10 nyári dal, amit imádunk gyűlölni

Ismét összeszedtünk néhány nyári himnuszt, ezúttal a trash kategóriából, főként az eurodance legmélyebb bugyraiból. Mindannyian kívülről fújjuk őket, pedig legszívesebben kitörölnénk őket az emlékezetünkből. Vagy mégsem?

Kaoma: Lambada (1989)

Kétségtelenül az 1989-es nyár egyik legnagyobb slágere volt a francia-brazil csapat dala, ugyanis a New York Times szerint a kislemezből csak abban az évben 5 millió példány talált gazdára világszerte és még egy táncőrületet is sikerült elindítania. Melódiáját 2011-ben Jennifer Lopez is felhasználta az On the Floor című számában, amivel újra mindenkinek eszébe juttatta azt, amit már annyira igyekeztünk elfelejteni.


Sipos F. Tamás: Buli van a parton (1993)

Az Exotic feloszlása után frontemberük szólókarrierbe kezdett és debütáló nagylemezén kapott helyet ez a dal is, amely az első és egyik legnagyobb önálló slágere lett. A számhoz készült videoklipben ismerős arcok is feltűnnek, a Carpe Diemes Funnah Fanny vagy a Sing Sing zenekar tagjainak személyében. Az énekes a közelmúltban fiával és Lotfi Begivel elkészítette a dal újragondolt verzióját is.


4F Club: Balatoni láz (1996)

Minden idők balatoni nyári himnusza, ha akarjuk, ha nem. A rövid életű trió 1996-ban jelentette meg a szóban forgó számot, ami az év egyik legnagyobb slágere lett, később a Tanga című opusszal értek el hasonló sikereket. A két fiú-egy lány (vagy fordítva) felállás jól bevált recept volt, ahogyan az is, hogy Szabina helyett profi énekesnők hangja szólalt meg, ő csak a külsejével járult hozzá a produkció sikeréhez.


Los Del Rio: Macarena (1996)

A két negyvenes spanyol úriember alkotta formáció 1996 nyarán 14 héten vezette az amerikai Billboard 100-as mezőnyét a Macarena című slágerük újraértelmezett verziójával. Az eredetileg három évvel korábban megjelent, ám akkor észrevétlen maradt dalból a The Bayside Boys nevű duó készített remixet az 1995-ös év során, ez a változat azonban valóságos szenzációvá vált, a hozzá készült videoklipben látható mozdulatok pedig igazi táncőrületet indítottak el szerte a világon. A dal akkor rekordnak számító ideig tanyázott az amerikai slágerlista élén, de tíz másik országban is a csúcsra került, 11 millió eladott példányával pedig a mai napig minden idők egyik legsikeresebb kislemezének számít.


Mr. President: Coco Jamboo (1996)

Németország az eurodance és a különböző techno/rave zenék egyik melegágya volt a ’90-es évek során, innen származik a kritikusok által az Ace of Base-hez hasonlított trió is, akik 1996-ban akkorát futottak a Coco Jamboo című dalukkal, hogy a következő évben - ritkaságszámba menően - még az amerikai piacot is meghódították vele. Európa-szerte volt még néhány nagy dobásuk, aztán nem sokkal később úgy tűntek el, mintha soha nem is léteztek volna. Pedig működnek, jelenleg ráadásul egy magyar lány, Kovács Erika énekel a rapper Lazy Dee mellett.


Carpe Diem: Álomhajó (1997)

Az akkorra már duóvá fogyatkozott együttes 1997-ben dobta piacra harmadik, egyben utolsó és legsikeresebb albumát, amiről a címadó tétel vált hatalmas slágerré. Ugyan az egzotikus szépségű Fanni sem énekelt egy hangot sem, de a ’90-es évek már csak ilyenek voltak. És milyen jó, hogy véget értek.


UFO: Napolaj (1997)

A később illegális tevékenységei miatt börtönbüntetésre ítélt Varga Zsolt alias Dr. Love vezette formációban sem énekeltek a lányok, viszont szexik voltak és ez teljesen elég is volt mindenkinek. A csapat sikert sikerre halmozott, a Neoton-féle Nyár van fedolgozása mellett egyértelműen ez a daluk volt a legnagyobb nyári himnuszuk, jelentsen a szöveg bármit is.

 

Mr. Rick: Zárjon be a gyár (1997)

A Rácz Erik néven született énekes korábban az Erik a viking zenekar frontembere volt, de csak a szólókarrierje során ért el valódi sikereket, viszont ő legalább tényleg a saját hangján énekelt. Bemutatkozó albuma 1997-ben látott napvilágot, rajta a szóban forgó hatalmas slágerrel, vagyis kijelenthetjük, hogy a ’96-os és a ’97-es év dance-pop szempontból igencsak erősre sikeredett.

 

Las Ketchup: The Ketchup Song (Asereje) (2002)

És akkor ugorjunk a 2000-es évekbe. A három nővérből álló spanyol csapat dala a refrénben hallható halandzsa szövegnek és a hozzá készült videoklipben látható táncmozdulatoknak köszönhetően valódi világszenzációvá vált: több mint 20 országban jutott a #1 pozícióba, közülük sokban pedig az év legkelendőbb kislemeze lett.


O-Zone: Dragostea Din Tei (2004)

A moldovai fiúcsapat a semmiből tűnt fel, majd ugyanoda tűnt is el a 2004-es év során, de akkor mindent vittek: a román nyelven előadott dal 27 országban lett listavezető és végül 12 millió példányban talált gazdára világszerte, amivel minden idők egyik legkelendőbb kislemezének számít.