Herkules a nosztalgiavonaton

Egy kis emlékeztető arról, hogy milyen is volt annak idején a TV2-n matinézni.

Az 1990-es évek második felének egyik legnépszerűbb, legmenőbb, legsikeresebb sorozata az a Herkules volt, amiben Kevin Sorbo alakította a címszereplőt. Ebből a sorozatból nőtte ki magát a Xéna, is, tehát ha mást nem is, ezt már mindenképp meg lehet köszönni neki. 

Utólag visszanézve megvan a maga gyermeki bája a minden egyes képkockának, színészi játéknak, speciális effekteknek, kosztümöknek, de annak idején kellően szórakoztató és izgalmas volt. Engem gyerekként nagyon lekötött. Hibátlan eleme volt a hétvégi műsorkínálatnak.

Pontatlanságok

A siker okát nem éppen a görög mitológiához való hűségben kell keresni. A készítők jól ráéreztek arra, hogy egy népmesei hős kalandozásait kell követni. Néha lehetnek benne szörnyek, néha hétköznapi problémákkal is lehet küzdeni. Herkules azon történetei, amelyek a mitológiához nyúltak vissza, nos, nem voltak mindig teljesen hitelesek. Szóval,

aki ezekből készült fel a történelem dolgozatra, az ugyanúgy megszívta, mint aki az Odüsszeia elolvasása helyett inkább Armand Assante filmjét nézte meg.  

De hát egyik sem állítja, hogy egy makulátlan dokumentumfilm lenne, ugye.

 Hiszti és féltékenykedés

Kevin Sorbo lehet, hogy külsőre adta az elpusztíthatatlan félistent, de a valóságban csak egy sértődékeny színész volt, aki azon is meg tudott sértődni, hogy az ő sikersorozatából kinőtt Xéna is elkezdett szép számokat hozni. A színész azt nehezményezte, hogy egy csomó mindenki átment a másik sorozatba dolgozni, ezért lett az olyan jó, az övé meg kevésbé. A valóság ezzel szemben az, hogy nem volt jelentős az elvándorlás a Herkulesből a Xénába. De Kevin Sorbo megnyugtatása végett elvileg született egy olyan szabály, hogy a Herkules stábjának a földre kellett köpnie, ha elhangzott az a szó, hogy Xéna. 

Herkules a sérülékeny

A félisten ugyan nem egy sebezhetetlen hős, mint Akhilleusz, de azért majdnem. Ez nem mondható el az őt alakító színészről. Sorbo a negyedik évad készítése közben aneurizmában szenvedett, aminek következtében háromszor is sztrókot kapott. Ennek következtében elvesztette látása 10 százalékát és újra meg kellett tanulnia járni. A show azonban nem állhatott meg. Kicsit átszervezték a dolgokat, igazodtak Kevin Sorbo egészségügyi állapotához, ezért egy csomó részt átírtak és behoztak jó pár vendégszereplőt is. 

Mese gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt

A sorozat elvileg még a Baywatch sikerét és népszerűségét is túlszárnyalta. Ez azért érdekes, mert a két sorozat műfaja nem éppen ugyanaz. Az egyik egy vízminetőkről szóló sztori, a másik meg egy fantasy. Az interneten felbukkant vicces kép viszont rávilágított a lényegre. A képet valahogy úgy foglalta össze a szerző, hogy: ezért volt nagyszerű sorozat annak idején a Herkules. És feltehetőleg nem másra gondolt, mint az elég merész szabásmintát követő női kosztümökre, a harcos amazonok erős dekoltázsdömpingjére. Ha valamiben, hát ebben aztán tényleg egyezett a két sorozat. A Baywatch is élt az olcsó mellmutogatás lehetőségével, és a Herkules készítői sem vetették meg ezt. Mondjuk tény, hogy ebből a szempontból talán igazodtak az alapanyaghoz, hiszen a görög mitológia nem egy szexuálisan túlfűtött és perverz sztorit tartalmaz.  

 

 

Még több sorozat

12 dolog, amit nem tudtál a Baywatch című sorozatról

Szinte folyamatosan műsoron van valamelyik csatornán ez a megunhatatlan vízimentős széria, szóval eljött az idő, hogy megtudj mindent a piros fürdőrucikról és a lassítva mutatott futásról!

Tovább