Már megint az a fránya képregény a téma a Szomszédokban!

A horogkeresztes sci-fi kalandok után a képregényes Bibliát olvasgatta Vágási Jutka diákja. De vajon ezt is elkobozták tőle?

Néhány héttel ezelőtt már írtunk arról itt a Port.hun, hogy egy „náci képregény” is felbukkant a Szomszédokban, és valósággal sokkolta a gazdagréti iskola tantestületét.

 

Azonban kiderült, hogy amit Jutka (Ivancsics Ilona) horogkeresztes néphülyítésnek hitt a teleregény 63. fejezetében, az valójában nem is náci képregény volt. Hanem egy nácikat fricskázó sci-fi történet, ami valóban megjelent itthon 1989-ben, a Botond 3. számában.

Ez persze 1989-ben egyáltalán nem érdekelte a Szomszédok készítőit, mert a sorozat rendezője, Horváth Ádám és az aktuális epizód forgatókönyvírója valószínűleg tényleg nem tudott mit kezdeni azzal, hogy 1989-ben már nemcsak Rejtő-adaptációk és az unalmas kötelező olvasmányok képregényváltozatai jelennek meg a Fülesben, hanem egy seregnyi friss sztori is. Horváthék egyszerűen csak valami bombasztikus figyelemfelhívással akartak világgá kürtölni az MTV-n, hogy elbutul a gyerek, ha a A kőszívű ember fiai helyett „náci képregényt” olvas a pad alatt.

Azt viszont már valószínűleg csak kevesen tudják, hogy a Pumukli-frizurás nebuló pár résszel később, a 66. fejezetben is lebukott: megint képregényt olvasgatott a pad alatt énekórán!

Ezúttal azonban nem kapott szegény Jutka agyvérzést, mivel a diák a Biblia képregényverzióját olvasgatta suttyomban. Ezek szerint azt szabad. Természetesen ez a kiadvány is igazi volt: az Fabulák kiadónál 1988-ban A Biblia felfedezése - A Teremtés / A Pátriárkák címen magyarul is megjelent francia album keveredett valahogy oda a Szomszédok forgatására. A szájbarágós üzenet egyértelmű: a képregényes Biblia jó, a sci-fi képregény rossz, értem?

Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy most futó magyar sorozatban hogyan jelenne meg a képregény, mint műfaj? Pláne a köztévén? A Nyugat gyerekbutító zsebpénzszívattyúja? A Kelet művészi szintre emelt szórakoztatóipari terméke? Vagy esetleg kapudrog a kötelező olvasmányok, meg úgy egyáltalán, az olvasás megkedveléséhez? Ezt valószínűleg sosem fogjuk meg tudni.

A cikkötletért köszönet olvasónknak, Koska Zoltánnak!