Ezért szeretjük a Vasembert

Annak ellenére, hogy egy öntelt köcsög, az egyik legszerethetőbb szuperhős a Vasember. Pláne, hogy Robert Downey Jr. hibátlanul alakítja.

Robert Downey Jr. a tökéletes Vasember, nála meggyőzőbben senki sem tudná alakítani a szupergazdag, szuperokos, önelégült, de humoros Tony Starkot. Az ő előadásában valóban egy hatalmas figurává válik a különc milliárdos. Miután a Chaplin életéről szóló filmért Oscarra jelölték, a drogok miatt félresiklott a karrierje, és amikor már végleg leírták volna, képes volt felállni, és még nagyobbat gurítani. Először Shane Black zseniális krimivígjátékában, a Durr, durr és csókban (Kiss Kiss Bang Bang) tért vissza, de az igazán nagy durranást a Vasember jelentette. Erre a feltámadásra már mindenki felkapta a fejét, és nem sokkal később éveken át vezette a legjobban fizetett hollywoodi sztárok listáját.

 

Tony Stark azért nagyon jó szuperhős, mert ahogy Batmannek, neki sincsen szuperképessége, csak rengeteg pénze és fejlesztése, amik szupererőssé teszik. Egyikük sem született hősnek, de mégis elérték, hogy azzá váljanak.

 

Bár Stan Lee annak idején Howard Hughesról mintázta Vasembert, Robert Downey Jr. korunk legmenőbb üzletemberéről, Elon Muskból merített ihletet, aki épp arra készül, hogy újraépítse Puerto Rico elektromos hálózatát napelemekkel és Tesla-akkumulátorokkal. Hogy ne legyen kérdés, Elon Musk egy rövid jelenet erejéig meg is jelent a Vasember 2-ben, hogy lekezeljen Tony Starkkal.

Mert jó a humora, és nem veszi magát túlságosan komolyan. Sok tépelődő szuperhős mellett felüdülés volt, mikor képbe került a Vasember, aki inkább egy laza és szókimondó rocksztárra hasonlít. Emellett nem egy fekete-fehér figura, mert hiú és öntelt, de összességében mégiscsak egy szeretnivaló köcsög, akinek a szemétségeit is szívesen megbocsátjuk.

 

Vasember nem bujkál, már csak azért sem, mert rém büszke rá, hogy az általa fejlesztett menő páncélruhában látja el a rosszfiúk baját. Ezt maga jelenti be újságírók előtt állva egy sajtókonferencián, majd élvezettel fürdik a dicsfényben.

 

Akármennyira adja a szívtipró figurát, igazából végig csak egy szerelme van, Pepper Potts, akire a teljes vagyonát is rábízza.