10 dolog, amit tudnod kell a Pussy Riotról

10 éve került a figyelem középpontjába a Putyin-ellenes aktivistákból álló, folyamatosan változó tagságú, orosz női punk rock zenekar. Egy csokorba szedtük a velük kapcsolatos legfontosabb történéseket.

Forrás: Rick Kern/WireImage

A kezdetek

A 2011-ben alakult Pussy Riot nevére először akkor figyelt fel a világ, amikor a banda 2012. február 21-én, két héttel az orosz elnökválasztást megelőzően, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban szerveztek flashmobot és maszkot viselve zenés „punkimát” („Szűzanya, kergesd el Putyint!”) intéztek a Szűzanyához, hogy űzze el Putyint. Az incidensről készült videó bejárta a világsajtót és a hír igazi szenzációvá vált.


A zenekar három tagját még a helyszínen letartóztatták huliganizmus, valamint vallási gyűlölet szításának vádjával. Bár még Madonna, Sting vagy épp Yoko Ono is nyíltan kiállt mellettük, a lányokat perbe fogták és Marija Aljohinát, valamint Nagyezsda Tolokonnyikovát végül - mindenki legnagyobb megdöbbenésére - garázdaság vétsége miatt két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték.


Modern Gulag

A csapat vezetője, Nagyezsda Tolokonnyikova az internetre feltöltött nyílt levelében arról tájékoztatta az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságot, hogy a tábor parancsnok-helyettese azzal fenyegette meg, hogy megöli. Az életét féltő lány az általa embertelenként definiált körülmények ellen tiltakozva ekkor éhségsztrájkba kezdett, majd súlyosan leromlott állapota miatt börtönkórházba került. Az orosz emberi jogi tanács tagjai a panasz hallatán látogatást tettek a mordvinföldi javító-nevelő táborban és megállapították a foglyok emberi jogainak megsértését. Tolokonnyikovát ezután Szibériába szállították.

 

Forrás: Tim Mosenfelder/Getty Images

Kegyelem

2013-ban, az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kihirdetett amnesztiatörvény értelmében mintegy 25 ezer ember - elsősorban kisgyermekes anyák, terhes nők és idős emberek – szabadulhattak börtönökből országszerte, többek közt a Pussy Riot két tagja is, akiknek szintén kiskorú gyermekeik voltak, azonban az orosz bíróság ezt nem vette figyelembe enyhítő körülményként. Szabadon bocsátása után Marija Aljohina elmondta, hogy semmit sem bánt meg, Nagyezsda Tolokonnyikova pedig a kelet-szibériai Krasznojarszkban található börtönből távozva azt kiáltotta: “Putyin nélküli Oroszországot”.

Forrás: Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images

Madonnával is színpadra álltak

2014 januárjában Maria és Nagyezsda a korábban mellettük felszólaló amerikai popsztárral lépett színpadra a Nobel-békedíjas Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet által szervezett nagyszabású koncerten, New York Cityben. Az eseményen, amelyen olyan sztárelőadók tették tiszteletüket, mint a Blondie, az Imagine Dragons, Lauryn Hill, Bob Geldof vagy Yoko Ono, a lányok nem énekeltek, csupán beszédet mondtak Madonna fellépése közben, amelyben szabad, Putyin-mentes Oroszországot és bebörtönzött honfitársaik szabadon engedését követelték.


Meg is korbácsolták őket

A lányok szabadulásuk után sem fogták vissza magukat, hiszen amellett, hogy elsősorban emberi jogvédő tevékenységgel foglalkoztak, 2014-ben ismét az orosz elnök ellen szólaltak fel a Putyin megtanít, hogy szeresd a hazád című dalukban. A számhoz Szocsi utcáin videoklipet is forgattak, amelynek készítése közben kozák biztonsági őrök rohamozták meg őket és a velük dolgozó stábot, majd kancsukával, azaz egy rövid nyelű korbáccsal kezdték ütlegelni őket és gazsprayt fújtak az arcukba. A klip ennek ellenére elkészült, benne természetesen a szóban forgó incidens sokkoló jeleneteivel.

 

Dalt írtak egy amerikai tragédiáról is

2015-ben a zenekart nem csak az orosz, de az amerikai állami szervek túlkapásai is megihlették, ugyanis első angol nyelvű dalukban a rendőri erőszak áldozatává vált Eric Garnernek állítottak emléket, aki akkor vesztette életét, amikor egy rendőrtiszt fojtófogást alkalmazott rajta, miután illegális cigarettát árult az utcán. Annak ellenére, hogy a fegyvertelen, asztmás férfi összesen 11 alkalommal jelezte, hogy nem kap levegőt, a rendőr nem engedte el a nyakát, majd az incidens után Garner szívrohamot kapott és meghalt. A Pussy Riot új dala az azóta a Black Lives Matter-mozgalom egyik jelmondatává vált „I Can’t Breathe” címet kapta és a klipjében a csapat két tagját élve temetik el, orosz rohamrendőrségi egyenruhában.

 

Magyarországon is jártak 

Maria és Nagyezsda, valamint utóbbi férje, Pjotr Verzilov először 2015-ben látogattak el hazánkba, miután a Sziget szervezőinek ők maguk jelezték, hogy szívesen részt vennének egy színpadi beszélgetésen a fesztivál keretein belül. A diskurzuson élesen kritizálták a magyar kormányt. 2018-ban visszatértek Budapestre, akkor már egy performanszt is láthattunk tőlük, Pussy Riot Theatre néven, az Akvárium klub színpadán.

 

Az orosz főügyésznek és Trumpnak is beolvastak

2016-ban egy egész számot (Chaika) szenteltek Jurij Csajka főügyésznek és az ő maffiakapcsolatainak és korrupciós ügyeinek, az év végén pedig az amerikai elnökválasztás idején az akkor még csak elnökjelölt Donald Trumphoz is intéztek néhány keresetlen szót, nem is egy, hanem rögtön két dal formájában. A republikánus színekben indult politikus esetében az első számban (Straight Outta Vagina) annak nőellenes megjegyzéseivel kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát, a következő dalban (Make America Great Again) viszont már olyan témákban is bírálták a későbbi elnököt, mint az erőszak, a homofóbia, a rasszizmus vagy épp a nők megítélése.

 

Forrás: Ian MacNicol/Getty Images

Foci VB, majd mérgezés

2018. július 15-án a futball világbajnokság fináléjának 52. percében a zenekar három női tagja - Olga Pahtuszova, Veronyika Nyikulina és Olga Kuracsova -, valamint Tolokonnyikova ex-férje, a zenekar szóvivőjeként is ismert Pjotr Verzilov rendőregyenruhában a pályára szaladtak, ahonnan rövid kergetőzés után a biztonságiak lekísérték őket. Rendőregyenruha illetéktelen viselése miatt fejenként 1500 rubelre, azaz nagyjából 6600 forintra bírságolták őket és azt is megtiltották nekik, hogy a következő három évben bármilyen oroszországi sportrendezvényre beléphessenek.


Alig néhány héttel később Verzilovot kórházba szállították, miután eleinte csupán szoktatlan fáradtságra panaszkodott, majd egyre súlyosabb mozgás-, beszéd- és látászavarai támadtak. A férfit az orvosok szerint megmérgezték, azonban nem sikerült pontosan beazonosítani, hogy mivel és az sem derült ki, hogy az anyag miként került a szervezetébe. Az aktivistát ex-felesége szerint a nem sokkal korábban meggyilkolt három tényfeltáró orosz újságíró ügyében folytatott nyomozásai miatt akarhatták eltenni láb alól.

Forrás: Santiago Felipe/Getty Image


Nem adják fel

A Pussy Riot tagjai az elmúlt években is gyakran kerültek a hírekbe, 2020-ban például akkor, amikor Putyin születésnapján az LMBTQ közösség zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre Moszkvában, de rendre letartóztatják és pénzbüntetésekben részesítik őket egy-egy kisebb kihágás miatt. Legutóbb, 2021-ben azonban egy moszkvai bíróság mozgásszabadságának egy évre szóló korlátozásával sújtotta Marija Aljohinát, mondván megsértette a járványügyi előírásokat, amikor részt vett egy hatóságilag nem engedélyezett fővárosi tüntetésen. A büntetés értelmében este 10 és hajnali 6 óra között nem hagyhatja el lakhelyét, nem költözhet el Moszkvából, és nem vehet részt semmilyen rendezvényen sem.

A banda vezérének számító, de jelenleg éppen az USA-ban bújkáló Nagyezsda Tolokonnyikovát és a csapat egy további tagját Nika Nikulshinát pedig az orosz kormány hivatalosan is „idegen ügynöknek” nyilvánította.

A jelenlegi háborús helyzetre reagálva Nagyezsda Putyint őrültnek nevezte és létrehozott egy vállalkozást, amelynek segítségével az ukrán zászlóról készült képeket NFT-ként értékesíti és az ebből befolyó összeggel – eddig közel 7 millió dollár gyűlt össze – támogatja az ukrán hadsereget. Mindeközben pedig arra is volt ideje, hogy a nemzetközi nap alkalmából egy vadonatúj dalt is piacra dobjon, a gender egyenlőség szellemében.

 

Borítókép: Jasper Juinen/Getty Images