Minden, amit a Marvel univerzum tévés spin-offjairól tudni lehet

Novemberben startol a Disney streamelős csatornája, a Disney+, aminek egyik legnagyobb dobása az lesz, hogy közel fél tucat sorozattal bővíti és mélyíti tovább a Marvel hősök világát.

Pár hónappal azután, hogy a Bosszúállók: Végjáték örökre megváltoztatta a Marvel mozis univerzumát, a Pókember: Idegenben segítségével pedig nyerhettünk egy kis bepillantást abba, milyen is ez a világ több régi kedvenc feltámadása és mások halála után, a The Wrap összeszedte, mi mindent lehet eddig tudni azokról a tévésorozatokról, amiket a Marvel stúdió a november 12-én induló Disney+ számára készít. Az összefoglaló értelemszerűen tele van SPOILERrel!


1. Hat Marvel szuperhős is kap spin-offot

A Marvel a Phase 4 (negyedik fázis, a Marvel mozgóképek aktuális ütemezése) leleplezésekor négy, a Disney+-ra készülő, 6–8 epizód hosszú sorozat munkálatait jelentette be: a Falcon & The Winter Soldiert, amelyben folytatódnának Sam Wilson/Sólyom és Bucky Barnes/a Tél katonája közös kalandjai, ezúttal is Anthony Mackie és Sebastian Stan alakításában; a WandaVisiont, Elizabeth Olsen Wanda Maximoffjával és Paul Bettany Víziójával a középpontban; és a Lokit, amiben értelemszerűen Tom Hiddleston tér vissza a csínytevés isteneként.

Vízió (Paul Bettany) és Wanda (Elizabeth Olson) a Bosszúállók: Végtelen háborúban. Forrás: Fórum Hungary

 

A Marvel azonban ezenkívül egy negyedik szériát is tervez, amiben a Jeremy Renner által hozott Clint Barton/Sólyomszem körül bonyolódik a sztori, aki kiképez egy Kate Bishop nevű lányt (őt korábban még nem láthattuk a Marvel mozis univerzumában, itt fog debütálni), hogy ő legyen az utódja. Ezt a projektet hivatalosan a július 22-én zárult San Diegó-i Comic-Conon jelentette be a stúdió.

2. Az összes sorozat a Bosszúállók: Végjáték (és vélhetően a Pókember: Idegenben) következményeit mutatja be

Miután a Végjáték végén a megöregedett Amerika Kapitány átadta Sam Wilsonnak a pajzsát, a Falcon & The Winter Soldier minden bizonnyal azt meséli majd el, hogyan birkózik meg Sólyom a nehéz feladattal, és hogy az addigi nem túl szívélyes viszony közte és Bucky között hogyan alakul át szoros szövetséggé.

Loki (Tom Hiddleston) a Thorban. Forrás: UIP-Duna Film

 

Loki ugyan a Végjáték után is halott maradt, legalábbis az a Loki, akit a Végtelen háborúban történt pusztulásáig ismerhettünk, halottnak tűnik. De a gonosz Loki ugye szökni próbált a Tesseract segítségével, amikor Tony Stark, Steve Rogers és Scott Lang (a Hangya) visszautazott az időben a Bosszúállók-beli New York-i csatáig – Loki ekkor ellopta tőlük a Tesseractot, és teleportálta magát. Hogy hová és melyik időbe, azt nem tudhatjuk, de minden bizonnyal pont ezt fogja bemutatni a róla szóló sorozat. A The Wrap arra tippel, hogy a rosszcsont karakter a Tér Köve segítségével fogja módosítgatni a Földön már lezajlott történelmi eseményeket.

A WandaVision esetében már trükkösebb a dolog, hiszen Víziót a Végjátékban nem lehetett visszahozni a halálból, mivel nem Thanos csettintése ölte meg. És mivel a film elején Thanos elpusztította a Végtelen Köveket, így azt is, amit előtte Vízió fejéből szedtek ki, lehetetlennek tűnik a feltámasztása. Az alakuló sorozat egyik promófotóján viszont egy ötvenes évekbeli háttér volt látható, így még az is lehet, hogy a WandaVision valamilyen alternatív valóságban fog majd játszódni: egy olyanban, amit Wanda hozott létre saját magának, hogy így dolgozza fel a gyászát.

Sólyomszem (Jeremy Renner) a Bosszúállók: Végjátékban. Forrás: Fórum Hungary

 

Ami a Sólyomszem sorit illeti, miután a Végjátékban a karakter átment egy vérszomjas, kardforgató roninba, ő remélhetőleg megkapja a saját megváltástörténetét.

3. Néhány mellékfigura is visszatér

A hírek szerint Emily VanCamp és Daniel Brühl is megismétli a szerepét, előbbi Sharon Carterként (az ő nagy-nagynénje ugye Amerika Kapitány szerelme, Peggy Carter), utóbbi a gonosz Zemóként, várhatóan mindketten a Falcon & The Winter Soldierben. Zemo egyike azon kevés Marvel főgonoszoknak, akik kvázi-győzelmet arattak a Bosszúállók felett, hiszen hiába zárta börtönbe T’Challa az Amerika Kapitány: Polgárháború végén, miatta szakadt kétfelé a szuperhősök csapata, így mindenképpen van benne potenciál. Az ifjabb Carter pedig szerencsésen fel lett támasztva a Végjátékban, így egykori S.H.I.E.L.D.-esként neki is egyértelműen helye van az Amerika Kapitány „Emlékcsapat”-ban.

4. A korábbi Marvel tévésorozatoktól eltérően ezek szerves részeit képezik majd a Marvel mozis univerzumának

Habár az ABC csatornán futó A S.H.I.E.L.D. ügynökeiben és a Carter ügynökben egyaránt hangoztak el utalások a Marvel filmekre, ez visszafelé nem működött, így a rajongóknak kicsit olyan érzésük lehetett, hogy ezek a sorik a Marvel univerzumtól függetlenek. Habár a Végjáték megteremtette a kapcsolatot ezekkel a kissé mostohagyerekként kezelt alkotásokkal is, az új szériák a Marvel stúdió, nem pedig a Marvel TV termékei lesznek, ezért Kevin Feige Marvel elnök ígérete szerint sokkal jobban be lesznek csatornázva a Végjáték utáni mozis univerzumba, és számos összefonódásuk lesz az ezután készülő Marvel mozikkal. Ezt egyébként az is valószínűsíti, hogy a Disney+-ra készülő sorikban a Marvel filmekben is szerepelt nagy sztárok játszanak majd, nem úgy, mint – kevés kivételtől eltekintve – a korábbi tévés opusokban.

Hayley Atwell mint Peggy Carter a Carter ügynökben. Forrás: ABC

 

5. Nem mostanában fogjuk látni őket

Eddig csak találgatni lehetett, mikor is érkeznek ezek a sokak által várt sorozatok, de a már említett Comic-Conon a következő pár évben bemutatandó Marvel nagyjátékfilmek mellett a stúdió szerencsére nyilvánosságra hozta a Disney+-ra készülő szériák premierdátumát is. Tehát: a Falcon & The Winter Soldier 2020 őszén érkezik, a WandaVision és a Loki 2021 tavaszán, a Hawkeye pedig 2021 őszén. Lesz ezenkívül egy animációs sorozat is, a What If…? (a Marvel stúdió első animációs szériája, ami azt illeti): ezt 2021 nyarán mutatja be a Disney+, és arról szól majd, mi történt volna az ismert Marvel szuperhősökkel, ha minden máshogy alakult volna, mint ahogy azt a filmekben láthattuk (például mi lett volna, ha nem Steve Rogersből, hanem Peggy Carterből faragnak szuperkatonát).


(via The Wrap)