Tévénézettség: Megtörtént a csoda, és ennek a TV2 nem fog örülni

A Szerencsekerék népszerűsége csökkent, a Tippelj és vidd el!-é nőtt, ezzel pedig fordítani tudott az RTL.

Az RTL-nek sikerült fordítani: leelőzte a TV2-t a fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében:

az RTL 13,1 százalékot ért el, míg a TV2 csupán 10,9 százalékot. Ehhez az kellett többek között, hogy a Szerencsekerék veszítsen hatalmas nézettségéből, a Tippelj és vidd el! pedig egy kicsit összeszedje magát. A TV2 vetélkedője az előző heti 177 ezres átlagos nézőszámot lecserélte 153 ezerre, a 19,7 százalékos közönségarányt 17,6 százalékra. Nem volt tehát jó hete Kasza Tibiéknek, ezzel párhuzamosan viszont az RTL-en az Istenes Bence által vezetett vetélkedő az előző heti borzasztóan alacsony 104 ezres átlagos nézőszámot feltornászta 121 ezerre, a 11,4 százalékos közönségarányt 13,6 százalékra.

Forrás: RTL

 

A helycsere persze csak a fiatalok, azaz a 18 és 49 év közöttiek körében játszódott le, a teljes lakosság körében megtartotta előnyét a TV2, bár ennél a célcsoportnál is megfigyelhető az enyhe növekedés a Tippelj és vidd el! esetében, a Szerencsekeréknél pedig a csökkenés egyértelmű.

Nagyot veszített viszont A mi kis falunk szombati epizódja, ami ráadásul az aktuális évad utolsó epizódja volt, mégis sokkal kevesebben nézték, mint az előző részt. 183 ezerről csökkent a nézőszám 154 ezerre a fiatalok körében, a teljes lakosság körében még ennél is nagyobb arányú veszteség volt: 628 ezerről 515 ezerre esett vissza a nézőszám.


Itt viszont azt gyanítjuk, hogy ez már a nyári szünet, illetve a nyári uborkaszezon hatása, ugyanis valószínűleg sokan elutaztak a hétvégén, vagy csak egyszerűen a nyári kikapcsolódásból nem értek haza sorozatkezdésre. Ezt pedig onnan gondoljuk, hogy a helyezések nem romlottak akkorát, mint amennyi néző "eltűnt", vagyis a jelenség általános, ezért szinte minden műsor ugyanezzel a gonddal küzd.

De térjünk vissza, mi kellett még az RTL-nek ahhoz, hogy a hónapok óta tartó hátrányt előnnyé kovácsolja: a főműsoridő 19 órakor kezdődik, vagyis a Fókusz, az RTL Híradó után kezdődő magazinműsor már benne van a kérdéses időszakban, ugyanúgy, ahogy a TV2 magazinműsora, a Tények Plusz. A Fókusz a fiatalok körében szintén növelni tudta nézettségét, míg a Tények Plusz veszített közönségéből. A főműsoridőbe tartoznak még a két csatorna két vetélkedője után következő ismétlések is: az RTL-en A mi kis falunk, a TV2-n A Nagy Ő ismétléseit láthatják a nézők, ebből a versenyből pedig az RTL kerül ki győztesen, ugyanis a A mi kis falunkat sokkal többen nézik, mint a TV2-n futó Árpa Attila-féle szerelemkeresést.

 

A teljes lakosság körében azonban továbbra is a TV2 a befutó,

mivel hatalmas előnyben van a Szerencsekerék a Tippelj és vidd el!-hez képest, valamint a Fókusz kontra Tények Plusz versenyből is egyértelműen a TV2 magazinműsora kerül ki győztesen. A Nagy Ő ismétléseire is rácuppantak a nézők, ami ugyan még elmarad A mi kis falunk ismétléseinek nézettségétől, de fokozatosan csökken a különbség a két műsor között.

Forrás: TV2 Play

 

Az utóbbi állítást, miszerint a teljes lakosság körében még mindig a TV2 a nyerő, alátámasztja a heti legnézettebb műsorok listája, ahol az első tíz helyen kizárólag TV2-es műsorok szerepelnek: első négy helyen a Szerencskerék négy adása áll, majd az ötödiktől a nyolcadik helyig négy Tények-adás tölti ki a listát, kilencedik lett a maradék egy Szerencsekerék, tizedik pedig szintén egy Tények-adás. Ebben a célcsoportban a hét legnézettebb RTL-es műsora a keddi RTL-Híradó lett, ami a 11. legnézettebb műsor volt a múlt héten. A teljes lakosság körében a Montenegró – Magyarország labdarúgó mérkőzést 549 024-en követték figyelemmel, ez lett a 13. legnézettebb műsor a héten. A listán a folytatásban a Tények, a Tények Plusz valamint az RTL Híradó adásait találjuk, és még a TV2 délutáni szappanoperája, A sors útvesztői epizódjai is jobb helyen végeztek, mint a Tippelj és vidd el! adásai.

A fiatalok körében a hét legnézettebb műsora a vasárnap esti Forma 1-es futam lett 183 746 nézővel és 17,4 százalékos közönségaránnyal, második helyezést ért el az EB selejtező focimeccs 176 067 nézővel és hihetetlenül magas, 25,9 százalékos közönségaránnyal, harmadik és negyedik helyen a Szerencsekerék két legnézettebb adása végzett. Az RTL legnézettebb műsora ebben a célcsoportban A mi kis falunk évadzáró epizódja lett, és az ötödik helyen ért célba, hatodik és hetedik helyen két Szerencsekerék adás áll. Ebben a célcsoportban az első tíz helyezett közé már két RTL Híradó is be tudott kerülni a nyolcadik és kilencedik helyen, és a Tippelj és vidd el! legnézettebb adása már a 13. helyen ért célba.


A tendencia, miszerint a Tippelj és vidd el! „beérett” a fiatalok körében, annyira mégsem vigasztalhatja az RTL-t, ugyanis már csak ezen a héten láthatják a nézők: jövő héttől kezdődik az Activity vadonatúj évada a csatornán, így ennek kell hadba szállnia a TV2-es Szerencsekerékkel.