Így készült a film, ami nem lett az új Gladiátor

A Mennyei királysággal alaposan rácáfolt az elvárásokra Ridley Scott.

A kétezres évek eleje a látványos kosztümös akciófilmekről szólt. A Gladiátor (2000) sikere után egymás után jöttek ki a hasonló produkciók (Trója, Artúr király, Nagy Sándor, a hódító), de egyik sem tudta Ridley Scott Oscar-díjas filmjének szintjét elérni. Na, majd maga Scott megmutatja, hogy kell ezt… gondolhattuk, amikor jött a hír, hogy a rendező ismét kosztümös témához nyúl. A végeredmény más lett, mint amire számítottunk, de nem bánjuk.

  • A film számos ötlete a Tripoli című Ridley Scott-projektből származik, amely már előkészületben volt, de miután a rendező megkapta a Mennyei királyság forgatókönyvét, úgy döntött, hogy inkább az utóbbin dolgozik.
  • Nem mindenki azt játszotta, akire eredetileg castingolt: Csókás Márton Balian szerepére jelentkezett, de Guy de Lusignan karakterét kapta meg, annak ellenére, hogy azt Edward Nortonnak szánták. Ő viszont a forgatókönyv elolvasása után azt kérte, hogy hadd lehessen inkább Baldwin király. Michael Sheen is pályázott a király szerepére, de végül a papot játszhatta el.
  • Norton azt kérte, hogy ne szerepeljen a neve a stáblistán, mivel végig maszkban látható. A neve mégis ott van a film rendezői verzióján.
  • Orlando Bloom épp akkor fejezte be a Trója forgatását, amikor megérkezett a felkérés, és nem akart egyből fejest ugrani egy újabb történelmi eposzba, de aláírt, amikor meghallotta, hogy Ridley Scott a rendező. A szerep kedvéért 9 kiló izmot szedett magára.
  • Scott felajánlotta I. Richárd angol király szerepét Russell Crowe-nak, de a színész nem tudta vállalni más elfoglaltságai miatt. A szerepet végül Iain Glen kapta meg.

Forrás: HBO

 

  • A színészválasztásnál nem volt cél, hogy a színész és a karakter nemzetisége passzoljon: a kurd Szaladint a szír Ghassan Massoud játssza, a francia karakterek bőrébe angol színészek bújnak, köztük Orlando Bloom és Michael Sheen, illetve az ír Liam Neeson, az amerikai Edward Norton és a dán Nikolaj Coster-Waldau. Odót, akit "a német" néven emlegetnek, a finn erős ember, Jouko Ahola, Imad ad-Din al-Isfahani perzsa történészt pedig a szudáni születésű angol színész, Alexander Siddig alakítja a filmben.
  • Ugyanilyen kavarás van az akcentusokkal is: az amerikai Edward Norton brit akcentust használ, ahogy az ír Brendan Gleeson is, miközben a skót Kevin McKidd, aki az "angol őrmestert" játssza, meg sem próbálja elrejteni a skót akcentusát.
  • Eredetileg Hans Zimmer lett volna a film zeneszerzője, akit azonban Harry Gregson-Williams váltott fel.
  • A spanyolországi Huesca testesítette meg a filmben Franciaországot, Sevilla Jeruzsálemet, Marokkó pedig a Szentföldön forgatott külső jelenetek helyszínéül szolgált.
  • VI. Mohammed marokkói király jó barátja volt Ridley Scottnak, és személyesen biztosított a filmhez mintegy 1500 katonai személyt és felszerelést. A marokkói katonák kettős szerepet vállaltak: ők alakították a keresztény és a muzulmán hadsereg katonáit is.
  • Az ostromjelenet forgatása során az egyik torony kigyulladt és leégett. Scottnak tetszett az autentikus látvány, és benne hagyta a filmben.

Forrás: HBO

 

  • Ha már Huescában forgatták a film egy részét, spanyol mesterembereket és kézműveseket kértek fel a díszletek egy részének megépítéséhez, mivel a középkorban használt palatetőket, nádfedést és a kőből készült száraz falazatot még mindig használják a vidéki Spanyolországban. Ugyanígy tettek a Marokkóban is, ahol helyi mesteremberek segítettek a díszletek építésében. A filmben látható várak és kaszbák közül ezzel együtt sok valós helyszín Spanyolországban és Marokkóban, némelyikük még a Jeruzsálemi Királyságot megelőzően épült.
  • A kulcsfontosságú jelenetek filmzenéjének elkészítéséhez Scott igénybe vette Luis Delgado spanyol zenész munkáját is, aki az arab-andalúz zenére specializálódott.
  • Csak a „zászlóbüdzséje” a filmnek 250 ezer dollár volt. Összesen 1200 zászlót készítettek Spanyolországban, Angliában, Marokkóban és Indiában, amelyek 650 különálló mintát tartalmaztak.
  • A filmhez nagyjából 12-15 ezer jelmez készítettek, amelyek mindegyike 13-15 különálló részből állt (sisak, csizma, kesztyű, több darab láncpáncél, övek, hüvelyek stb.) Nyílpuskából 250, nyílból 20 ezer, pajzsból 3 ezer, egyéb fegyverből 7500 készült a filmhez.
  • A moziváltozatban körülbelül 800, vizuális effektet tartalmazó snitt található. A rendezői változatban nagyjából 1500.
  • Scott és William Monahan író úgy értelmezte David Thewlis karakterét, hogy egy angyal, akinek isteni küldetése van. Ez a rendezői vágatból válik igazán nyilvánvalóvá.

Forrás: HBO

 

  • Sibylla és Balian viszonya teljesen kitalált. Sem a lány kezét, sem a trónt nem ajánlották fel Bailannak. A történelmi beszámolók szerint Sibylla nagyon szerette férjét, Guy of Lusignant, ráadásul Balian maga is boldog házasságban élt. IV. és V. Baldwin királyok halála után Guy később Guy király lett, és ő vezette a keresztes hadsereget, amelyet Hattinnál gyakorlatilag megsemmisítettek.
  • A film forgatókönyve idejekorán kiszivárgott, és miután egy újságíró megírta, hogy szerinte a film a muszlimokat sztereotipikusan ostobának és komplex gondolkodásra képtelennek ábrázolja, VI. Mohamed marokkói király aggódni kezdett Ridley Scott biztonságáért, ezért négy testőrt biztosított számára. A bemutató után ehhez képest Scott számos köszönőlevelet kapott muszlim csoportoktól a vallásuk kiegyensúlyozott ábrázolásáért.
  • Scott nem volt elégedett a mozis verzióval. A Fox egy Gladiátor stílusú akciófilmet képzelt el romantikus mellékszálakkal, nem pedig azt a politikai drámát, amit Scott szállított nekik. Ráadásul úgy gondolták, hogy a közönség nem tolerálna egy 3 órás filmet, ezért egy 140 perces verziót küldtek moziba. A kritikák ezt a vágatot elmeszelték, Scott DVD-n kijött rendezői verziója viszont jóval nagyobb sikert aratott.
  • A stúdió nem csak a játékidőbe szólt bele: Scott azt akarta, hogy Sbylla karaktere a film végén apácának álljon, de a stúdió ragaszkodott hozzá, hogy a végén ő és Balian összejöjjenek.
  • A film az Egyesült Államokban és Kanadában csak 47,4 millió dollárt hozott, ami csalódásnak számított, mivel a büdzsé körülbelül 130 millió volt. Európában és a világ többi részén jobban teljesített, 164,3 millió dollárt termelt, összesített bevétele így 211 millió dollár lett, és az arab nyelvű országokban is, különösen Egyiptomban sikert aratott.

Via: Wikipedia / IMDb