Töltsünk egy hetet Sir Anthony Hopkinsszal!

A Westworld mellett a Zorro álarca és a viktoriánus kor elfojtott szexualitásáról szóló Promenád a gyönyörbe is elcsíphető a tévében.

Hétfő: Promenád a gyönyörbe

A '90-es években a Kellog's corn flakes volt a legmenőbb reggeli, nem csoda, hogy egy bizarr mozifilmet is gründoltak hozzá ugyanebben az évtizedben. A Promenád a gyönyörbe a XIX. század egyik legismertebb életmódguru-üzletemberéről, az orvos John Harvey Kelloggról szól, aki amellett, hogy a testvérével kitalálta és sikerre vitte a Kellog's kukoricapelyhet (bár a szabadalomért később pereskedtek), a valóságban is üzemeltetett egy furcsa tanokat követő szanatóriumot Battle Creeken.

Kellog doktor tényleg elég fura nézeteket vallott. Furcsa szerkezeteket konstruált, elektrosokkal akarta kiölni az emberekből az önkielégítést, fényterápiával és beöntéssel küzdött az egészséges szervezetért. Ezeket karikírozza mesterien a film, amiben Anthony Hopkins alakítja a bogaras dokit, Matthew Broderick és Bridget Fonda pedig egy prűd viktoriánus házaspárt, akik majdnem belehalnak az egészséges életbe Kellog doktor csodaszanatóriumában.

Kedd: Zorro álarca

Az eredetileg regényhős Zorro figurája örök klasszikusnak számít Hollywoodban. Douglas Fairbanks 1920-as adaptációja óta szinte minden évtizedben készült egy nagyszabású kaland Kalifornia Robin Hoodjáról, a gazdag spanyol nemesek ellen egyszemélyes szabadságharcot vívó, szegények mellé álló Don Diego de la Vegáról. Minden korszaknak megvolt a saját Zorrója, akik közül talán Alain Delon és Guy Williams voltak a legnépszerűbbek. Egészen 1998-ig, Antonio Banderas színre lépéséig.

A Zorro álarca még ennyi év távlatából is egy szórakoztató családi kalandfilm, amiben a nyugdíjaskorú Don Diego (Anthony Hopkins) átadja a maszkját, a kardját és a titkos rezidenciáját egy ifjú titánnak (Antonio Banderas), hiszen nem az a lényeg, ki van az álarc mögött, hanem hogy mindig legyen valaki, aki harcol a zsarnokság ellen. A rendező, Martin Campbell az Aranyszemmel (és később a Casino Royale-lal) is bebizonyította, hogy jól tudja modernizálni a régi közönségkedvenceket. Ehhez ráadásul kiváló munkatársakat kapott: a forgatókönyvet ugyanaz a Ted Elliott-Terry Rossio szerzőpáros írta, akik az Aladdin után kezdték futószalagon gyártani a jobbnál jobb kosztümös-kardozós filmeket, az Irány Eldorádótól kezdve A Karib-tenger kalózai-filmekig.

Szerda: Az otthon túl messze van

Anthony Hopkins 2009-ben egy manapság talán kevéssé ismert drámával jelentkezett, amit régi barátjával és alkotótársával, James Ivoryval forgatott le (ahogy korábban a Szellem a házbant, a Napok romjaint és a Túlélni Picassót). A történet főszereplője azonban ezúttal nem Hopkins, hanem az egyiptomi felmenőkkel rendelkező, de már New Yorkban született Omar Metwally karaktere - akit a filmben szintén Omarnak hívnak.

Omar egy 28 éves kansasi amerikai egyetemista, aki ösztöndíjat nyer, hogy megírja a korábban elhunyt latin-amerikai író, Jules Gund életrajzát. Mielőtt azonban hozzákezdene, az író idős testvérével (Anthony Hopkins) és találkoznia kell találkoznia, hogy az öreg áldását adja az életrajz megírására. Ez azonban természetesen egyáltalán nem megy könnyen.

Csütörtök: Westworld

Hetek óta mindenki az HBO új sorozatáról,  a Westworldről áradozik, de ez tökéletesen érthető: igen ütős tévésorozat lett, ami egyformán bejött az oldszkúl sci-fik vaskalapos híveinek, a westernrajongóknak és a bizarr, biomechanikus horrorfilmek kedvelőinek. Ez az óriási siker a lehető legjobbkor jött a széria showrunnerének, Jonathan Nolannek, aki végre megmutathatja, hogy a bátyja, Christopher Nolan nélkül is képes valami igazán emlékezeteset alkotni.

Persze említsük meg azért a széria sztárproducerét, az új Spielbergként berobbant J.J. Abramst, és a kiváló színészgárdát is. A Michael Crichton 1973-as Feltámad a vadnyugata alapján kitalált történet valamikor a futurisztikus jövőben játszódik, egy Westworld nevű kalandparkban, ahol a gazdag vendégek cowboynak beöltözve keverednek mindenféle interakcióba (a pisztolypárbajtól kezdve a kurvázásig) egy rakás emberszerű robottal - akik közül néhányan kezdenek rájönni, hogy egy virtuális valóságban élnek, kiszolgáltatva mindenféle perverziónak. Anthony Hopkins a park félistenként tisztelt tervezőjét alakítja a sorozatban, aki egy elég félelmetes, csupa titok figura, de Ed Harris feketeruhás pisztolyhőse is izgalmasan kuszálja össze a szálakat.

Péntek: A leggyorsabb indián

Ennek a 2005-ös filmnek kicsit becsapós a magyar címe. Nem a fürge lábú Winnetouról van ugyanis benne szó, hanem egy új-zélandi fickóról, aki egy 1920-as Indian motorból sebességrekordot döntő rakétát tákolt össze.

A száguldozó, különc öregurat, vagyis a valóságban is létező Burt Munrót Anthony Hopkins alakítja hatalmas átéléssel. Munro egy isten háta mögötti új-zélandi kisvárosban lakott, és az 1960-as években tényleg csak annak élt, hogy a Utah állambeli Bonneville sósivatagban egyszer majd a csúcsra járathassa szeretett Indianjét.