Nagyon okos emberek döngölik egymást a földbe, és ez jó!

Az ATV-n Gundel Takács Gábor (műsor)vezetésével futó A Géniusz nemcsak a régimódi kvízműsorok világát és hangulatát hozza vissza, hanem azok játékosait is. Rutinos, művelt, nagy tudású embereket, akik most egymást nyomják le.

Nyilván nem én vagyok ez egyetlen, aki nagyon fiatalon kikerekedett szemmel nézte Egri János, Vágó István és mások műsorait, ahol teljesen átlagos kinézetű férfiak és nők teljesen lehetetlen kérdésekre adták meg a helyes választ, egészen addig, amíg el nem vitték a fődíjat – vagy, ami sokkal gyakoribb volt, bele nem futottak egy olyan kérdésbe, amelyre még ők sem tudták a választ. És mivel a magyar egy okoskodó nemzet, és mindig ott volt az „ezt én is tudtam” faktor nálunk, nézőknél, így ezek a műsorok sokáig elkísértek minket. Egészen addig, amíg el nem foglalták a helyüket a valóságshow-k és az olyan celeb műsorok, amiben az a tét, hogy melyik híresség mos gyorsabban fogat egy rozsdás gereblyével, miközben ír néptáncot jár – konkrétan ilyen műsor nálunk még nem készült – Japánban talán már igen -, ezért az ötlet szabadon vihető!

A nagy kereskedelmi adókon nem a tudásalapú műsorok aratnak, hanem a nagy és zajos show-k felismerhető arcokkal, így nem csoda, hogy a „visszatérést” jelentő A Géniusz az ATV-n jött ki a csatornához a TV2-től nemrég átigazolt Gundel Takács Gábor vezetésével. És ha valakinek van tapasztalata az ilyesmihez, az ő – csak néhány példa az életrajzából: Az örökös, Maradj talpon!, A következő, Legyen ön is milliomos!, Áll az alku stb.), valamint a Játék határok nélkül, A Társulat és a Hogy volt?!, és láthatóan ez is fekszik neki. Ami azt illeti, ma nincs is más, akinek ez ennyire feküdne. A Géniusz, aminek új részei kedd-szerda-csütörtökön nézhetők, magyar fejlesztés, a lényege, hogy öt másodperc van válaszolni a kérdésre, és nem több válasz közül kell választani. Mindig két játékos párbajozik, és kettőjük közül az jut tovább, aki három játszmát nyer, a játszmát pedig az nyeri, akinek előbb lesz meg a tíz helyes válasz. A harmadik játszmában más szabályok érvényesek: ott hét jó válaszig mennek a versenyzők, és az válaszolhat, aki előbb nyomja a gombot, a versenyzők pedig három témakörből választhatnak akár egymásnak is.

No de kik a versenyzők, mert ez a legfontosabb kérdés! Nem az utcáról beesett hétköznapi halandók, hanem vén kvízrókák, az elmúlt évek mindenféle műsorainak legsikeresebb nyertesei több millió forintnyi eddig hazavitt nyereménnyel a hátuk mögött. Rutinos polihisztorok mind, és az ő tudásuk garantálja, hogy tényleg pörög a műsor, mert nagyon ritka, hogy leblokkoljanak vagy ne tudják a választ. Igaz, itt nincs hirtelen halál, minden meccs végigmegy, és azon múlik a különbség, kinél jön előbb egy kis kihagyás vagy egy olyan kérdés, amire még ők sem tudják a választ. A kérdések mellesleg nem borzasztó nehezek, de annyi téma van és olyan sok kérdés, hogy nyilván az általánosnál jóval nagyobb műveltség kell ahhoz, hogy valaki versenyben maradjon.

És jó ez? Jó, persze, hogy jó, egyrészt azért, mert felidézi a régi vetélkedőket, részben azért, mert jó látni, hogy abban a korban is számít a meglévő tudás, amikor bármire rá lehet guglizni, és ahol ugyanez a tudás folyamatosan értékelődik le az ellenőrizhetetlen információáradatban. A kérdés inkább az, meddig lesz ez izgalmas? Adásonként is lehet pénzt hazavinni, de az igazi nyertes az a játékos lesz, aki 10 ellenfelét is képes legyőzni, így a 10 millió forintos fődíj mellett kiérdemli a Géniusz címet is, és nem vagyok benne biztos, hogy ennyire kitartanak majd a nézők egy-egy játékos mellett akár tíz adásig is egyhuzamban, belekalkulálva azt is, hogy akár egy-két adásonként is cserélődhetnek ezek a játékosok, és akkor újraindul a számlálás. Ebben nem vagyok teljesen biztos, hiszen a feszes tempó miatt a játékosokat amúgy sem ismerhetjük meg igazán, és csak kevesen vannak annyira élelmesek, hogy pár másodpercben a személyiségükből is mutassanak valamit, és gyanítom, hogy kevesen vannak, akik emlékeznek rájuk a korábbi szerepléseik alapján. De ne legyen igazam, és taroljon végre egy olyan vetélkedő, ahol az számít, hogy ki milyen okos, és nem az, hogy áll rajta a fürdőruha vagy mennyire tud kavarni.

Értékelés: 8/10

A korábbi részek teljes egészükben megnézhetők az ATV Youtube-csatornáján.