Mi köze a Columbine középiskolai mészárláshoz a Nine Inch Nailsnek?

Azt leszámítva, hogy az elkövetők sokszor meghallgatták The Downward Spiral című albumukat, és még a naplójukban is megemlékeztek az őket megragadó sorokról, semmi. És ezt tessék komolyan érteni!

A Nine Inch Nails második stúdióalbuma sokak szerint a zenekar életművének egyik legjobb darabja, amelynek koncepciója, hogy egy ember történetét tárja fel, aki az önpusztítástól indulva egy olyan lefelé tartó spirálba kerül, amelynek a végén eljut a puszta embergyűlöletig és az öngyilkosság gondolatáig. A sötét téma azonban nemcsak a kilencvenes évek zenéjének egyik legfontosabb hivatkozási pontjává tette a lemezt, de ennek köszönheti azt is, hogy kompromittálódott az 1999. április 20-án a Columbine Középiskolában történt lövöldözéssel kapcsolatban.

Gyászolók a lövöldözés helyszínén. Forrás: David Handschuh / NY Daily News Archive via Getty Images


A két lövöldöző iskolás, Dylan Klebold és Eric Harris ugyanis, mielőtt meggyilkolták 12 társukat és egy tanárt, megsebesítettek 24 további embert, majd a helyszínen megölték magukat, az incidenst megelőző években a The Downward Spiral több számára is utalást tettek a naplójukban. „Újabb formája a The Downward Spiralnek. Egyre mélyebbre hatol. Ölelkezni vele, eggyé válni vele, szeretni; csak feküdni ott.

Szükségem van egy fegyverre.

Ez egy furcsa bejegyzés. Boldognak kéne lennem, de a sok sz*r lehúz” – írta két évvel a lövöldözés előtt Klebold.

„Kit tudok először becsalni a szobámba? Képes vagyok lesöpörni valakit a lábáról, azt mondani neki, amit hallani akar, közben édes és kedves lennék, majd megb*sznám, mint egy állatot, érezném belülről, ahogy Reznor mondja” – olvasható a másik merénylő, Eric Harris naplójában, egy olyan bejegyzésben, ami mindössze öt hónappal a mészárlás előtt született. Mikor mindez nyilvánosságra került, a Nine Inch Nails olyan igaztalan össztűz alá került, miszerint kvázi az ő munkájuk inspirálta a gyilkosokat.


Holott Klebold bizonyítottan, de vélhetően Harris is, súlyos depresszióban szenvedett, ezért tudott annyira azonosulni Trent Reznor dalaival; ráadásul azért sem túl meglepő, hogy az elkövetők rátaláltak a The Downward Spiralra, mivel akkoriban ez volt az egyik legnépszerűbb album. Egészen biztos, hogy a tettesek a Nine Inch Nails dalai nélkül is elkövették volna a borzalmas aktust – ahogy a Beatles és Helter Skelter című számuk sem tehető felelőssé a Charles Manson és szektája által elkövetett szörnyűségekért, csak mert az őrült szektavezér félreértelmezte a sláger mondanivalóját, és apokaliptikus faji háborút vizionált bele.


(via Far Out)

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.