Ebben a dologban nem tudja lepipálni az RTL Klub a TV2-t

A délutáni szappanoperák műsorsávját csont nélkül viszi a TV2, bámulatos nézettséget produkálva, és ez más műsorra is hatással van.

A TV2 lemorzsolódásáról már írtunk múlt héten, azonban egy dolgot akkor nem említettünk meg, hiszen szinte minden esetben a főműsoridős nézettségre koncentrálunk. Na de! Az a helyzet állt elő, hogy a TV2 délutáni szappanoperái, Az én lányom, és az utána következő A bosszú csapdájában című török sorozatok álomszerű közönségarányt hoznak a csatornának, és – valószínűsíthetően ez – húzza magával a sorozatepizódok után következő hírműsor, a Tények nézettségét is.

A bosszú csapdájában

 

Ott lehet tetten érni az ok-okozati összefüggést, hogy a délutáni szappanoperák elsősorban a teljes lakosság körében, vagyis a 4+ lakosság körében népszerűek (A bosszú csapdájában: 17,6% SHR), és a Tények is ebben a korcsoportban tartja magát jól az RTL Klub Híradójával szemben, sőt, itt teljesen kiegyenlített a verseny, fej-fej mellett van a két hírműsor közönségaránya. A 18 és 49 év közöttiek körében a TV2 délutáni műsorsávja bőven nem olyan népszerű (A bosszú csapdájában: 13,4% SHR), így ennél a célcsoportnál a TV2 egy kis lemaradásban van az RTL Klub Híradójával szemben.

                                                  Tények               RTL Klub Híradó

teljes lakosság (4+)          21% SHR             21% SHR
18 és 49 év közöttiek       15,4% SHR        16,9% SHR

És amíg a délutáni műsorsávban tarolnak a török sorozatok a TV2-n, addig a velük egy időben az RTL Klubon az utolsókat rúgó Barátok közt igencsak harmatos közönségarányokat produkál: a teljes lakosság körében 9,7 százalékot, a 18 és 49 év közöttiek körében 6,4 százalékot.

A múlt hét hatalmas nézettségét viszont kétségtelenül az RTL Klub szállította: A mi kis falunk szombati epizódjai minden héten a legnépszerűbb adások, mióta elindult az új évad, ám most ennél is tovább ment. A múlt szombati rész nézettsége túllőtt az egymillión, nevezetesen 1 040 251 néző követte figyelemmel a sorozatot 23,9 százalékos közönségarány mellett, és ez csak egy hangyányit marad el az első, március 20-i rész nézettségétől, ami 1 098 803 volt, 24,1 százalékos közönségaránnyal.

A mi kis falunk; Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

 

A kereskedelmi célcsoportban a nézettségi listán előkelő helyen állnak a Keresztanyu epizódjai, egyre erősödő lendülettel, a tizedik helyre befért az M4 csatorna Forma 1 közvetítése is, és ismét visszatérve az RTL Klubra, a Cápák között című „vállalkozási showműsor” egyre jobb eredményeket produkál: pénteken lenyomta már a TV2-es Exatlont is. A nézettségi listán tizenkettedik helyen végzett 206 889 nézővel és 15 százalékos közönségaránnyal. Immár nem csak a Keresztanyu és heti átlagban A mi kis falunk ismétlései, de a múlt héten a Cápák között is megverte a TV2 konkurens műsorát, az Exatlont. (Keresztanyu heti átlag 17,1 SHR%, A mi kis falunk ismétlései az elmúlt héten 14 SHR%, Cápák között 15,5 SHR%, míg az Exatlon heti átlagban összesen 13,3 SHR%-ot hozott).

A hétvége ismét az RTL Klubé lett, szombaton a TV2 labdába sem rúghatott A mi kis falunk mellett, vasárnap már kiegyenlítettebb volt a küzdelem: az RTL Klubon az Apatigris és a Pretty Woman – Micsoda nő hozta az estét a TV2-n futó Halálos iramban 7-tel szemben.

                               TV2                               RTL Klub
szombat             7,9% SHR                  16,6% SHR
vasárnap           10,0% SHR                12,1% SHR


A kereskedelmi célcsoportban, főműsoridőben mért közönségarányok a következők: RTL Klub: 14,3 százalék, TV2: 11,3 százalék. Az előző héthez képest mindkét csatorna növelni tudta közönségarányát (TV2:10,4%; RTL Klub: 14,1%).