River Phoenix emlékére készült a Red Hot Chili Peppers egyik dala

A zenekar basszusgitárosa, Flea is ott volt, amikor a színész 30 évvel ezelőtt meghalt Johnny Depp klubja előtt.

Forrás: Michael Tighe/Donaldson Collection/Getty Images

 

Kevesen tudják, de a nálunk is nagyon népszerű Los Angeles-i rockzenekar, a Red Hot Chilli Peppers egyik korai száma az egyik legfájdalmasabb hollywoodi tragédiához köthető.

30 évvel ezelőtt, 1993. október 31-én, mindössze 23 évesen drogtúladagolásban elhunyt az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, az Otthonom, Idaho és az Állj mellém! című kultfilmek sztárja, River Phoenix.

Október 30-án este két testvérével, Rainnel és Joaquinnal, valamint barátnőjével, Samantha Mathisszal elmentek Johnny Depp klubjába, a Viper Roomba, ahol épp Depp adott koncertet a P nevű bandájával, vendégelőadóként meghívva Flea-t a Red Hot Chilli Peppersből. Egy-két közös nóta erejéig a zenészként is tehetséges River is csatlakozott hozzájuk. (Bob Forrest Running with Monsters című könyvében azt állítja, hogy Phoenix a szórakozóhelyen töltött éjszakát megelőző napokban a Red Hot Chili Peppers gitárosával, John Frusciantéval drogozott, és több napig nem aludt.)

30 éve halt meg „az ifjú Indy”, River Phoenix

A szektás múltú hippicsaládban felnőtt, Oscar-esélyes harcos állatvédő, aki a testvére, Joaquin Phoenix karjaiban halt meg, csak azért vett meg több hektárnyi erdőt Brazíliában, hogy ott ne legyen semmiféle erdőirtás.

River élete és halála

 

Barátnője visszaemlékezése szerint az este folyamán nem volt semmi komolyabb baj, egész addig, amíg az ifjú sztár nem szerzett egy adag tisztázatlan eredetű kokaint egy idegen férfitól a Viper Room vécéjében. A mosdóból kifele jövet aztán üvöltözni kezdett a férfival, majd kitántorgott a klub bejárata elé és összeesett. Amikor a hír eljutott a zenekarhoz, Flea azonnal kirohant. Ekkor azonban már megérkeztek a mentősök, akik megpróbálták újraindítani River szívét, de nem jártak sikerrel – a színész Joaquin Phoenix karjaiban halt meg.

Érthető módon ez a tragédia kitörölhetetlen nyomot hagyott Flea-ben. Néhány évvel később, amikor a Red Hot Chili Peppers a One Hot Minute-en dolgozott, a Blood Sugar Sex Magik régóta várt folytatásán – az egyetlen olyan albumon, amelyen Dave Navarro gitáros is szerepel –, a basszusgitáros írta a Transcending szövegének nagy részét.

A szám egy tisztelgés az elvesztett barátok, de főleg River Phoenix előtt. Miközben a zene dinamikus, a spirituális szövegek végig egyértelműen a néhai színészre utalnak, olyan sorokkal, mint például: "Round and round inside your head / Smartest fucker I ever met / Vicious fish bit at your toes / Made you lie and numb your soul" ("Körbe-körbe a fejedben / A legokosabb faszi, akivel valaha találkoztam / Ördögi hal harapott a lábujjaidba / Rávett, hogy hazudj és elzsibbasztotta a lelked".)

Via: Far Out Magazine