelmezés, ahogy a rendező egy bibliphil olvasatában felépíti a maga fantáziavilágát, amitől az egész egy kicsit más értelmet nyer. Ez a Shakespeare-olvasat természetesen Greenaway-é, és pontosan annyiban különbözik bárki más olvasatától, amennyire Greenaway különbözik akárkitől ezen a földön. "A Prospero könyvei gyönyörű álmok sorozata Shakespeare nyelvén elbeszélve. Greenaway egyfajta mitikus minőséget ad a filmnek. A film reneszánsz keretekben játszódik, káprázatos kosztümökben és helyszíneken. A megvilágítás, a fényképezés mesés." John Gielgud Prospero szerepében feledhetetlen, örökérvényű alakítást nyújt. Díjak és jelölések: BAFTA-díj (1992) - Legjobb speciális effektusok jelölés Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1991) - Arany Oroszlán jelölés: Peter Greenaway

 

Édes Emma, drága Böbe - Duna Tv, július 23. csütörtök, 23.40h

Emma és Böbe két falusi lány, még az előző rendszerben tanárnők lettek és orosz nyelvet tanítottak egy fővárosi általános iskolában. A történelem változása, a rendszerváltás elsodorta a kötelező orosz-nyelv oktatást, s hogy továbbra is tanárnők maradhassanak esti tanfolyamon angolul tanulnak és másnap reggel már tanítják a gyerekeknek a frissen tanultakat.Fizetésük nem elég arra, hogy önállóan lakást vagy szobát béreljenek, ezért már hét éve egy pedagógusszálláson laknak, ketten egy szobában, mint háromszáz hasonló körülmények között élő tanártársuk. Emma, hogy anyagilag elfogadható helyzetet teremtsen magának, takarítást vállal jómódú családoknál. Böbe szórakozóhelyeken ismerkedik férfiakkal egy-egy vacsorameghívásért.Emma szerelmes az iskola igazgatójába, viszonyuk már egy éve tart, de a férfi nős, gyermekei vannak, nem akar válni, a kapcsolat tehát Emma számára kilátástalan.A történet Emma és Böbe harcát mutatja be a fennmaradásért, a társadalmi pozicíó megtartásáért, melyet nagyon nehéz munkával az előző rendszerben elértek. Nem akarnak lecsúszni, újra falusi lányként élni. Böbe titkos prostitúció miatt a rendőrségre kerül, majd öngyilkosságot kísérel meg. Emma egyedül folytatja harcát szeretet és hit hiányával küszködve.