Félrelépéstől a gyilkosságig: így hullnak szét a tökéletes családok

Egy házasságtörés hideglelős krónikája.

Adrian Lyne rendező élvezettel turkál a szex, a vágyak, a hűség, a félrelépés témaköreiben, és előszeretettel mutatja meg, hogy ezek milyen hatással vannak egyénre, valamint környezetére. Nem is olyan rég vizsgáltuk 1987-es filmjét, a Végzetes vonzerőt, de ott van még többek közt a Tisztességtelen ajánlat 1993-ból, a Lolita 1997-ből, és ne feledkezzünk meg az 1986-os 9 és 1/2 hétről se! Lyne 2002-ben készített el A hűtlent, ami szintén ezeket a témákat boncolgatja, valamivel több mélységgel, ám kissé túlzó esztétikával.

Azzal indul a film, hogy hatalmas vihar van, mindent magával sodor a szél, ezt jó hosszan mutatja is a kamera különféle tereptárgyakkal. Nyilván ez a baljós időjárás előrevetíti, hogy itt valami nagyon szét lesz zilálva. Lyne trükkje azonban nem ez, hanem hogy

a dramaturgia részévé teszi a vihart, nem csak metaforikusan használja.

Connie (Diane Lane) épp a csemetéje születésnapi zsúrjára vásárol be, amikor alig bír talpon maradni a tomboló széltől. Megpróbál taxit fogni, ám egyetlen autó sem áll meg neki, végül addig-addig botorkál, míg feldönt egy francia fiatalembert, aki természetesen egy csomó könyvet cipel a viharban. Szó szót követ, végül a férfi lakásán kötnek ki, hogy ellássa nő bibijét, amit az eséskor szerzett.

Paul (Olivier Martinez), a francia srác kéglije igazi művészlakás: zsúfolt, extravagáns és a tetőéren van. Így látja Hollywood a mediterrán Európát. Amúgy

az egész filmre jellemző egyfajta elnagyoltság és szatirikus humor,

ami kifejezetten érdekessé és egyedivé teszi. Minden stilizált és közhelyes, de már olyan szinten, hogy az tényleg nevetséges lesz. Lyne ebbe a közegbe teszi bele ezt a torokszorító drámát, ami így még hatásosabb. A megcsalt férj, Edward szerepében Richard Gere ismét bebizonyítja, hogy az átvert kisember karaktere áll neki a legjobban, amihez elengedhetetlenek az átható kiskutyaszemei.

még több hűtlenség

A legtürhőbb megcsalások, mióta mozgókép létezik

Sokféleképpen lehet eljátszani a bizalmat, van aki a bunkó módját választja.

Tovább

 

A hűtlen valójában arról szól, hogy

a megfelelő körülmények hatására bárki elkövethet házasságtörést.

Nem kell hozzá rossz kapcsolat, szexhiány vagy bántalmazás, az is elég, ha valaki a boldog a családi életből kiszakadva megleli a múlékony és mérgező kalandot. A film ráérősen építi a szereplők közti viszonyokat, és a hideglelős gyilkosságot sem kapkodja el. Közel enged, és részletesen bemutatja azt a folyamatot, ami szétzilál egy boldog családod, és még azt is meg meri lépni, hogy megmutassa, mi lett volna, ha Connie aznap inkább beszáll egy taxiba.