Tévénézettség: míg nem figyelünk oda, szép lassan kivérzik a tavalyi nagy kedvenc Szerencsekerék

A Szerencsekerék még mindig állja a sarat ...a szomszéd tehene ellenében, ami az RTL sorozatának nézettségét tekintve nem is olyan nagy truváj, de már korántsem olyan jók a számai, mint tavaly ilyenkor.

Egy ideje már megszokhattuk mi is és a TV2 is, hogy ha gond van, vagy nézőt kell a csatornára csalogatni, de akkor is, ha egész egyszerűen nem akarnak még nagyobb durranásokat bevetni, elegendő csatába indítani a Szerencsekereket Kasza Tiborral, és már meg is van nyerve az este.
A módszer még most is működik, de már nem olyan nagy biztonsággal, mint tavaly ilyenkor.

Az az őrült nagy mázija a TV2-nek, hogy az RTL-en futó napi sorozat, ...a szomszéd tehene borzalmas nézettséget produkál hétről hétre, múlt héten átlagosan már csak 108 ezren néztek egy-egy epizódot a fiatalok körében (11,4% SHR), ezt meg ugye Kasza Tibor félgőzzel is hozza. ...a szomszéd tehene az előző héten még 117 ezres nézőszámmal „büszkélkedhetett”, de a sorozat premierhetében sem volt sokkal több nézője, akkor 138 ezren követték figyelemmel a részeket.

Forrás: TV2

 


Na de nézzük a Szerencsekereket, ami tavaly még a TV2 aranytojást tojó tyúkja volt, és szinte minden helyzetben be lehetett vetni úgy, hogy biztosra hozta az elsőséget a csatornának. Kasza Tibi műsorának fénye erősen megkopott, a fiatalok körében átlagosan 154 ezren néznek egy epizódot, a közönségarány 15,7 százalék.

Ez ...a szomszéd tehenének nézőszámaihoz képest egész jó arány, viszont ha a Szerencsekerék 2023-as eredményeit nézzük, ahhoz képest ez már meglehetősen karcsúnak számít.


2023-ban is Kasza Tibi vetélkedőjével indult a TV2 éve, az első héten 208 ezres átlagos nézőszámmal, de ez még csak a kezdet volt, a következő hetekben lendült be igazán a műsor, a harmadik héten (amit most mi is vizsgálunk 2024-ben) 237 ezren néztek egy-egy részt a fiatalok körében, a közönségarány pedig a 21,1 százalékot is elérte. És mindezt úgy, hogy közben az RTL-en a Drága örökösök ment, ami a kezdetekben nagyon sikeres volt 200 ezer körüli nézettséggel, a harmadik héten kicsit kevesebb, 178 ezer néző választotta az RTL akkori sorozatát, a közönségarány 15,8 százalékos volt.


A Szerencsekerék a teljes lakosság körében is brillírozott 2023-ban: 846 ezren néztek egy-egy részt a vetélkedőből 23 százalékos közönségaránnyal, ehhez képest 2024-ben 662 ezren választották a szórakozásnak ezt a formáját, a közönségarány 19,7 százalék.

A Szerencsekerék tehát még mindig hozza a hétköznapokat a TV2-nek, de már csak eléggé kicentizve, pláne hogy az RTL-en ...a szomszéd tehene után következő A mi kis falunk ismétlések egészen jól muzsikálnak, legalábbis nem távoznak tömegesen a tehenes sorozat után a nézők, sőt, vannak napok, amikor A mi kis falunk ismétlései nézettebbek, mint a debütáló sorozat részei. Ez most még elketyeg a TV2-n, és az is a szerencséjük, hogy egészen konkrétan ki lehet számolni, hogy ...a szomszéd tehene meddig lesz képernyőn (60 epizódos, zárt végű a sorozat), így fel lehet készülni a váltásra.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A hétvége még mindig az RTL-é, ahol már az első héten beizzították a rakétákat a csatorna két legsikeresebb műsorával, A mi kis falunk és a Cápák között új évadaival, amik rendre meg is verik a TV2-t szombaton és vasárnap. Persze ehhez azt is hozzá kell tenni gyorsan, hogy a TV2 most még csak egész estés amerikai filmekkel „támad”: szombaton a Jurassic Park harmadik része, vasárnap pedig a Páros mellékhatás volt műsoron, mindkettő elvérzett az RTL műsoraival szemben.


Az RTL tehát nyerésre áll a nem létező ellenféllel szemben, és még ez a hétvége is ennek szellemében fog eltelni, de aztán lassan a TV2 is berobbantja a motort – február 3-án, szombaton már jön a Mutasd a hangod! a vadonatúj műsorvezető gárdával.

 

De maradjunk a múlt hét eredményeinél: a fiatalok körében a Cápák között lett a legnézettebb műsor 234 202 nézővel és 20,5 százalékos közönségaránnyal,

második helyezést ért el A mi kis falunk 219 610 nézővel és 21,8 százalékos közönségaránnyal, harmadik lett a szerdai RTL-Híradó 185 529 nézővel és 23,1 százalékos közönségaránnyal.

A teljes lakosság körében az első hét helyen hat darab Tények-adás és egy Tények Plusz áll, vagyis ebben a célcsoportban mit sem változott a helyzet: a nézők rá vannak tapadva a TV2 hírműsorára, a közönségarány elképesztően magas, 26 százalék körüli. A fiatalok körében egyébként a hírműsorok tekintetében is fordítva működik a dolog: ott az RTL Híradóját nézik többen, és a Tények rendre alulmarad.

Forrás: RTL Sajtóklub

 


A nézettség szempontjából az egyik legfontosabb mutató tekintetében még mindig az RTL kerül ki győztesen: a fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarány az RTL-nél 12,2 százalék, míg a TV2-nél 11,5 százalék.


A TV2 szép lassan azért elkezd éledezni, ezen a héten már bevetett egy „nagyvadat”, a Kincsvadászokat, amit azonban valamiért csak a Szerencsekerék utánra pakolt, vagyis viszonylag későn, 21.45-kor van a kezdési időpontja. Kérdés, hogy a TV2 nézői mennyire akarnak estébe nyúlóan tévézni, hiszen a késői műsorkezdés nem szokott nekik kedvezni.