Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Ha péntek, akkor buli a tévében!

Casino - Film Mánia, január 6. péntek, 20h

Egy brutális történet a pénzről, a szenvedélyről, a kapzsiságról és a beteges ambícióról. Amerikai Egyesült Államok, a hetvenes évek idején. Sam "Ász" Rothesteint, a chicagói hazárdjátékost a maffia Las Vegas-ba küldi, hogy átvegye az egyik kaszinó irányítását, amely naponta több millió dolláros hasznot hoz az alvilági szervezetnek. Samnek a rendet és a bevételt kell felügyelnie. Az "Ász" rövid időn belül komoly összeget gyűjt össze, és megismerkedik Gingerrel, a luxus prostival, akivel hamarosan össze is házasodik. A családalapítás és első gyermeke világrajövetele után, Sam pozíciója megerősödik a maffia hierarchiájában. A gondok akkor kezdődnek, amikor a városban megjelenik gyermekkori barátja, Nicky Santoro, aki a maffia könyörtelen bérgyilkosa, a piszkos munka "szakértője". Az életunt Ginger időközben felújítja ismeretségét volt szeretőjével, aki kábítószerfüggővé teszi őt. A film a hetvenes évek megtörtént eseményeit meséli el. Martin Scorsese megmutatja a szórakoztató ipar sötét oldalát, ahol a hatalmas vagyonokon kívül, az emberi élet a tét.

 

A Bounty - DUNA Televízió, január 6. péntek, 20.45h

1789. áprilisában az elviselhetetlen bánásmód miatt lázadás tört ki a brit királyi haditengerészet Bounty nevű hajóján. A pártütők vezetője Fletcher Christian hadnagy volt, aki az embertelen Bligh kapitányt koronahű embereivel mentőcsónakba ültette a nyílt tengeren. A maradék legénység a világ szeme elől elrejtőzve a Tahiti melletti apró Pitcairn szigeten ütött tanyát. A paradicsomi állapotok _ no meg a minden tekintetben "vendégszerető" tahiti lányok összes bája _ ellenére a kis csapat tagjai között hamarosan feszültség üti fel a fejét. Miközben Bligh kapitány csodával határos módon a mentőcsónakkal szárazföldet ér, a zendülőknek a halálbüntetés rémével kell farkasszemet nézniük, ha valaha is rájuk akadnak.

 

Borotvaélen - Paramount Network, január 6. péntek, 21h

Miközben egy rendőrségi pszichológus azon dolgozik, hogy lebeszéljen egy ex bűnözőt aki le akar ugrani a manhattani szálloda tetejéről, a valaha volt legnagyobb gyémántralbás zajlik éppen.

 

Amnézia - Filmcafe, január 6. péntek, 21h

Christine (Nicole Kidman) minden nap újra kezdi az életét. Reggel egy idegen férfi (Colin Firth) mellett ébred, megrémül, és amit hall, még jobban összezavarja. A férfi ugyanis elmondja neki, hogy egy autóbaleset során olyan sérülést szenvedett, melynek következtében minden éjjel törlődik a memóriája. De van, amit még a férj sem sejt. Egy ideje ugyanis egy pszichiáter (Mark Strong) kezelni kezdte a nőt _ és az ő biztatására, titokban vezetett videónapló mégis lehetővé teszi, hogy a lassan éledő emlékképek megmaradjanak. Christine előtt egyre több régi részlet dereng fel _ és az élet, ami fokozatosan összeáll belőlük, egészen más, mint amit a férje mesél neki. Talán semmi sem igaz. Talán semmi sem úgy van, ahogy mondják. Christine az emlékek és hazugságok útvesztőjében bolyong, és nem tudja, kiben bízzon, ha önmagának sem hihet. Egyszer azonban a múlt és a jelen találkozik _ és ez robbanáshoz vezet.

 

Cápa 2. - AMC, január 6. péntek, 21h

Amity város lakói már-már kiheverték az egykori tragikus cápatámadásokat. Hamarosan azonban újabb döbbenetes halálesetek történnek, s amikor a partra vetődik egy gyilkos bálna teteme, melyen hatalmas harapásnyomok láthatók, Martin Brody rendőrfőnök biztosra veszi, hogy egy újabb emberevő cápa van a közelben. Brody téves riasztása miatt azonban elmélete hitelét veszti, s a város vezetősége nem hajlandó lezárni a turisztikailag jövedelmező tengerpartot. Amikor újabb vérfagyasztó esetek történnek, maga a rendőrfőnök száll szembe a vérengző bestiával.

 

Halálos iramban: Hobbs & Shaw - Mozi+, január 6. péntek, 21h

Amikor Luke Hobbs amerikai ügynököt Angliába küldik, hogy megállítson egy halálos biológiai fenyegetést, össze kell fognia ellenségével, a kommandós Deckard Shaw-val...

 

Taxisofőr - AXN, január 6. péntek, 21h

Travis Bickle, a Vietnamot megjárt veterán nem leli helyét New Yorkban. Éjszakai taxisként dolgozik, aki napközben álmatlanságtól gyötörve a tévét bámulja, éjjel pedig furábbnál furább figurákat fuvaroz. Nőttön nő benne a vágy, hogy ne csak dühöngjön a világ mocskosságán, hanem változtasson is rajta. Sikertelenül közeledik egy szép politikai aktivista lányhoz, hasztalan győzködi a vidékről feljött, kiskorú prostituáltat, hogy térjen jó útra, hiába üzeni a polgármesterjelöltnek, hogy takarítsa el az utcákról a szemetet. Úgy érzi, neki kell cselekednie: kopasz fején kis sörénnyel, dagadóra gyúrt izmokkal, pisztollyal a kezében elindul, hogy rendet tegyen?

 

Mátrix - Viasat3, január 6. péntek, 21h

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk _ a másik az, ami mögötte van. Az egyik álom. A másik a mátrix. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erről a titokzatos és ismeretlen valamiről. Neo csak mendemondákból hallott _ de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban irányítja az életét. Neo úgy véli, Morpheus, ez a legendák övezte férfi, akit a világ legveszélyesebb emberének tartanak, megmutatja neki az igazságot. Egy éjszaka Neo találkozik egy gyönyörű ismeretlennel, Trinityvel, aki elvezeti őt egy másik világba, ahol Neo találkozik Morpheusszal és személyesen megtapasztalja az igazságot a mátrixról. Neónak egy kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az első. Vajon ő a kiválasztott? Még mielőtt felfoghatná, miről van szó, Neo biztos abban, hogy a kérdésre nem a válasz. Mások, mint Morpheus társa, Cypher egyetértenek. Ám akadnak olyanok is, akik nem egészen biztosak ebben. A mátrixnak védelmezői is vannak. Vezetőjük a könyörtelen és szó szerint fékezhetetlen Smith ügynök. A mátrix őreinek módszerei egyszerre ámulatba ejtőek és rémisztőek. Neo, Morpheus és Trinity élethalálharcot folytat a mátrix gonosz és szinte legyőzhetetlen őrei ellen, hogy választ találjanak kérdéseikre, ráeszméljenek valódi erejükre, és megismerjék sorsukat. Minden mozdulat, minden másodperc, minden gondolat döntő jelentőségre tesz szert, ha ki akarnak szabadulni a mátrix rabságából, és elpusztítani mindazt, amit képvisel.

 

A tanú - M5, január 6. péntek, 21.05h

Pelikán József hithű kommunista, aki végig harcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják… A film Cannes-ban az Ökumenikus zsűri díját nyerte el.

 

Az áruló - Moziverzum, január 6. péntek, 22.30h

Titkos összeesküvés nyomára bukkan Roy Clayton, a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynöke. A szálak a Különleges Ügyosztály egykori munkatársához, Samir Horn-hoz vezetnek. A nyomozásba egy másik FBI-ügynök, Max Archer, valamint Carter, a Központi Hírszerző Iroda veterán összekötője is bekapcsolódik. Ahogy a dolgok kezdenek egyre jobban elfajulni, Clayton rájön, hogy a szövevényes ügy valójában egy nagyszabású terrorista akciót takar. Öngyilkos arab merénylők ugyanis egy időben akarnak buszokat robbantani szerte egész Amerikában. De vajon sikerül-e megállítani őket?

 

Boszorkányvadászat - Film+, január 6. péntek, 22.45h

Behman (Nicolas Cage) és Felson (Ron Perlman) az évekig tartó háborúzás után megelégelik az egyház nevében elkövetett kegyetlenkedéseket, és megszöknek. Szülőföldjükön azonban a pestis várja őket. A papoknak meggyőződésük, hogy a járványért egy boszorkánysággal vádolt lány (Claire Foy) a felelős. A két szökevény a szabadságért cserébe elvállalja, hogy a furcsa lányt elviszik abba az elhagyatott kolostorba, ahol a szerzetesek egy ősi szertartás segítségével leveszik majd az átkot a vidékről. A küldetés azonban veszedelmesebb, mint gondolták.

 

A pap - Háború a vámpírok ellen - Viasat6, január 6. péntek, 23h

Az egyház vezetésével az emberek győzelmet arattak a vámpírok felett. A vérszívókat rezervátumba kényszerítették, míg az emberek a védett városban húzzák meg magukat. A Jerikóban élő katonapap megtudja, hogy egy vámpírhorda lemészárolta a határvidéken élő testvérét és feleségét, a lányukat pedig elrabolta. Felettesei tiltása ellenére a Pap az unokahúga után indul. Vele tart Lucy szerelme, egy határvidéki seriff, és a különleges képességekkel megáldott katonapapnő. Sietniük kell, meg kell találniuk a lányt, mielőtt a vámpírok megfertőznék.

 

A vörös sárkány - SuperTV2, január 6. péntek, 23h

Thomas Harris regénye alapján! Will Graham, a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe került elkapni Dr. Hannibal Lecter-t, a zseniális őrültet. Most, évek múltán azonban, amikor egy sor különösen szörnyű gyilkosság tartja rettegésben a közvéleményt, Graham vonakodva bár, de hajlandó visszatérni önként vállalt száműzetéséből és segédkezni az ügyben. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a Fogtündér néven elhíresült sorozatgyilkos elfogásához meg kell próbálnia a gyilkos agyával gondolkodni. Ehhez pedig ki kéne fürkésznie egy másik gyilkos elméjét, amely ugyanilyen briliáns _ és ugyanilyen beteg. Graham számára ez azt jelenti, hogy szembe kell néznie múltjával és ősi ellenségével, a jelenleg bebörtönzött Lecter-rel…

 

Aki bújt, aki nem - Film Mánia, január 6. péntek, 23.15h

Trish (Gina Philips) és öccse, Darry (Justin Long) vidáman hajtanak hazafelé a tavaszi szünetben, amikor egy teherautó kis híján leszorítja őket az útról. Éppen túlteszik magukat az ijedtségen, amikor egy templom mellett elhaladva észreveszik az ámokfutó furgont. De ez még nem minden! A kocsitól nem messze feltűnik egy titokzatos, sötét alak, aki egy lepedőbe csavart tetemet dob be a csatornába. És itt kezdődik a testvérpár végeláthatatlan menekülése a félelmetes, emberevő lény elől. Vajon ki siet a segítségükre? A tébolyult macskás nő, vagy a rendőrőrsről valaki?

 

Amerikai hóhér - AXN, január 6. péntek, 23.20h

Egy ismeretlen férfi online közvetítést indít arról, hogy elrabolt két férfit, és az egyiket meg fogja ölni még aznap. Nyilvános, online tárgyalást akar. Mire a hatóságok észbe kapnak, addigra nyilvánvaló, hogy a virtuális nyilvánosság lesz az esküdtszék és a bíró is.

 

Prometheus - Mozi+, január 6. péntek, 23.45h

A tudósok idegen civilizáció emlékeire bukkannak a Földön. Az ősi jelek útmutatását követve a Prometheus űrhajót útnak indítják a világegyetem távoli sarkába, hogy választ találjanak az emberiség alapvető kérdésére. A legénységet két tudós vezeti. Shaw vallásos hitétől vezérelve szeretne találkozni az Istenekkel, Holloway-t pedig a kalandvágy hajtja. Ám egyikük sincs felkészülve az iszonyatra, ami a bolygón vár rájuk. Könyörtelen ellenféllel találkoznak, összecsapásuk tétje az emberi faj jövője...