Hugh Jackman robotokat pofoz

A Vasököl egy lepukkant egykori bokszoló története, aki ma már házilag összetákolt robotokkal versenyez a ringben, és akinek most a kisfiát kell lenyűgöznie.

Nem feltétlenül baj, ha egy történet tök valószínűtlen, és ha a valóság kissé másként alakul, mint a fikció. Merthogy 2020-ban járunk, és nagyon sok minden történt, amire aztán tényleg nem számítottunk, viszont nem lett népszerű és elterjedt a robotok ökölharca, kiszorítva a hagyományos bokszot – bár gondolom, a legtöbben ezt a verziót választottuk volna, ha lehetett volna választani. A Vasököl (2011) ugyanis 2020-ban játszódik, amikorra a robotboksz a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb sport, ahol óriási pénzek forognak, és ahol óriási pénzek forognak, ott még egy vesztesből is lehet nyertes.

Charlie Kenton (Hugh Jackman) egy kifacsart harcos, egykori bokszoló, akinek karrierjét a ringben megjelenő 2,5 méter magas acélrobotok törik derékba. Most nem több mint egy piti kis üzletelő, aki épphogy elég pénzt keres a hulladékfém-bizniszből, hogy eljusson egyik meccshelyszínről a másikra. Amikor Charlie számára már nincs remény, úszik a tartozásokban, hirtelen a fiát is a nyakába varrják egy nyárra. Így kelletlenül összeáll Maxszel (Dakota Goyo) hogy együtt építsenek meg és közösen edzenek egy igazi bajnok-robotot. Amit amúgy a közeli szemétdombról kukáztak ki, de a kis edzőrobotot sikerül úgy megbuherálni, hogy gyors és szívós legyen, és mivel eredeti programozása szerint a legnagyobb erőssége az utánzás, képes Charlie egykori harcmodorát is felhasználni.

Vasököl ringbe lépésével Charlie és Max kapnak még egy esélyt a visszatérésre és az egymásra találásra, és ilyen történetet már ezerszer láttunk, de ez egyáltalán nem baj. Mert a harci robotok és acélrepesztő összecsapások csak díszletnek, háttérnek vannak, a lényeg a lejtőre került apa, aki pont az általa oly sokáig elhanyagolt kisfiú személyén keresztül kap egy új esélyt a sorstól, és ha nem is zökkenőmentesen, de tud élni ezzel az eséllyel. És Hugh Jackmannek nagyon jól állnak az ilyen fajsúlyos, mégis kalandos történetek, és most is hozza a formáját, mellette pedig ott van Evangeline Lilly, Anthony Mackie és a mindig rosszfiúkat alakító Kevin Durand is. És az a vicces, hogy alig négy évre rá Jackman újra robotharcba kezdett, a teljesen más hangvételű Chappie-ben (2015).