Kedden kifejezetten jó filmekből válogathatunk

Legendás thrillerek, egy kilencvenes évekbeli, nagyon angol romantikus vígjáték Hugh Granttel, hogy a többiről ne is beszéljünk.

Apropó szerelem - Paramoun Channel, július 28. kedd, 18.45h

Jack Marcus és Dina Delsanto egykoron tehetséges művészek voltak, ám az idő nem nekik dolgozott. Mára a férfi tökéletes írói válságba süllyedt, míg a nőt egyre súlyosabb reumatológiai betegsége gátolja az ecsetvezetésben. Jelenleg így mindketten tanárként dolgoznak ugyanabban az iskolában, s még akár ki is alakulhatna közöttük valami. Ha nem törne ki ehelyett a totális háború! Jack zokon veszi, hogy Dina azt tanítja diákjainak, a szavak csapdába csalnak és hazudnak, s csak a képek képviselnek valódi értéket. A két tanár felsorakoztatja seregeit, a harcban pedig előbb-utóbb az iskola minden tanulójának és dolgozójának állást kell foglalnia. Pedig már majdnem szerelem volt...

 

Nyakiglove - Filmcafe, július 28. kedd, 19.15h

Pasitlan csaj? Jó, persze. Pasitlan csaj Manhattanben? Kemény, de azért nem gáz. Pasitlan csaj Manhattanben, négy topmodell szobatárssal? Te jó ég! A restaurátor Amanda Pierce hirtelen és váratlanul ebben a helyzetben találja magát. Nagy mázlival és jutányos áron sikerül betársulnia egy eastside-i luxuslakásba albérlőnek, csakhogy négy ultra-vékony szupercica a bérlőtársa. Amanda nem is tudja, hogy most hálát rebegjen-e a szerencsecsillagának, vagy inkább átkozza a sorsot. A modellek azonnal rávetik magukat Amandára, és ripsz-ropsz dögös csajt faragnak a helyes lányból: megtanítják, hogy viselkedjen, miket hordjon, és hogy hogyan érje el, hogy ne kelljen soha kifizetnie az italát. A szitu akkor durvul be igazán, amikor Amanda belezúg Jim Winstonba, a szomszéd házban lakó szívtipróba, és Jim is beleszeret Amandába. Úgy tűnik, Amanda imái meghallgattattak, amíg egy éjjel a srácot kukkoló csajok szemtanúi nem lesznek egy hidegvérű gyilkosságnak! Amanda élete pedig a feje tetejére áll, amint a négy modellel Manhattan utcáin lopakodva, botcsinálta detektívek módjára fényt akarnak deríteni a titokra, miközben megpróbálnak lépést tartani a fejleményekkel és a legújabb divattal.

 

Az időutazó felesége - Viasat3, július 28. kedd, 21h

Henry, a chicagói könyvtáros ritka genetikai rendellenességben szenved. Egyfajta időutazóként a legváratlanabb pillanatokban más-más idősíkban találja magát. Az egyetlen biztos pont az életében Clare. A férfi harmincéves volt, amikor találkoztak, a lány hat. A férfi harmincéves volt, amikor összeházasodtak, a lány huszonkettő. Különös kapcsolatuk során megélik a fiatalságukat, öregségüket, a szerelem téren és időn át is összeköti őket. Boldogságukat csak két dolog árnyékolja be. Vajon a gyermekük is örökli apja betegségét? És meddig térhet vissza Henry, akit láttak meghalni.

 

JFK - A nyitott dosszié - Paramount Channel, július 28. kedd, 21h

Több mint három évtizede foglalkoztat minden amerikait a kérdés: "Ki ölte meg Kennedyt?" John F. Kennedy meggyilkolása, a merénylet körülményei, a Zapruder-film, Oswald, a könyvraktár padlásablaka... _ számtalan téma és kérdés, melyet mindenki betéve tud a világon; sőt a legtöbb amerikainak saját válasza is van rájuk. Az 1963-as merénylet óta több dokumentumfilm, tévéjáték, mozifilm foglalkozott a Kennedy-gyilkossággal, a téma örök és befejezhetetlen, hiszen máig tucatnyi megoldatlan rejtély övezi. Oliver Stone filmje nem egyszerűen egy a sok feldolgozás közül, hanem a legismertebb, és egyszersmind a legmerészebb is. Dokumentum és színjáték, valóság és feltételezés sejtelmesen keverednek e maratoni moziban, a nézőt mindvégig izgalomban tartva.

 

Az esemény - Moziverzum, július 28. kedd, 21h

Az eseménynek nincsenek előjelei, váratlanul éri Amerikát. Néhány pillanat leforgása alatt az emberek magatartásában gyökeres változás áll be. Senki sem tudja, mi okozta ezt, valami újfajta járvány sújtja az emberiséget? A biológiatanár Elliott számára az a legfontosabb, hogy a feleségével együtt biztonságos helyet találjon, ha egyáltalán létezik ilyen. Igaz, a házassága éppen válságban van, ám a feleségével, Almával úgy döntenek, hogy együtt menekülnek. Ennek során csatlakozik hozzájuk Julian, Elliott tanár barátja a kislányával. Együtt próbálják elérni Pennsylvania menedékét.

 

Alkonyattól pirkadatig - AMC, július 28. kedd, 21h

Két veszedelmes bűnöző tart a mexikói határ felé. Sokadik véres bulijukon vannak túl, amelynek során majdnem lekapcsolja őket az FBI, ezért forróvá válik a lábuk alatt a talaj. A mexikói Carlos megígéri nekik, hogy a határ túloldalán menedéket biztosít a számukra. A Gecko fivérek az éppen vakációzni készülő Fuller tiszteletes családjának lakókocsiját veszik igénybe ennek érdekében. Megegyeznek, hogy a találkozó létrejöttével a határon túl szabadon engedik őket. A megbeszélt színhely Mexikó legvadabb kocsmája, a Titty Twister, ahol rengeteg kétes alak tanyázik. Érkezésük estéjén azonban rettenetes dolog történik és a hely igazi pokollá változik.

 

Hatodik érzék - Film+, július 28. kedd, 21h

Cole (Haley Joel Osment) hatéves, és rémálmok gyötrik. Éjszakáit és nappalait olyan lények népesítik be, akiket csak ő lát. A lények szólnak hozzá, megérintik, kérésekkel bombázzák: Cole látja a halottakat. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus. Egy korábbi kezeltje hasba lövi, és ő az eset után más városba költözik: nehezen nyeri vissza korábbi önmagát, felejteni próbál. Cole csak benne bízik: senkinek nem beszélhet arról, amit lát, de a férfival lassan megértik egymást. Ám mégsem biztos, hogy a pszichológus meg tudja menteni a kisfiút, a halottak ugyanis egyre követelőzőbbek. Valamit akarnak a gyerektől…

 

Valahol Európában - M5, július 28. kedd, 22.25h

"Felnőtt. Ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel" _ visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy rombadőlt kastélyban. A zene és a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet. Felejthetetlen alakítások, merész montázstechnika, költői flash backek emelték ezt a megrázóan humanista filmet a világ filmművészetének élvonalába.

 

Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le - Filmcafe, július 28. kedd, 22.55h

Tüneményesen vidám film egy angolról és egy bűbájos walesi faluról, amelynek lakói bármit készek elkövetni, hogy dombjuk/hegyük neve, a Ffynnon Garw méltóképp legyen megörökítve Őfelsége térképén. "A mi városunk olyan rettentő magas hegyen fekszik, mely alig néhány ezer méterrel alacsonyabb a Himalájánál" _ gondolják e városka lakói roppant büszkén. Ám jön egy ifjú térképész (Hugh Grant), akinek van képe csupán dombnak nevezni a város büszkeségét. De a helybeliek sem hagyják, hogy megrövidítsék őket! Szószólójuk, a bővérű kocsmáros semmitől sem riad vissza, hogy lemossa a becsületükön esett foltot. Eközben térképészünk elé új panoráma tárul: a fiatal felszolgálólány hegyei és dombjai. Szerelem első mérésre? Meglátjuk. Mindenesetre érdemes ezzel a vidám, bolondos kompániával kirándulásra indulni!

 

Ford Fairlane kalandjai - AMC, július 28. kedd, 23.05h

Ford Farlaine annyira menő, hogy kizárólag híres együttesek, pop- és rocksztárok megbízásait vállalja, lévén ugyancsak bennfentes a zenei szakmában. Ford nem egyszerűen magándetektív: ő a rock'n'roll detektív, aki épp egy heavy metal énekes, műfajához méltó, látványos halálának körülményeit vizsgálja. Közben meggyűlik a baja egy elmebeteg gyilkossal, egy üresfejű libával, néhány majom popsztárral, az epekedő titkárnőjével, valamint a rendőrség egyik oszlopos tagjával, aki azt képzeli, hogy popsztár is lehetne.

 

Titokzatos folyó - Film+, július 28. kedd, 23.10h

Jimmy, Dave és Sean együtt töltötték gyerekkorukat Boston munkásnegyedében. Huszonöt évvel később a három jó barát útja újra keresztezi egymást egy gyilkosság kapcsán. Az áldozat Jimmy tizenkilenc éves lánya. Sean gyilkossági nyomozó lett, ő kapja meg az ügyet, rá és társára vár a feladat, hogy kibogozzák a látszólag indíték nélküli bűncselekményt. Meg kell előzniük Jimmyt, akit a bosszúvágy hajt, hogy elkapja lánya gyilkosát. Közben Dave személye is kapcsolatba kerül az üggyel, ami ara készteti a férfit, hogy szembenézzen a múltjával.

 

28 nappal később - Mozi+, július 28. kedd, 23.15h

Jim (Cillian Murphy) felébred a kómából, de senkit sem talál a kórteremben. Üres a folyosó, az egész épület, üres és néma az egész város. Jim semmit sem ért, rémülten bóklászik a kihalt metropoliszban. Végül rátalál egy emberpár: túlélő, mindentől rettegő menekülők. És nemsokára találkoznak azokkal is, akik elől menekülni kell. Egykor emberek voltak, ám a gyilkos vírusnak köszönhetően már csak fékevesztett őrültek, akik ölni akarnak. Jim huszonnyolc napig feküdt a kórházban, de ez elég volt ahhoz, hogy Anglia szinte elnéptelenedjen.